Cea mai importanta problema financiara a populatiei este legata de dificultatea achitarii facturilor lunare, semnalata de catre 27% dintre respondentii unui studiu al Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar, difuzat joi (vezi studiul in atasament). Potrivit aceluiasi document, 8 romani din 10 dispun de un card de debit, iar tot al cincilea roman de peste 55 de ani are un cont de economii. Comportamentul de economisire al populatiei din Romania si gradul de informare al acesteia despre garantarea depozitelor au constituit temele principale ale unui studiu al FGDB intreprins in prima parte a anului 2014 pe baza unui sondaj de opinie realizat de catre Mercury Research. Grupul-tinta al studiului a fost reprezentat de cetateni romani de peste 18 ani, din mediul urban si rural, detinatori ai cel putin unui instrument financiar-bancar. Au fost realizate 1.242 de interviuri1 fata in fata (839 in mediul urban si 403 in mediul rural). Marja de eroare este de +/-2,8%, la o probabilitate de garantare a rezultatelor de 95%.

Increderea in banci pare a fi legata de produsele bancare pe care le are populatia. Cei care detin intr-o proportie mai mare conturi curente sau de economii, precum si Internet Banking sunt si cei care au mai multa incredere in banci decat media, in timp ce persoanele care declara ca nu au incredere in banci sunt cele care au mai degraba credite.

O parte semnificativ mai mare din populatia de peste 55 de ani are conturi de economii (19% comparativ cu 10% pentru totalul populatiei).

Asigurarile de viata sunt intalnite in 13% din cazuri, urmate de pensiile facultative. Acestea din urma sunt mai frecvente in Bucuresti (14% comparativ cu 7% per total) si in cazul persoanelor cu studii superioare (13%).

Cea mai importanta problema financiara a populatiei este legata de dificultatea achitarii facturilor lunare, semnalata de catre 27% dintre respondenti.

Comparativ cu 2010, in 2013 doar 21% dintre respondentii din mediul urban au declarat ca au suferit o reducere a veniturilor. Problema este mai accentuata in Muntenia (29%) si pentru persoanele cu varste intre 45 si 54 de ani (28%).

Scaderea medie a venitului pentru persoanele care au suferit acest lucru in ultimele 12 luni a fost de 27%. Pe de alta parte, 11% dintre respondenti au consemnat o majorare a veniturilor, cresterea medie fiind de 17%.

De cresteri ale venitului in ultimul an s-au bucurat mai ales locuitorii din Transilvania (17% comparativ cu 11% per total esantion).

Citeste studiul integral in atasament