Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania) a salutat recenta adoptare de catre Uniunea Europeana a Acordului de Parteneriat cu Romania, pentru accesarea de catre tara noastra a fondurilor structurale si de investitii puse la dispozitia statelor membre in cadrul programarii financiare 2014-2020. De-a lungul procesului de elaborare si revizuire a Acordului de Parteneriat, AmCham a transmis un set de recomandari si propuneri care sa faca eficace si coerent procesul de absorbtie a fondurilor europene aferente noii perioade de programare financiara. Printre propuneri se afla cea privind crearea de locuri de munca si modernizare a educatiei, sau o alta vizand cadastrarea in mediul rural si combaterea defrisarilor abuzive.

Pe fondul nivelului redus al investitiilor directe in economie si a atitudinii prudente a investitorilor cauzata de contextul geo-politic din regiune, crearea unor mecanisme functionale si performante de injectie a resurselor publice, inclusiv a finantarii europene, in economie trebuie sa fie o preocupare centrala a autoritatilor romane. In contextul necesitatii cresterii competitivitatii economiei romanesti este necesara o mai mare concentrare tematica si o filtrare a prioritatilor strategice nationale, in directa corelare cu impactul sistemic pe termen mediu si lung si cu sursele de finantare disponibile, este de parere Valeriu Nistor, Presedintele AmCham Romania.

In contextul consultarilor asupra Programelor Operationale, AmCham Romania subliniaza importanta sustinerii si imbunatatirii unor masuri pe care le considera prioritare pentru dezvoltarea economica a tarii.

Recomandarile membrilor AmCham Romania vizeaza sustinerea dezvoltarii unei economii de tip smart si incurajarea sectorului privat, in special IMM-uri, necesitatea cresterii capacitatii si performantei administrative, dezvoltarea infrastructurii, precum si integrarea prioritatilor nationale trans-sectoriale, astfel incat profilul de competitivitate al Romaniei sa poata fi optimizat, confirma Daniela Nemoianu, Presedintele grupului de lucru pentru Fonduri Structurale si Achizitii Publice din cadrul AmCham Romania.

Cu privire la performanta sistemului, membrii AmCham recomanda:

  • Cresterea performantei sistemului de management si control al ESI (programare, coordonare, implementare, design institutional, management si control, introducerea mecanismelor de alerta timpurie).
  • Implementarea unor mecanisme de prevenire a corectiilor financiare.
  • Imbunatatirea capacitatii institutionale.
  •  Utilizarea extinsa a instrumentelor financiare.
  •  Modernizarea regimului achizitiilor publice conform noilor directive europene.
  • Utilizarea eficienta si intensiva a asistentei tehnice.

In privinta prioritatior pentru dezvoltare economica, AmCham considera necesare:

  • Prioritizarea si integrarea trans-sectoriala prin sincronizarea interministeriala in privinta identificarii prioritatilor nationale strategice.
  • Alocarea de fonduri europene pentru sustinerea unei economii de tip SMART, indeosebi a unor investitii de tip SMART Energy Economy.
  • Cresterea actualei alocari financiare pentru sectorul privat, in special pentru IMM-uri productive si prestatoare de servicii, si extinderea listei beneficiarilor eligibili prin includerea intreprinderilor mari.
  • Promovarea sistemelor de transport durabile, in special a retelei feroviare ce poate asigura un transport relativ ieftin si fiabil, conducand in acelasi timp la descongestionarea traficului rutier.
  • Crearea de locuri de munca si modernizarea educatiei, inclusiv prin includerea unor masuri de incurajare a unitatilor prescolare, educatiei tertiare prin parteneriate intre universitati, mediul de afaceri si parteneri sociali, precum si a unui sistem de  invatare dual (invatare + locuri de munca cu norma partiala).
  • Cadastrarea in mediul rural si combaterea defrisarilor abuzive.

AmCham Romania va continua sa promoveze in dialogul cu autoritatile aceste prioritati ce pot constitui puncte de referinta atat in vederea stabilirii unor alocari financiare adecvate cerintelor din piata, cresterii competitivitatii Romaniei, cat si in evitarea unor piedici precum cele intalnite in perioada 2007 - 2013.

Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania) este cea mai reprezentativa asociatie profesionala de afaceri, infiintata in anul 1993 de un grup de companii americane. AmCham Romania reuneste in prezent 360 de companii americane, internationale si locale care au cumulat investitii totale de peste 20 miliarde dolari, generand in jur de 200.000 de locuri de munca.