Pe scurt, peste 1,5 milioane de romani (din cele peste 8,5 milioane cat reprezinta populatia activa) lucreaza in alt oras decat cel de resedinta. Circa un milion lucreaza in interiorul aceluiasi judet iar o jumatate de milion lucreaza in alt judet decat in cel in care locuieste. Cei mai multi sunt in Ilfov, unde datele INS arata ca un salariat din doi lucreaza in alta localitate (cei mai multi in Bucuresti). Urmeaza judetul Prahova, unde unul din trei angajati este “navetist”, scrie Dan Popa pe blogul Hymerion.ro. Pentru a mari graficele, dati click pe ele. Datele le aveti in fisierul atasat.

Daca ne uitam la numarul persoanelor (ca valoare nominala), lucrurile stau asa:

Defalcat, pe romani care lucreaza in alta localitate, dar in interiorul judetului de domiciliu si cei care lucreaza in alt judet , treaba sta asa:

Mai jos, un alt grafic interesant. El ne spune cat de bine functioneaza mobilitatea muncii. De regula, teoria ne spune ca in zonele cu somaj ridicat si numarul celor care incearca sa isi gaseasca de lucru (in afara sau in interiorul judetului) ar trebui sa fie ridicat. In general, acest lucru e valabil. Dar exista cateva zone in care aceasta corelatie nu mai are loc: Somaj ridicat si navetisti putini.

Datele provin de la INS, le puteti descarca din fisierul atasat.

Comenteaza pe blogul Hymerion.ro