Guvernul isi mentine prognoza de crestere economica de 2,5% pe anul 2014, dupa ce Institutul National de Statistica a consemnat o scadere de 1% in trimestrul al II-lea al acestui an fata de primele trei luni.

"Tinand cont de datele oferite de Institutul National de Statistica, rezulta ca Romania continua cresterea economica, pe fondul evolutiei pozitive a productiei industriale si a exporturilor.

Cresterea economica in semestrul I 2014, comparativ cu semestrul I din 2013, este de +2,6%, pe serie ajustata, Romania continuand sa aiba una dintre cele mai mari cresteri economice din Europa. Romania continua sa aiba una dintre cele mai solide cresteri din Uniunea Europeana, in contextul in care o serie de masuri prevazute in pachetul mai amplu de masuri de stimulare a economiei si creare de noi locuri de munca, precum reducerea CAS, nu au fost inca implementate.

Indicatori economici precum consumul si exporturile au crescut pe primul semestru cu 8%, somajul nu a cunoscut o crestere, in contextul unui nivel in continuare scazut al inflatiei",a informat Guvernul, joi, intr-un comunicat remis HotNews.ro.

"Prin urmare, Guvernul Romaniei mentine prognoza de crestere economica de 2,5% pentru anul 2014, regasita in Programul de convergenta 2014-2017", conchide Palatul Victoria.

In context, Executivul sustine ca investitiile publice continua.

"In acest moment, Romania continua sa aiba spatiu fiscal de 2% din PIB din deficit, necesar stimularii cresterii economice, pe fondul continuarii investitiilor publice, in contextul in care la rectificare bugetara nu au fost taiate fonduri de la investitii", se mai arata in comunicat.

Guvernul Romaniei mentioneaza ca vor fi reduse contributiile la asigurarile sociale (CAS), dupa ce in aceasta perioada "au fost luate masuri importante", precum "cresterea salariului minim, respectiv scutirea de impozit pe profitul reinvestit".

"Aceste masuri vor fi dublate de reducerea impozitarii muncii, prin reducerea CAS, masura care va aduce beneficii concrete in cresterea numarului de locuri de munca nou create, precum si a cresterii investitiilor straine directe in Romania", sustine Guvernul, in comunicatul de presa.

Institutul National de Statistica (INS) a dat joi o veste surprinzatoare despre evolutia economiei din al doilea trimestru: aceasta s-a contractat cu 1% fata de primul trimestru, lucru care i-a surprins pe analisti.

"Datele sunt cu adevarat surprinzatoare si e dificil de gasit o explicatie, cata vreme datele lunare indicau o crestere economica", spune Vlad Muscalu, economistul sef al ING. "De la contractia investitiilor vine scaderea trimestriala. Investitiile s-au contractat cu 10% in trimestrul al doilea fata de T2 2013", explica Andrei Radulescu, economistul sef al Bancii Transilvania.

INS mai arata ca si cresterea anuala a incetinit semnificativ atat la nivel trimestrial (de la 3,9% la 1,2%), cat si semestrial, la 2,4% serie brut si 2,6% serie ajustata sezonier, cu mult sub estimarile autoritatilor, de 3,5% pe an.