In sedinta de joi, Consiliul guvernatorilor BCE a mentinut dobanzile la operatiunile principale de refinantare si ratele dobanzilor la facilitatea de creditare marginala si la facilitatea de depozit la nivelurile de 0,15%, 0,40% si, respectiv, -0,10%, in consens cu asteptarile pietei. Bancherii centrali europeni incearca astfel sa stimuleze cresterea economica si sa evite deflatia in zona euro. Prin mentinerea facilitatii de depozit la -0.1 %, BCE taxeaza bancile comerciale care isi plaseaza banii la banca centrala. Ideea BCE este de a stimula bancile sa acorde imprumuturi intreprinderilor si sa contribuie astfel la cresterea economica. BCE este prima din "Big Four"-ul bancilor centrale (BCE ,Rezerva Federala a SUA, Banca Japoniei si Banca Angliei ) care face acest lucru.

Criza din Estul Europei afecteaza negativ programul de recuperare economica creionat de presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, scrie Bloomberg, in timp ce a treia cea mai mare economie a zonei euro, Italia, a intrat in recesiune.

Criza din Ucraina si sanctiunile Uniunii Europene impotriva Rusiei lui Vladimir Putin submineaza cresterea economica a zonei euro, una si asa destul de slaba, dupa cum aprecia Draghi.

Banca Centrala Europeana ar avea putine instrumente sa amortizeze impactul convulsiilor politice despre care companii europene precum Anheuser-Busch InBev NV (ABI) sau Siemens AG (SIE) spun ca sunt daunatoare pentru propriile afaceri.

"Recuperarea zonei euro este foarte fragila iar situatia macro este fluida", spune Andrew Bosomworth, director managerial al Pacific Investment Management Co. din Munich.