Intr-o conferinta de presa informala, seful INS Tudorel Andrei a admis ca a fost o eroare de comunicare faptul ca nu a transmis presei faptul ca a revizuit datele privind PIB pe primul trimestru si ca economia Romaniei a intrat in recesiune tehnica. La conferinta au fost invitati Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorul BNR, Ionut Dumitru, seful Consiliului Fiscal, prof Mircea Cosea, sociologul Dumitru Sandu, fostul ministru Valentin Ionescu, participand de asemenea si alti conducatori de directii din cadrul Statisticii. Seful INS a negat ca la mijloc ar fi existat presiuni politice sau de alta natura, mentionand doar ca tineretea celor de la Serviciul Comunicare si salariile mici au dus la neintelegerea care a afectat puternic imaginea institutiei.

Tudorel Andrei, presedintele INSFoto: Hotnews
  • Adrian Vasilescu: Eu cand am vazut comunicatul Statisticii si datele Eurostat, m-am gandit ca Eurostat a gresit. Asta a fost convingerea mea cateva zile!

Anrei a oferit si explicatii tehnice privind modul de calcul si de revizuire a datelor, punand pe seama efectului puternic al sezonalitatii modificarea cifrelor privind evolutia economiei, precizand insa ca nu vrea sa interpreteze datele pentru a nu fi banuit ca face in vreun fel sau altul politica. "Noi oferim date pentru ca decidentii politici sa poata lua decizii. Noi suntem neutri", a mai spus Andrei.

Eu cred ca totul a pornit de la o eroare de comunicare. A aparut o estimare semnal cu +o.1. A aparut comunicatul cu date provizoriu cu +0.2. In 12 august s-a facut o rectificare cu minus. Eu, cand am vazut comunicatul Statisticii, care nu spunea nimic de aceasta rectificare, si cand am vazut datele Eurostat, m-am gandit ca Eurostat a gresit. Asta a fost convingerea mea cateva zile", a spus consilierul lui Mugur Isarescu.

Asculta mai jos declaratia lui Adrian Vasilescu:

Descarca fisierul audio in format MP3

Toti cei prezenti au fost de parere ca a fost o gafa a Statisticii faptul ca nu au comunicat revizuirea datelor si intrarea Romaniei in recesiune tehnica. "Romanii nu au incredere in Statistica, imi pare rau s-o spun", a afirmat Mircea Cosea, fost ministru. Cosea a precizat ca e nevoie de o comunicare mai buna, pentru ca cei din zona politica sa nu aiba ocazia sa coloreze cifrele in functie de interesul politic.

  • Stiti cat e salariul unui angajat la comunicare? 7-800 de lei!

Andrei a mai vorbit de salariile mici din cadrul institutiei. "E foarte greu sa aduci un specialist bun in aceasta institutie pentru ca salariile sunt foarte mici. Va fi foarte greu sa creezi un grup de specialisti cata vreme ai salarii foarte mici. Un statistician se formeaza foarte greu. Ce se va intampla peste 7 ani cand persoanele competente din zona agriculturii sau din zona Produsului Intern Brut vor pleca din institutie? Stiti cat e salariul unui angajat la comunicare? 7-800 de lei!", a spus Tudorel Andrei.

Asculta mai jos declaratia sefului INS:

Descarca fisierul audio in format MP3

Reamintim ca economia a intrat in recesiune, dupa ce doua trimestre consecutive (Trimestrul 1 si Trimestrul 2 din 2014) au inregistrat contractie economica. Informatia a aparut initial intr-un comunicat Eurostat difuzat in cursul diminetii de joi, 14 august, si a fost confirmata telefonic pentru HotNews.ro de Institutul National de Statistica. Economia Romaniei a scazut in trimestrul 2 cu 1% fata de trimestrul 1, si cu 0,2% in trimestrul 1 2014 fata de trimestrul 4 din 2013.

Informatia privind scaderea cu 0.2% a fost data oficial doar de Eurostat in comunicat, INS trecand informatia sub tacere. Informarea initiala a INS privind evolutia T1 2014 fata de T4 2013 a fost de crestere economica de 0,1%, dar intre timp a avut loc o revizuire a datelor, revizuire care a confirmat scaderea economica. INS nu a facut niciodata publica aceasta revizuire negativa. Asta pana cand Eurostat a prezentat public cifrele care arata ca Romania a reintrat in recesiune economica pentru prima data dupa iesirea din recesiune in trimestrul 2 din 2012.