¬Postul de director general al FMI este extrem de vanat. Ca sa ajungi acolo e nevoie de mari mezaliante combinate cu mici compromisuri. Sau invers. Cand Stauss-Kahn a deranjat, i s-a inscenat (cu ajutorul lui, drept este) un viol, dupa care l-au dat jos. El facuse cateva declaratii impotriva dolarului SUA si a avut o propunere legate de criza elena din care marile banci de investitii tot americane ar fi inregistrat pierderi uriase. Urmarea se stie. Dupa o perioada trista pentru el, Kahn a fost ulterior numit in boardul de supraveghere al Bancii Regionale pentru Dezvoltare din Rusia. Ati retinut bine: Rusia, da? Nu stiu de ce am impresia ca un scenariu asemanator ca final (o demisie fortata) i se pregateste si lui Lagarde. Dealtfel, aratati-mi un sef al FMI din ultimii 25 de ani care nu a plecat prin demisie!, scrie Dan Popa pe blogul Hymerion.ro

Christine LagardeFoto: Reuters

FMI: istoria demisiilor ultimilor 25 de ani

Cazul DSK. Dominique Strauss-Kahn a demisionat din functia de director general al Fondului Monetar International (FMI) si a afirmat intr-o scrisoare adresata consiliului de administratie ca este nevinovat de faptele de agresiune sexuala. ¬Cu o infinita tristete ma simt constrans, astazi, sa prezint consiliului de administratie demisia mea din functia de director general al FMI¬, a scris el in aceasta scrisoare. Afacerea a avut destule semne de intrebare, dar a reusit sa-l scoata pe tusa pe unul dintre favoritii la alegerile prezidentiale care urmau in Franta. Inainte de a fi acuzat de agresiune sexuala in Statele Unite, DSK a facut obiectul, in ultimele saptamani, unor atacuri din partea unei parti a presei franceze legate de modul sau luxos de viata.

Cazul Rodrigo de Rato y Figaredo. Inaintea lui DSK a fost Rodrigo de Rato y Figaredo, ales in 2004. Trei ani mai tarziu face declaratii cu privire la dolarul SUA care ar trebui sa fie depreciat. La numai cateva luni dupa aceste declaratii, in iunie 2007, isi anunta din senin demisia. Motivul oficial: pentru a se ocupa atent de educatia copiilor. Presa scrie deja ca, de fapt, o legatura amoroasa este motivul acestei plecari surpriza cu doi ani inainte de expirarea mandatului. "Circumstantele si responsabilitatile familiale, in special cele referitoare la educatia copiilor mei, sunt motivul pentru care am decis sa renunt anticipat la responsabilitatile mele", a explicat el intr-un comunicat.

Presa a dezvaluit insa relatia lui cu Alicia Gonzales, jurnalista de 35 de ani de la CNN Plus, canalul de stiri in limba spaniola cu sediul in Atlanta. Relatia celor doi dureaza inca de cand Rato, acum in varsta de 58 de ani, era ministru in cabinetul spaniol condus de Jose Maria Aznar. Casatorit cu Maria Angeles Alarco Canosa, o femeie de afaceri, cei doi au impreuna trei copii, Gela Angeles, Ana si Rodrigo. Dar de vreo cinci ani cei doi sunt separati, inca de atunci existand speculatii cu privire la o relatie extraconjugala a lui Rato. Seful FMI si Alicia Gonzales au fost surprinsi de curand de paparazzi pe o plaja de lux din Rio de Janeiro. Plecarea lui Rodrigo Rato intervine la aproximativ o luna dupa demisia presedintelui Bancii Mondiale, americanul Paul Wolfowitz, in urma unui scandal de favoritism care a provocat tensiuni in relatiile dintre americani si europeni

Cazul Horst Kohler.Devine sef al FMI in 2000. Mandatul sau e marcat de criza din Argentina, apoi din America latina. Horst Kohler demisioneaza din functia de director general al Fondului Monetar International (FMI), oficial pentru a-si inainta candidatura la presedintia Germaniei. Neoficial, au existat tensiuni serioase cu privire la administrarea "solutiilor anti-criza" , dar si intre el si SUA, tensiuni soldate cu plecarea sa din functie. Relatia Fondului cu trezoreria americana a fost mai incordata, din cauza stilului de management al lui Kohler, scria presa americana. Desi nu intotdeauna popular, acesta era cunoscut ca un negociator puternic, care nu se temea sa-si exprime hotarat parerile. Ulterior, Kohler a demisionat si din functia de presedinte al Germaniei.

Cazul Camdessus. Michel Camdessus (ales in 1987 ca sef al Fondului, demisioneaza in 2000) a fost cel mai criticat conducator al FMI, dar in acelasi timp si printre putinii conducatori alesi de doua ori la carma institutiei. In timpul mandatului sau, lumea a fost lovita de o serie de crize financiare care au lovit mai ales economiile emergente. Reactia lui Camdessus a fost extrem de criticata deoarece a fost considerata mult prea liberala, prea deconectata de realitate si uneori prea neo-colonialista, intrucat FMI a impus reforme economice intr-un stil cel putin discutabil in schimbul unui ajutor economic.

Deocamdata, Lagarde a declarat pentru AFP ca nu isi va da demisia de la conducerea FMI, dar ca va informa board-ul institutiei in legatura cu situatia actuala. Lagarde a fost interogata timp de mai multe ore marti de catre magistrati de la Curtea de Justitie din Franta, singura instanta judiciara ce poate ancheta si judeca un membru al guvernului pentru faptele comise in timpul exercitarii mandatului.

Directorul FMI a sustinut intotdeauna ca a actionat "conform legii" in situatia respectiva, dupa ce in 2013 a fost pusa de catre instanta franceza sub statutul de martor asistat, situatie intermediara intre cea de martor si cea de persoana investigata.

Pana in prezent, FMI a sustinut-o pe Lagarde, insa lucrurile s-ar putea schimba, in conditiile in care aceasta a fost inculpata pentriu neglijenta, un delict pedepsit de legea franceza cu un an de inchisoare si o amenda de 15.000 de euro.

Comenteaza pe blogul Hymerion.ro