Veste surprinzatoare de la Institutul National de Statistica (INS) despre evolutia economiei din al doilea trimestru: aceasta s-a contractat cu 1% fata de primul trimestru, lucru care i-a surprins pe toti analistii."Datele sunt cu adevarat surprinzatoare si e dificil de gasit o explicatie, cata vreme datele lunare indicau o crestere economica", spune Vlad Muscalu, economistul sef al ING. "De la contractia investitiilor vine scaderea trimestriala. Investitiile s-au contractat cu 10% in trimestrul al doilea fata de T2 2013", explica Andrei Radulescu, economistul sef al Bancii Transilvania.

Activitatea economica a incetinitFoto: Hotnews

Articol in curs de actualizare

Informatia de la INS vine pe fondul mai multor evolutii semnificative in economie:

  • cresterea unor taxe si impozite (acciza suplimetara la carburanti, taxa pe constructiile speciale)
  • nerealizarea incasarilor prognozate de Guvern
  • situatie sub-mediocra la atragerea fondurilor europene
  • scaderea investitiilor in economie

Institutul National de Statistica mai arata ca si cresterea anuala a incetinit semnificativ atat la nivel trimestrial (de la 3,9% la 1,2%), cat si semestrial, la 2,4% serie brut si 2,6% serie ajustata sezonier, cu mult sub estimarile autoritatilor, de 3,5% pe an.

Statul a intarziat investitiile de capital in Trimestrul 2, iar companiile au fost si ele afectate de aceasta intarziere, mai spune economistul sef al BT. Potrivit lui Andrei Radulescu, stirea ca al doilea trimestru a fost slab are si o parte buna: urmatoarele trimestre vor avea o baza mai mica de comparatie si vor performa mai bine. "In plus, crede economistul sef al BT, Statul ar putea sa-si reia investitiile in trimestrul al treilea, dat fiind ca urmeaza o campanie electorala"

"Conform primelor estimari, Produsul intern brut in trimestrul II 2014 a fost, in termeni reali, mai mic cu 1,0% comparativ cu trimestrul I 2014 (date ajustate sezonier). Fata de acelasi trimestru din anul 2013, Produsul intern brut a inregistrat o crestere cu 1,2% pe seria bruta si cu 1,4% pe seria ajustata sezonier" se arata in comunicatul INS.

Cele mai importante evenimente cu impact negativ asupra economiei:

- Taxe si impozite crescute pentru companii si consumatori. Celebra taxa pe stalp (taxa pe constructiile speciale) si acciza suplimentara pe combustibil au fost criticate de toti jucatorii economici. De exemplu, Petrom - cea mai mare companie autohtona - a anuntat ieri o scadere semnificativa a vanzarilor si a profitului, blamand exact cele doua taxe suplimentare introduse de Guvernul Ponta

- Nerealizarea veniturilor prognozate de Guvern. Acest fapt s-a transferat in scaderea investitiilor facute de stat in economie, cu efect pe orizontala

- Investitiile straine directe au scazut in primul semestru cu 10% fata de perioada similara din 2013 (date BNR). Ceea ce inseamna ca in economie a intrat si mai putin capital decat anul trecut, care a fost oricum unul foarte slab din acest punct de vedere

- Situatia foarte slaba in ceea ce priveste atragerea fondurilor europene. In prima jumatate a acestui an, Romania a cerut de la Bruxelles doar 2,56% din fondurile structurale alocate pe perioada de programare 2007-2013

- Situatia din UE, unde cresterea economica a incetinit la randul ei

Cifrele anuntate joi de Statistica vin pe fondul unei inflatii scazute si al unei cresteri in sistemul privat:

  • Cifrele privind comertul cu amanuntul erau pe crestere

Comertul cu amanuntul - cel mai important indicator al consumului populatiei - a urcat la 8,6% fata de aceeasi perioada de anul trecut, pe serie bruta. In iunie , acelasi indicator inregistra o viteza de de peste 10% fata de iunie 2013 atat pe serie bruta, cat si pe serie ajustata sezonier,

  • Inflatia e la un nivel foarte scazut

Preturile de consum au crescut in iulie cu 0,95% fata de aceeasi luna din 2013, inflatia revenind pe crestere dupa ce in luna iunie rata anuala coborase la un minim de 0,66%. Fata de iulie 2013, preturile la produsele nealimentare au crescut cu 2,5%, in timp ce tarifele la servicii au crescut cu 2,84%. Nota discordanta au facut alimentele, la care preturile au scazut cu 1,88% fata de anul trecut, conform datelor publicate de INS. Banca centrala a redus saptamana trecuta din nou prognoza de inflatie pentru acest an, de la 3,3% la 2,2%, si de la 3,3% la 3% pentru 2015.

  • Productia industriala a urcat in primele 6 luni cu peste 9%

Productia industriala, unul dintre cei mai importanti indicatori din economie, a facut in primul semestru un salt de peste 9% fata de aceeasi perioada de anul trecut, evolutia fiind sustinuta in principal de exporturi. Pe serie ajustata cresterea a fost de 10,4% comparativ cu primele sase luni de anul trecut. In luna iunie, productia industriala a facut un salt de 11,5%, pe serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, comparativ cu aceeasi luna din 2013.

  • Exporturile, pe plus

Exporturile au ajuns in primul semestru la 25,5 mld. euro, cu 7,6% peste nivelul din aceeasi perioada de anul trecut, potrivit INS. Ritmul anual a incetinit usor dupa cresterile de doua cifre din primul trimestru. In luna iunie exporturile au totalizat 4,2 mld. euro, depasind cu 5,4% valoarea din aceeasi luna de anul trecut. Comparativ cu luna mai 2014, exporturile au scazut in iunie cu 2,5% la valori exprimate in euro. Anul trecut exporturile au atins un maxim, apropiindu-se de pragul de 50 miliarde de euro.

  • Deficitul bugetar, ajustat la 0,5% din PIB

Deficitul bugetar a ajuns la sfarsitul primului semestru la 3,5 mld. lei, respectiv 0,5% din PIB, cel mai mic deficit bugetar inregistrat la sfarsitul primului semestru de la integrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Veniturile totale au fost in primul semestru inferioare sumei programate cu aproximativ 4,5 mld. lei. In conditiile ajustarii investitiilor si a neefectuarii cheltuielilor programate cu proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile, la nivelul cheltuielilor bugetare totale s-a realizat o economie de 9,4 mld. lei fata de program. Veniturile bugetului consolidat au ajuns la sfarsitul primului semestru (S1) la un maxim de 100,4 mld. lei, insa ritmul de crestere a incetinit spre 3% si nu mai tine pasul cu ascensiunea economiei. Ministerul Finantelor a pariat in acest an pe incasari totale la buget de 216,8 mld. lei, cu 8,4% peste incasarile efective de anul trecut, de aproximativ 200 mld. lei. Bugetul a fost construit pe o crestere economica de 2,2%, dar cei mai multi analisti estimeaza pentru acest an un avans al PIB cuprins in intervalul 2,5-3,5%. Cea mai slaba performanta in materie de colectare s-a inregistrat la TVA si impozitul pe venit, noteaza ZF.