Afirmatia lui Mario Draghi facuta in statiunea americana Jackson Hole ca BCE este pregatita sa raspunda cu toate mijloacele ce-i stau la dispozitie daca inflatia in zona euro isi va continua scaderea a reaprins asteptarile ca banca va lansa un program de achizitie a activelor financiare. Urmarea: euro a scazut fata de dolar la un nou minim din septembrie 2013, la USD 1.3182/EUR. La randul lor, valutele Europei emergente s-au intarit marginal fata de euro. Leul a deschis la 4.4015/EUR si dupa ce a testat nivelul 4.3920/EUR s-a intors la 4.3950/EUR.

Ce s-a intamplat la Jackson Hole?

■ Incepand cu 1978, in fiecare an, la finalul de august, Rezerva Federala din Kansas City organizeaza simpozionul pe teme de politica monetara de la Jackson Hole (o cocheta statiune montana in SUA), care reuneste Guvernatorii principalelor banci centrale din lume. De-a lungul anilor la Conferinta s-au emis semnale de politica monetara care au influentat evolutia pietei financiare pe termen, se arata intr-un raport al Bancii Transilvania, semnat de Andrei Radulescu.

■ In acest an tema simpozionului a fost dinamica pietei fortei de munca (“Re-Evaluating Labor Market Dynamics”). In cadrul Conferintei, atat Presedintele Rezervei Federale (d-na J. Yellen), dar si de Guvernatorul Bancii Centrale Europene (dl. M. Draghi) au accentuat conexiunea puternica dintre evolutiile pietei fortei de munca si deciziile de politica monetara. Aceste conexiuni au fost abordate de-a lungul deceniilor de economisti din intreaga lume, fiind cunoscuta in literatura macroeconomica Regula lui Taylor.

■ J. Yellen a subliniat evolutiile pozitive din piata americana a fortei de munca in ultimii ani: accelerarea procesului de creare de locuri de munca (la un ritm mediu lunar de 230 mii in 2014) si scaderea ratei somajului (la 6.2% in iulie 2014, comparativ cu un nivel de 10% in octombrie 2009).

■ Pe de alta parte, Yellen s-a referit si la problemele structurale cu care se confrunta in prezent piata fortei de munca, parte din acestea fiind accentuate de criza: nivelul redus al ratei de participare; nivelul ridicat al angajatilor cu norma redusa care doresc (dar din motive economice nu reusesc) un loc de munca cu norma intreaga; tendintele salariale.

■ Nu in ultimul rand, sefa FED a mentionat si dificultatile cu care se confrunta banca centrala americana in evaluarea conexiunilor curente intre gradul de utilizare la nivelul pietei fortei de munca si presiunile inflationiste.

■ In acest context, d-na Yellen a subliniat faptul ca banca centrala nu are o traiectorie prestabilita privind dobanda de politica monetara, insa, o evolutie mai pozitiva a indicatorilor din piata fortei de munca ar determina FED sa demareze mai repede procesul de normalizare a dobanzii.

■ Aplicand Regula lui Taylor (in ipoteza ca FED acorda o pondere de 70% obiectivului rata somajului si de 30% obiectivului inflatie) ar rezulta ca in prezent exista un decalaj de 5 puncte procentuale intre dobanda curenta de politica monetara si nivelul din varful ciclului economic (graficul 1 din dreapta). Conform acestui model, rata de dobanda de politica monetara in varful acestui ciclu economic ar fi 4.25% (in varful anterior a fost de 5.25%).

■ In cadrul evenimentului Mario Draghi a subliniat nivelul ridicat al somajului structural, in special din tarile europene cele mai afectate de problema datoriilor suverane. Conform analizei prezentate de dl. Draghi, stocul somerilor pe termen lung din Zona Euro a depasit nivelul de 6% din totalul populatiei active (in crestere de la sub 3% inainte de criza). Totodata, analiza europeana prezinta conexiunile intre nivelul ridicat al somajului si declinul investitiilor in sectorul de constructii (intensiv in capital si forta de munca), dar si gradul de scolarizare a populatiei active (cei cu un nivel mai redus de educatie prezinta un nivel mai ridicat al somajului). In acest context, dl. Draghi a subliniat ca politica monetara a BCE se va mentine relaxata pe termen mediu.

Vezi aici discursul sefei FED sau aici, speech-ul lui Mario Draghi.

■ Prin aplicarea Regulei lui Taylor pentru Zona Euro (considerand acelassi ponderi ca si in cazul SUA) ar rezulta ca in prezent exista un decalaj de 8 puncte procentuale intre dobanda curenta de politica monetara si nivelul din varful ciclului economic care incepe acum (graficul 2 din dreapta). De asemenea, se poate nota un decalaj de aproximativ 3 ani intre performanta economiei SUA si cea a economiei Zonei Euro.