Consiliul ASF a aprobat proiectul S.T.E.A.M. - Planul de actiuni pentru obtinerea statutului de piata emergenta (fata de "piata de frontiera" in prezent). S.T.E.A.M. reprezinta un program de reforma a pietei de capital din Romania in ceea ce priveste, marimea, lichiditatea si accesibilitatea de catre investitori, efectul urmarit fiind acela de dezvoltare economica.

Scopul proiectului S.T.E.A.M. (Set of actions Towards Establishing and Acknowledgment of the emerging Market status) este de punere in aplicare a unor masuri strategice pentru reclasificarea pietei de capital din Romania ca "piata emergenta", in cel mult 2 ani de la debutul programului.

Tipologia pietelor este realizata de catre Morgan Stanely Capital International (MSCI) care clasifica pietele de capital internationale in urmatoarele categorii: piata de frontiera, piata emergenta si piata dezvoltata. Aceasta tipologie este avuta in vedere de investitori prin limitari de expunere in functie de tipul de piata de capital si reprezinta un element important in luarea deciziei de investitie.

Avand in vedere raportul MSCI si raportul Bancii Mondiale realizat in luna mai 2014(World Bank Group Romania Capital Market Initial Diagnostic), Autoritatea de Supraveghere Financiara a elaborat planul de masuri S.T.E.A.M.

,,Proiectul S.T.E.A.M. este obiectivul strategic prioritar identificat si asumat de catre ASF, pentru piata de capital. El corespunde necesitatilor de deschidere a pietei, de eficientizare si de facilitare a acesului investitional in Romania si va avea ca efect cresterea volumului plasamentelor si a lichiditatatii. Urmarim sa fim proactivi in fata pietelor si sa facilitam trecerea pietei de capital intr-o noua dimensiune strategica. S.T.E.A.M, asa cum sugereaza si acronimul, arata ca ASF s-a angajat cu energie, putere, fermitate si entuziasm in obtinerea statutului de piata emergenta pentru piata de capital din Romania", a declarat Presedintele ASF, Misu Negritoiu.

Setul de masuri propus prin S.T.E.A.M. include:

1. cresterea gradului de accesibilitate si atractivitate a pietei de capital romanesti;

2. eficientizarea si fluidizarea operatiunilor de imprumut de instrumente financiare si a tranzactiilor de vanzare in lipsa;

3. dezvoltarea pietei locale primare si secundare de obligatiuni (municipale si corporative);

4. cresterea lichiditatii si atragerea de noi investitori;

5. cresterea vizibilitatii companiilor romanesti listate pe piata de capital, prin posibilitatea listarii acestora si pe alte piete;

6. cresterea gradului de implementare a principiilor guvernantei corporative la nivelul emitentilor, intermediarilor, operatorilor de piata, depozitarilor, etc;

7. imbunatatirea sistemului contabil al entitatilor reglementate si supravegheata - prin alinierea la standardele IFRS