Desi august este o luna traditionala a concediilor in care evenimentele economice nu abunda, saptamana trecuta a fost una consistenta din acest punct de vedere. Am avut parte atat pe plan intern cat mai ales pe plan extern de stiri cu impact asupra vietii noastre cotidiene. HotNews.ro va prezinta top 5 al evenimentelor economice ale saptamanii care se incheie (interne si externe) si un calendar al anunturilor care urmeaza sa fie facute in urmatoarele 7 zile. Ordinea evenimentelor nu reproduce si importanta lor, ea fiind aleatoare.

  • Cele mai importante EVENIMENTE INTERNE:

1. Pomana electorala? Guvernul ia in calcul reintroducerea pensiilor speciale pentru aviatori, diplomati, grefieri

Guvernul ia in calcul sa reintroduca pensiile speciale pentru aviatori, diplomati si personalul auxiliar din magistratura si Parlament in locul indemnizatiilor pe care aceste persoane le primesc in prezent, iar cheltuielile sa fie incluse in bugetul pe anul viitor, au declarat surse guvernamentale, scrie Mediafax.

"Luam in calcul renuntarea la plata indemnizatiilor si revenirea la pensiile speciale pentru aviatori, diplomati, personalul auxiliar din magistratura si personalul auxiliar din Parlament", au spus sursele din cadrul Guvernului.

Acestea au precizat ca pentru reintroducerea pensiilor speciale sunt avute in vedere doua posibilitati, si anume promovarea masurii de catre Guvern printr-un proiect de lege sau asumarea unor initiative legislative existente deja in Parlament pe aceasta tema.

"Va fi luata o decizie dupa inceperea sesiunii parlamentare, iar daca reintroducerea pensiilor speciale se va produce, cheltuielile bugetare vor viza bugetul de stat pentru 2015", au mai spus sursele. Mai multe, aici.

2. Valcov, noul ministru delegat la Buget.

Premierul Victor Ponta a trimis, marti, la Cotroceni propunerea pentru functia de ministru delegat pentru Buget: Darius Valcov. Valcov, fost primar PDL de Slatina, este senator PSD si sotul Laviniei Sandru, fost vicepresedinte UNPR si actual realizator TV. Functia de ministru delegat pentru Buget a ramas vacanta dupa plecarea lui Liviu Voinea la Banca Centrala. O alta propunere a lui Victor Ponta, Claudiu Manda, a fost deja respinsa de presedintele Traian Basescu. Pentru functia de ministru delegat pentru Buget a fost vehiculat si numele lui Viorel Stefan, senator PSD. Mai multe, puteti citi aici.

3. Companiile energetice vor fi obligate sa faca publice contractele de achizitii si sponsorizarile

Ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, vrea sa oblige companiile energetice de stat sa faca publice toate contractele se achizitii de bunuri si lucrari de peste 500.000 euro, contractele de achizitii de servicii mai mari de 100.000 euro si sponzorizarile acordate. Prevederile sunt incluse intr-un ordin de ministru emis de Nicolescu marti, 19 august, potrivit unui comunicat al Departamentului pentru Energie.

Ordinul va trebui pus in aplicare "in perioada imediat urmatoare" de Directia generala de privatizare si administrare a participatiilor statului in energie.

Companiile vor fi obligate, prin acest ordin de ministru, sa aiba fiecare o strategie de dezvoltare si care sa fie valabila pentru cel putin zece ani.

4.Mugur Isarescu vrea o lege privind aderarea la euro in 2019, pentru a contracara ciclurile electorale

Guvernatorul Mugur Isarescu considera ca Romania indeplineste toate criteriile de aderare la euro, dar tinta convenita politic, de 1 ianuarie 2019, ar trebui cuprinsa intr-o lege adoptata de Parlament, dupa alegerile prezidentiale, pentru ca ciclurile electorale sa nu afecteze reformele necesare, relateaza Mediafax.

Prezent la prima editie a Conferintei Stiintifice Anuale a Economistilor Romani din Mediul Academic din Strainatate (ERMAS 2014), guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a afirmat ca problema adoptarii euro nu este "daca va avea loc, ci cand".

"Eu sunt un sustinator convins al acestor doua proiecte majore, adoptarea euro si aderarea la Uniunea Bancara. Problema este nu daca, ci cand se vor realiza, ceea ce conteaza este alegerea cu intelepciune a momentului potrivit pentru efectuarea celor doi pasi importanti pe drumul integrarii europene. (...) In prezent, Romania indeplineste toate criteriile de la Maastricht de adoptare a euro, inclusiv rata medie anuala a inflatiei. Romania, singura, a fost cea care, printr-un fericit consens politic intre Guvern si Presedintie, a stabilit verbal data de 1 ianuarie 2019 ca tinta ca adoptare a euro", a spus Isarescu. Mai multe, aici.

5. Piata neagra a tigaretelor a urcat la cel mai inalt nivel al ultimilor 3 ani

Piata neagra a tigaretelor a crescut accelerat in iulie 2014, situandu-se la 17%, fata de 16,1 %, in luna mai si circa 14% la finele anului trecut, conform datelor companiei de cercetare Novel Research. Este cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, potrivit aceleiasi surse.

"Regiunea Nord-Est continua sa fie cea mai afectata de comertul ilegal cu tigarete, cu toate ca aceasta zona a tarii este singura in care piata neagra s-a aflat in scadere in luna iulie (cu 7,8 p.p., pana la 34%). Cresteri semnificative se inregistreaza in Bucuresti (plus 3,1 p.p., pana la 15,8%) si in Vest (plus 3 p.p. pana la 26,1%). Din punct de vedere al provenientei, conform timbrului aplicat pe pachet, produsele "Cheap Whites" continua sa detina cea mai mare pondere din piata neagra, aflandu-se in crestere fata de luna mai (plus 11,2 p.p. pana la 50,6%.). Produsele cu timbru de Ucraina si Moldova continua sa detina ponderi importante (16,4%, respectiv 20,8%), desi se afla in scadere fata de luna mai", a declarat Marian Marcu, Directorul Companiei de Cercetare Novel Research.

Mai multe, aici.

  • Cele mai importante EVENIMENTE EXTERNE:

1. Tensiunile geopolitice ar putea împiedica redresarea economiei Germaniei

Tensiunile geopolitice provocate de crizele din Ucraina şi alte regiuni ale lumii ar putea împiedica redresarea economiei Germaniei, cea mai mare din Europa, după contracţia de 0,2% înregistrată în trimestrul al doilea, potrivit Bundesbank. "Perspectiva economiei germane s-a înrăutăţit la jumătatea anului, ca reacţie la ştirile internaţionale nefavorabile. Aşteptările din primăvară, de intensificare a activităţilor economice în a doua jumătate a anului 2014, sunt puse sub semnul îndoielii de datele actuale", se arată în raportul lunar publicat luni de Bundesbank, banca centrală a Germaniei, relatează Bloomberg. Mai multe, aici.

2. Economia Ucrainei este secătuită de la zi la zi de conflictul cu separatiştii ruşi

Conflictul din estul Ucrainei cu separatiştii pro-ruşi secătuieşte eonomia ţării de la zi la zi şi împiedică eforturile de aplicare a reformelor prevăzute în programul de salvare financiară convenit cu FMI, a declarat miercuri premierul Arseni Iaţeniuc. Potrivit acordului de finanţare în valoare de 17 miliarde de dolari, Ucraina, a cărei economie este aproape falimentară, trebuie să reducă deficitul bugetar, să majoreze preţul gazelor pentru consumatorii casnici şi industrie şi să permită fluctuaţia liberă a grivnei.

Guvernul este nevoit însă să aloce fonduri substanţiale pentru a lupta cu separatiştii pro-ruşi.

Atacurile separatiştilor asupra infrastructurii din regiunea estică industrializată a Ucrainei, respectiv minele, centralele electrice, căile ferate şi podurile, au rolul să sufoce economia, a spus Iaţeniuk într-o şedinţă de guvern. Mai multe, aici.

3.EFECTELE embargoului Rusiei în Europa: UE ar putea pierde 6,7 miliarde de euro şi 130.000 de locuri de muncă

Uniunea Europeană (UE) ar putea pierde 6,7 miliarde de euro şi peste 130.000 de locuri de muncă, în urma interdicţiilor la importurile de alimente din ţările UE impuse de către Rusia, potrivit unei estimări a grupului bancar ING din Olanda. De asemenea, embargoul impus de Rusia nu îi va afecta doar pe exportatorii din UE, efectele măsurii dispuse de Moscova urmând să se extindă inclusiv până la nivelul furnizorilor acestora, relatează Bloomberg. UE a vândut către Rusia fructe în valoare de 1,26 miliarde de euro şi legume în valoare de 769 milioane de euro în 2013. În aceste condiţii, reducerea afacerilor cu Rusia reprezintă o pierdere de aproximativ 6% din producţia totală a UE şi de 0,04% din Produsul Intern Brut al regiunii, potrivit analizei ING. Mai multe, aici.

4.Stiglitz: Stagnarea economică a zonei euro arată eşecul janic al politicii de austeritate

Stagnarea economică a zonei euro arată eşecul jalnic al politicii de austeritate menite să rezolve criza datoriilor din regiune, a declarat miercuri economistul Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel. Stiglitz, profesor la Universitatea Columbia, a spus, prezent în oraşul german Lindau pentru a participa la o conferinţă, că şomajul ridicat şi creşterea economică slabă arată deficienţele răspunsului la criza din uniunea monetară, transmite Bloomberg. "Acum vedem preţul enorm pe care îl plăteşte Europa. Să sperăm că realitatea acestei politici greşite va fi conştientizată", a arătat Stiglitz într-un interviu acordat Bloomberg Television. Mai multe, aici.

5. Băncile de pe Wall Street pregătesc planuri pentru eventualitatea ieşirii Marii Britanii din UE

Băncile de pe Wall Street pregătesc planuri de transferare a unor activităţi din Londra în Irlanda, în eventualitatea în care Marea Britanie s-ar retrage din Uniunea Europeană, relatează Financial Times.

Persoane apropiate Bank of America, Citigroup şi Morgan Stanley au declarat Financial Times că Irlanda este considerată o locaţie favorabilă pentru unele dintre operaţiunile europene, dacă va fi nevoie să fie mutate din Marea Britanie. Una din surse a spus că se intenţionează deja transferarea unor activităţi în Irlanda. Sursele au spus că în majoritatea cazurilor aceste planuri se află în fază incipientă, dar au precizat că băncile americane au început să se pregătească pentru uniunea bancară din zona euro care riscă să izoleze Marea Britanie şi, în ultimă instanţă, pentru o posibilă ieşire a Marii Britanii din UE. Mai multe, aici.

  • CALENDARUL EVENIMENTELOR INTERNE ECONOMICE ALE SAPTAMANII VIITOARE:

Statistica:

Autorizatiile de construire eliberate pentru cladiri din iulie - 28 august

Tendinte in evolutia activitatii economice (in aug.-oct. 2014)- 28 august

Locurile de munca vacante pe trim. II 2014 - 29 august

Somajul BIM in iulie - 29 august

BNR:

26.08.2014 - Indicatori monetari - iulie 2014 (Date statistice)

26.08.2014 - Indicatori monetari - iulie 2014 (Comunicat de presă)

26.08.2014 - Buletin lunar 6/2014- Versiune integrală

27.08.2014 - Structura în profil teritorial a creditelor şi depozitelor clienţilor nebancari neguvernamentali - iulie 2014 (Date statistice)

Parlament.

Senatul va dezbate în sesiunea extraordinară din 25 august un proiect al Guvernului pentru transpunerea directivelor europene în Legea energiei electrice şi a gazelor naturale, în Legea petrolului, precum şi în OUG 6/2014 privind calitatea de acţionar al statului la Transelectrica şi Transgaz.