John Maynard Keynes, cel care a revolutionat gandirea economica a secolului al 20-lea, atentiona asupra paradoxului economisirii. El spunea cam asa: in vreme de recesiune economica, tendinta populatiei care este angajata si nu are datorii, este sa economiseasca. Facand acest lucru, ei secatuiesc economia de lichidul sau vital, banii. Daca banii raman portofele, productia nu mai este sustinuta, implicit se pierd si locurile de munca, printre care si a celor care tin strans de bani. BNR tocmai a publicat marti dinamica principalilor indicatori monetari din luna iulie. Astfel, la finalul lunii iulie raportul credite/depozite a redevenit subunitar (99.8%), pentru prima oara din februarie 2007. Sa ne bucuram sau sa ne intristam?, aceasta este intrebarea.

sediul BNRFoto: Agerpres

Pe segmentul RON raportul credite/depozite s-a majorat la 65.4% - nivelul maxim din ultimele 12 luni. Pe segmentul valutar raportul credite/depozite a scazut la 163.7% - nivelul minim din primavara anului 2007, se arata intr-un raport al Bancii Transilvania, semnat de dr. Andrei Radulescu, economistul sef al institutiei de credit.

Cresterea depozitelor populatiei si firmelor este in aceeasi masura si un lucru bun si unul rau. E bine pentru ca ambii actori au rezerve de lichiditate, chiar daca randamentele obtinute sunt tot mai mici (in unele cazuri dobanzile reale sunt chiar negative).

"Dinamica mentionata, prezenta de altminteri nu doar in Romania sugereaza ca atat consumatorii cat si companiile sunt reticente in a consuma/investi neffind inca convinse de perspetivele economice pozitive. Aceasta sugereaza ca reluarea cresterii economice pe baze solide are ca element esential schimbarea sentimentului actorilor economici care continua sa fie decoamdata rezervati si sa acumulueze lichiditati. Aceasta inseamna ca imi este greu sa imi imaginez o crestere economica substantiala fara reluarea activitatii de consum/investitii. In acest moment nu avem de ce sa ne dorim ca romanii sa economiseasca mai mult", a explicat pentru HotNews economistul sef al BCR, Radu Craciun.

Datele BNR indica contractia creditului acordat populatiei pentru a treia luna la rand in iulie, cu ritm lunar de 0.6%, la 100.8 mld. RON, nivelul minim din primavara anului 2011. Aceasta evolutie a fost determinata de declinul creditului de consum (cu 2% luna/luna si 8.8% an/an, la 50.3 mld. RON, nivelul minim din toamna anului 2007). De asemenea, creditul pentru alte scopuri s-a redus cu 0.6% luna/luna si 9.4% an/an, la 8.3 mld. RON. Conform BNR depozitele neguvernamentale au crescut cu 0.1% luna/luna la 214.3 mld. RON, notandu-se dinamica componentei valutare (ritm lunar de 1.1%, la 75 mld. RON), care a compensat declinul componentei RON cu 0.4% luna/luna la 139.3 mld. RON. Raportat la iulie 2013 depozitele neguvernamentale au urcat cu 6.9%: componenta RON a crescut cu 9%, notandu-se dinamica depozitelor persoanelor juridice (+13.1% an/an); componenta valutara a consemnat un avans de 3.3%, depozitele populatiei urcand cu 2.5% an/an, iar cele ale persoanelor juridice cu 5.1% an/an.

Citeste si: Depozitele populatiei in banci. De ce e greu de comparat economisirea din Romania cu cea din Ungaria

"Evolutia acestor indicatori in luna iulie si primele sapte luni ale anului reflecta procesul de echilibrare din piata creditului, prin intermediul binomului consum/economisire, fapt reflectat de dezintermedierea valutara si cresterea interesului pentru creditarea in RON (in contextul scaderii dobanzilor la minime istorice, dar si a normelor BNR privind creditul ipotecar). Totodata, dinamica recenta a depozitelor a fost influentata de majorarea veniturilor (salariul mediu net real a crescut cu 4% an/an in semestrul I), prudenta in contextul riscurilor (externe si interne), lipsa interesului si a culturii financiare pentru alte oportunitati investitionale.

Am redus previziunile pentru dinamica creditului neguvernamental pe termen mediu, prin incorporarea datelor pe luna iulie. Conform noilor previziuni creditul privat se va contracta cu 1.8% an/an in 2014, va inflexiona in noiembrie anul curent si va creste cu 2.7% an/an in 2015", se mai spune in raportul BT.

Ar fi interesat de vazut care sunt categoriile de depozit (dupa valoarea lor) care au inregistrat cele mai mari cresteri (sau scaderi), HotNews.ro solicitand aceste detalii oficialilor Bancii Centrale. Pe masura ce vom obtine date mai detaliate, vom reveni.

Citeste si: Ce-ar fi dacă băncile ar publica DAE şi la depozite?