"Ai observat?" ma intreaba vocea de la celalalt capat al telefonului. Nu, zic, ce sa observ? Suntem in recesiune, zice Vocea. Fugi dom`ne, zic, am comunicatul INS in fata. In primul trimestru din 2014 am avut crestere trimestru/trimestru. Ntz, zice Vocea. Uita-te la Eurostat, nu te lua dupa ai nostri. Deschid Eurostat si vad. La ei, scadere, la noi crestere. Ei, zic, o fi gresit Eurostatul. N-au gresit, zice Vocea si inchide. Sun la Eurostat. Zic, aveti o greseala. Ei ca nu, ca nu au greseli pe site. Pai zic INS a comunicat crestere, la Dvs apare scadere. "E scadere, avem informatia de la Institutul National de Statistica din Romania. Au revizuit datele", zic oficialii Eurostat. Nu se poate, imi zic. Sun la Statistica. Da, e corect, suntem in recesiune. Pai, zic, pe site-ul Statisticii apare tot cu plus. Da, zice omul din INS. Am revizuit in scadere datele si le-am transmis Eurostat. Si in Romania de ce n-ati comunicat? Urma sa le comunicam, zice functionarul Statisticii. Mi se pare ca suntem intr-un film SF. Pus de un an si jumatate in functie, noul sef al INS pare sa nu aiba o problema in a transmite pe hoteste date Eurostat, in vreme ce aceleasi date nu le face publice.

Aveti mai jos comunicatul oficial al INS, care anunta crestere, desi ea a fost scadere la Eurostat:

Cand ati revizuit datele, mai intreb. Pai se revizuiesc periodic, aflu. Dar sa stiti ca la fel de mirati au fost si cei de la Guvern. A sunat si Ziarul Financiar si Guvernul, dupa ce ati scris Dumneavoastra ca e recesiune. Si e corect, suntem in recesiune tehnica.

Mai tineti minte? Eram in ianuarie 2013. Premierul Victor Ponta a solicitat secretarului general al Guvernului să pregătească schimbarea conducerii Institutului Naţional de Statistică pentru "greşeala gravă" comisă în calcularea PIB pe 2011, arătând că are nevoie ca la INS să lucreze oameni pe care se poate baza (sublinierea mea- DP).

Atat am avut de spus. Drept pentru care eliberam prezenta.