Investitiile directe ale nerezidentilor in Romania (date estimate) au totalizat 1,192 miliarde euro (in scadere cu 10,3% fata de perioada ianuarie-iunie 2013), din care participatiile la capital (inclusiv profitul reinvestit) au insumat 1,11 miliarde euro, iar creditele intragrup 78 milioane euro, se arata intr-un comunicat transmis miercuri de BNR. Diferenta dintre banii care intrau in tara in ainte de criza (circa 16 miliarde in 2008) si sumele care intra azi este uriasa. Pentru a compensa aceasta diferenta, e nevoie ca pe langa parghiile monetare (reducerea dobanzilor), e nevoie si de mecanisme fiscale care sa stimuleze investitiile si sa genereze crestere economica.

Parte din banii intrati ca ISD cuprind insa si investitii ne-productive: terenuri sau active imobiliare, care nu fac altceva decat sa alimenteze bule speculative, spunea guvernatorul BNR in iunie.

"Si acum se vorbeste de acelasi lucru cu aceste dobanzii scazute, batand spre zero. Ecuatia este simpla. Daca omul care pune bani deoparte vrea sa fie avantajat cel putin cu o dobanda mica, dar real pozitiva, acum vede ca este penalizat (...) cu dobanda real negativa. Si unde se poate duce cu economisirea? O plaseaza in ceva care ii da sentimentul ca ii creste valoarea. Dar sentimentul acesta se schimba. Creste pana la un punct si apoi incepe sa scada. Care este punctul in orice speculatie? Povestea aceea veche cu hainele imparatului...pana cand unul striga "imparatul este gol". Dupa aceea se schimba perceptia", a explicat Isarescu.

El a vorbit, in acest context, de importanta analizarii in detaliu a datelor statistice pentru a se evita situatia din perioada de boom imobilar cand investitiile in acest domeniu erau cuprinse in investitiile straine directe, nu la categoria investitii speculative.

"Sa ne amintim, ca nu au trecut nici zece ani de atunci, cum Romania spunea in 2006, 2007, 2008 "avem investitii straine directe de 15 - 19 miliarde de euro, riscul este mic", pentru ca in buna parte deficitul de cont curent era acoperit de aceste investitii. Mai veneau si bancile straine cu aflux de capital si asta explica paradoxul de pana in 2008: aveam crestere de rezerve internationale, deficitul de cont curent a ajuns la 14% din PIB, dar investitiile straine erau la 16%, 17% din PIB, la care se mai adauga, cum va spuneam, finantarea bancara. Rezervele cresteau, economia duduia pana la bubuiala si cursul se aprecia. Am trait cu totii aceasta iluzie a intrarilor de capital", a spus Mugur Isarescu.

El a precizat ca, la vremea respectiva, increderea era data de acest nivel al investitiilor straine directe si de faptul ca investitiile la bursa, mai riscante, erau mici, nu erau prea multe investitii de portofoliu, si nici capitaluri speculative. "Si toate erau adevarate. Si, uitandu-ne la datele statistice acum, care era problema? In ISD erau cuprinse inclusiv cumpararile de terenuri (...) dar s-au dovedit a avea mare caracter speculativ. Unii au venit, intr-adevar, sa cumpere pamant ca sa faca mari plantatii agricole, dar putini", a explicat Isarescu.