​Moneda ucraineana a atins minimul istoric fara ca banca centrala sa ia nicio masura pentru a-i stopa caderea, evocand o "panica" in mediul economic, dupa patru luni de conflict cu insurgentii pro-rusi, scrie AFP.

Directoarea Bancii Nationale a fost convocata de urgenta la Parlament, marti, pentru a oferi explicatii legate de nivelele cele mai reduse din istoria Ucrainei, calculate pornind de la tranzactiile interbancare: 17,58 hrivna pentru un euro si 13,13 hrivna pentru un dolar.

Este vorba de o cadere de aproape 35% fata de moneda europeana si de 43% fata de dolar din luna martie, inainte de inceputul conflictului din estul tarii.

Banca centrala a vandut pe piete aproape 150 de milioane de dolari, insuficient insa pentru a stopa caderea.

"Nu exista niciun factor economic care sa poata explica" actualele cotatii, a subliniat in fata deputatilor directoarea bancii centrale, Valéria Gontareva, denuntand "declaratiile provocatoare ale diferitelor partide politice legate de puternica probabilitate a unui razboi de anvergura cu Rusia".

Gontareva a evocat de asemenea si "un sentiment de panica in populatie si in randul directorilor de intreprinderi".

Pentru moment, Banca Nationala "nu are intentia sa se indeparteze de politica ratelor felxibile", dar in cazul in care mecanismele de piata nu vor mai functiona, "vom lua masuri administrative destul de stricte pentru intreaga durata a operatiunii antiteroriste" condusa de Kiev impotriva separatistilor din estul tarii, a avertizat Gontareva.

Economia ucraineana se confrunta cu o grava criza economica, amplificata de conflictul sangeros din inima industriala a tarii, bazinul minier Donbass.

In recesiune neintrerupta de peste doi ani, tara nu a reusit sa se relanseze in trimestrul doi, produsul sau intern brut cazand cu 2,3% in raport cu trimestrul precedent, dupa o contractie de 2% in primul trimestru.

Economia sa a fost salvata de la axifixie in aprilie, cand FMI a acordat o linie de credit de 17 miliarde de dolari, in cadrul unui plan international de 27 de miliarde, cu conditia aplicarii unor reforme economice foarte nepopulare.

Banca centrala decisese in iulie sa majoreze dobanda de interventie la 12,5% pentru a lupta impotriva inflatiei, un nivel record care risca sa afecteze si mai mult economia.

Consecinta a prabusirii monedei nationale, preturile de consum au crescut puternic.