Denigrarea competitorilor prin orice mijloace si deturnarea clientelei prin folosirea unor secrete comerciale (daca aceste fapte nu sunt savarsite astfel incat sa constituie infractiuni) constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 50.000 lei pentru companii si cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoane fizice, se arata intr-o Ordonanta de guvern publicata miercuri, document care introduce noi masuri in domeniul concurentei neloiale.

Actul normativ modifica legea nr. 11/1991 privind combaterea concurentei neloiale si a altor acte in domeniul protectiei concurentei, in principiu aducand modificari la nivelul practicilor considerate neloiale si la nivelul sanctiunilor aplicate. De retinut ca se aplica atat companiilor cat si persoanelor fizice.

Care sunt noutatile aduse de Ordonanta?

  • Dispar fapte de concurenta neloiala, cum era atragerea angajatilor unui concurent. Tot la noutati, Consiliul Concurentei va putea prioritiza investigatiile pe legea principala -21/1996. Asta inseamna ca va putea renunta la cauze considerate de mica importanta.
  •  Prin acest act normativ se interzice denigrarea competitorilor prin orice mijloace si deturnarea clientelei prin folosirea unor secrete comerciale.
  • Consiliul concurentei este organul in masura sa constate si sa oblige la incetarea practicilor de concurenta neloiala, pe durata solutionarii sesizarii, interzicerea practicilor de concurenta neloiala, aplicarea amenzilor contraventionale, daca practica de concurenta neloiala constituie contraventie. Termenul de solutionare a sesizarilor este de 60 de zile de la data la care sesizarea este completa.
  • Denigrarea competitorilor, prin orice mijloace si deturnarea clientelei prin folosirea unor secrete comerciale, in masura in care nu sunt savarsite in astfel de conditii incat sa fie considerate potrivit legii penale infractiuni, constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 50.000 lei pentru contraventiile savarsite de persoane juridice si cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru contraventiile savarsite de persoane fizice.
  • Totodata, furnizarea de informatii inexacte, incomplete sau care induc in eroare ori de documente incomplete sau nefurnizarea informatiilor si documentelor solicitate de catre un inspector al Consiliului concurentei, refuzul nejustificat al intreprinderilor de a se supune unei inspectii sau nerespectarea masurilor impuse de catre Consiliul Concurentei, in cazul in care nu sunt savarsite in astfel de conditii incat sa fie considerate conform legii penale infractiuni, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 10.000 lei, in cazul intreprinderilor, autoritatilor si institutiilor publice iar in cazul persoanelor fizice cu amenda de la 500 lei la 2.000 lei.
  • Documentul anunta constituirea Consiliului interinstitutional in domeniul combaterii concurentei neloiale, ca organism nepermanent, din care fac parte Ministerul Finantelor Publice, care este si coordonatorul acestui consiliu, autoritatea nationala de concurenta, autoritatea responsabila de protectia drepturilor in domeniul audiovizualului, autoritatea nationala pentru protectia consumatorilor, autoritatea responsabila de protectia proprietatii industriale si autoritatea responsabila de protectia drepturilor de autor si a drepturilor conexe. Material realizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta.

"In ansamblu, documentul publicat in Monitorul Oficial este o modernizare a unei legi vechi si foarte dificil de aplicat in prezent dar surprinde foarte mult lipsa de transparenta - Consiliul Concurentei are in consultare publica o noua lege a concurentei neloiale si nimeni nu a anuntat ca va fi emisa aceasta ordonanta. Modificarile la legea 21/1996 s-au facut fara niciun fel de consultare sau informare prealabila, complet prin surpriza. Ele erau in lucru in cadrul unui proiect de asistenta derulat de o echipa de la Banca Mondiala, finantat de Comisia Europeana, darceea ce a aparut nu reflecta acele propuneri si observatiile venite din piata", spun surse din piata.