Industria echipamentelor electrice constituie o componenta a industriei prelucratoare, importanta prin prisma dinamicii si a semnalelor pe care le prezinta pentru fluxurile investitionale, dar si pentru dinamica economiei, per ansamblu. Cu alte cuvinte, se poate spune ca aceasta ramura a industriei reprezinta un indicator avansat (cu un decalaj de cateva trimestre) pentru mersul economiei, scrie intr-un raport economistul sef al Bancii Transilvania, Andrei Radulescu, cel care a anuntat primul faptul ca economia Romaniei a intrat in recesiune.

bt1Foto: Hotnews

Chiar daca din perspectiva dimensiunii absolute industria echipamentelor electrice nu pare reprezentativa, concentrand doar 2.6% din totalul angajatilor din industrie si 0.8% din totalul angajatilor din economie, ea este una din cele mai sensibile ramuri la modificarile care apar in comportamentul de consum / investitii, data fiind ampla utilizare a bunurilor realizate in aceasta industrie: sectorul de constructii, celelalte ramuri ale industriei, comert, etc.

Semnalul nr.1: dinamica productiei in aceasta ramura a fost de aproximativ doua ori mai mare fata de cea consemnata in industria prelucratoare

■ De asemenea, este o ramura foarte dinamica, din perspectiva productiei, dar mai ales a productivitatii muncii, cel putin in ultimele trimestre.

■ Spre exemplu, cum se poate nota in primul grafic de mai jos, dinamica productiei in aceasta ramura a fost de 11.3% an/an in 2013, de aproximativ doua ori mai mare fata de cea consemnata in industria prelucratoare (6.3% an/an). In primul semestru din 2014 productia de echipamente electrice a consemnat un avans de 19.7% an/an, dinamica industriei prelucratoare in acest interval fiind de doar 10.4% an/an.

Semnalul nr.2: exista premisele relansarii investitiilor

■ Totodata, dupa cum se poate observa in al doilea grafic, dinamica anuala a productivitatii muncii in aceasta ramura in 2013 a fost de 14.7%, in timp ce la nivelul industriei prelucratoare s-a situat la doar 7.6%.

■ Nu in ultimul rand, aceasta ramura a industriei constituie un indicator avansat pentru fluxurile investitionale productive, cu un decalaj de cateva trimestre (dupa cum se poate nota in al treilea grafic din partea dreapta). Practic, in primul rand se reiau investitiile in aceasta ramura (conform statisticilor Institutului National de Statistica acestea au crescut cu 59.1% an/an, la 575.7 milioane RON in 2012), dupa care se relanseaza investitiile in intreaga economie nationala.

■ Conform estimarilor econometrice pe care le-am elaborat, ritmul potential (tendinta) de evolutie estimata pentru aceasta ramura a industriei continua sa se mentina cu mult peste nivelul consemnat in industria prelucratoare.

■ Totodata, dinamica recenta a comenzilor noi in industria echipamentelor electrice (+17.3% an/an in 2013 si +23.1% an/an in primul semestru din 2014) exprima premise favorabile pentru dinamica productiei industriale in aceasta ramura si, implicit, pentru relansarea fluxurilor investitionale productive in economie.

■ "Aceste evolutii recente confirma scenariul nostru macroeconomic central care se axeaza pe relansarea investitiilor productive in economia nationala incepand cu a doua jumatate a anului curent. Perspectivele de relansare durabila (dar lenta si inegala, cel putin in primele faze) a fluxurilor investitionale productive in economie vor determina iesirea economiei din starea de recesiune tehnica (doua trimestre consecutiv de contractie a PIB, T1, T2 2014). Relansarea investitiilor este sustinuta de factori precum: declinul costurilor de finantare in economie si relansarea creditarii in RON; nivelul record al exporturilor si dinamizarea cererii interne; scutirea de impozit a profitului reinvestit de la 1 iulie; depasirea graduala a socurilor fiscale din semestrul I (acciza la carburanti, taxele pe constructii speciale)", mai arata raportul BT.