​Romania a cazut din nou in recesiune economica, pentru ca investitiile private si cele publice au scazut probabil din cauza "taxei pe stalp" si a accizei suplimentare la carburanti introduse de Guvernul Ponta, a declarat, joi, pentru HotNews.ro, presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru.

Ionut Dumitru, presedintele Consiliului FiscalFoto: HotNews.ro

"Supriza negativa pentru toata lumea a fost ca investitiile au scazut foarte mult", a spus el.

Referitor la investitiile statului, economistul a aratat ca acestea au scazut cu 20% in primele 6 luni ale anului 2014, iar in dauna investitiilor publice Guvernul a reusit sa se incadreze intr-un deficit bugetar sub cel tintit cu Fondul Monetar International.

"La investitiile publice, cand ai -20% in executia bugetara in 6 luni de zile, e o scadere dramatica, e foarte mult. In primul rand, trebuie sa avem o revigorare la nivelul investitiilor publice si pare ca acstea scad semnificativ pentru ca incasarile bugetare sunt foarte slabe, sunt mult sub program. Dar este si o lipsa de proiecte de investitii, pentru ca nu poti sa-ti imaginezi ca a vrut cineva ca deficitul bugetar la 6 luni sa fie mult sub tinta. Acest deficit, care este mult sub tinta agreata cu FMI, arata ca este si o lipsa de investitii", a explicat Ionut Dumitru.

De asemenea, absorbtia slaba a fondurilor europene se adauga lipsei de investitii, a mentionat seful Consiliului Fiscal. "Fondurile europene e clar ca au o absorbtie foarte slaba, dar nici macar pe banii din surse proprii, daca ne uitam la cheltuielile de capital din buget, nu s-au realizat".

Referitor la investitiile private, economistul arata ca si acestea au scazut, pe fondul introducerii taxei pe constructiile speciale de 1,5, si a accizei suplimentare de 7 eurocenti la litrul de ecarburant.

"In acelasi timp, pare ca investitiile private au scazut si ele in trimestrul II. Daca ne uitam la investitiile straine directe, ele au scazut cu 10% la 6 luni. Poate fi legata asta de introducerea taxei pe costructiile speciale si de introducerea accizei suplimentare la carburanti. Sunt elemente care au deteriorat mediul investitional", a aratat Ionut Dumitru.

"Un efect nociv puternic asupra investitiilor l-a avut taxa pe constructiile speciale, 1,5% aplicat la activele pe care le ai in bilant este o taxa enorma. Sunt companii, multe de stat, care platesc la aceasta taxa aproape jumatate din profiturile pe care le au si capacitatea lor de a face investitii se reduce dramatic", a adaugat el.

Un alt factor care creeaza incertitudini investitorilor este faptul ca Guvernul nu indica exact care sunt sursele din care va fi acoperit golul bugetar pe care ar urma sa-l genereze o eventuala scadere a contributiilor la asigurarile sociale (CAS), initiata de Executiv.

"In momentul acesta, avem o incertitudine destul de mare, in primul rand legata de ultima masura anuntata, reducerea CAS, care, daca se va implementa, creeaza un gol bugetar destul de mare, in primul rand pe termen scurt, si trebuie gasite solutii de compensare. Pentru a inchide deficitul la 1,4% din PIB, avem nevoie de vreo 10 miliarde de lei. Si atunci, ca investitor, te poti gandi de unde vor acoperi acest gol bugetar? Poate vor creste taxele, poate se vor reduce alte cheltuieli bugetare. Se nasc incertitudini si te determina sa fii mai precaut", a explicat Ionut Dumitru.

Si anul electoral 2014 este o sursa de incertitudini pentru investitori.

"Anul electoral creeaza o anumita incertitudine, legata de politicile economice post-alegeri. Pentru ca pentru un om de afaceri nu este neaparat important daca X sau Y este presedinte, ci de politica economica dupa", a mai afirmat presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru.

Romania a reintrat in recesiune economica, dupa ce in trimestrul I al anului 2014 a avut o scadere economica de 0,2% fata de trimestrul IV al anului 2013, iar in trimestrul II al anului 2014 PIB-ul s-a diminuat cu 1% fata de primele 3 luni ale anului.

Informatiile au fost facute publice de Biroul european de statistica Eurostat, in baza datelor revizuite ale Institutului National de Statistica (INS).