Va reusi noul premier bulgar stabilizarea sistemului bancar din tara? Cu mai putin de o luna inainte de izbucnirea crizei, FMI considera "stabile si lichide" bancile bulgare
Problemele bancii au aparut in urma unui conflict intre doi oameni de afaceri influenti, Tvetan Vassilev, proprietarul CCB, si Delian Peevski, deputat si proprietar de companii media. Cei doi s-au acuzat reciproc de tentativa de asasinat.
Articolele publicate de companiile media detinute de Peevski privind falimentul iminent al CCB au creat panica pe 20 iunie, sute de clienti primind emailuri sau mesaje text pe telefoanele mobile prin care erau anuntati de iminenta falimentului bancii. Imediat, in fata sediilor institutiei de credit s-au format cozi prin care clientii isi voiau depozitele inapoi.
In aceeasi zi, Vassilev a retras de la CCB, printr-un intermediar, 205,7 milioane de leva (106 milioane euro) in numerar, potrivit BNB, care a sesizat Parchetul.
Dupa ce un al doilea val de panica a izbucnit pe 27 iunie, lovind First Investment Bank, a treia mare banca din Bulgaria, guvernul bulgar a pus la dispozitia bancilor pe 30 iunie o linie de credit de 3,3 milioane de leva (1,7 miliarde euro).
Creditele care lipseau de la CCB fusesera acordate unor companii din sectoarele comunicatiilor, tutunului, petrolului si comertului, si reprezentau 65% din imprumuturile furnizate de CCB, potrivit datelor BNB.
Conturile persoanelor fizice si companiilor, cu exceptia celor ale caror dosare au fost distruse, vor fi transferate bancii Credit Agricole Bulgaria.
Banca franceza Credit Agricole a cumparat in iulie 2012 o filiala a bancii elene Emporiki din Bulgaria, care a fost redenumita Credit Agricole Bulgaria si preluata ulterior de CCB. Vanzarea a fost finalizata in iunie 2014.
"Credit Agricole Bulgaria va fi nationalizata. Institutia financiara va primi sprijin total, pentru lichiditati, din partea Fondului de Garantare a Depozitelor, bugetului de stat si BNB. Este o banca bine gestionata", a explicat Ciobanov.
CCB a suspendat platile in 20 iunie si a fost plasata sub supraveghere speciala de catre banca centrala. La aceasta banca sunt depuse 22% din fondurile publice, intre care cele ale companiilor din sectorul energiei, precum si economii ale populatiei, atrase de dobanzile atractive.
Noul premier impreuna cu banca centrala au de rezolvat aceasta spinoasa problema din sistemul bancar bulgar. Vor reusi oare?

VIDEO Criza din Coaliție, săptămâna a doua. Prima ședință a Coaliției după demiterea lui Voiculescu, fără o nominalizare pentru Ministerul Sănătății. Kelemen, întrebat dacă e necesară intervenția președintelui: Nu e nevoie
Cercetătorii au descoperit cele mai precise informații de până acum privind emisiile radio rapide
INTERVIU Cum vede educația o elevă româncă admisă la Oxford. Mara Pîndaru: Trebuie introdusă mai mult tehnologia în procesul de învățare / Care este principala problema a sistemului de învățământ din România
O istorie a frigului extrem, din aprilie până în iunie - Ninsori, ger și îngheț în România ultimilor 100 de ani
Experienta ne invata ca FMI se ocupa doar cu experimente mai mult sau mai putin stiintifice.