Agentia Nationala de Administrare Fiscala a inceput inspectiile fiscale pentru zece persoane cu averi mari, in cazul carora existau discrepante de milioane de euro intre valoarea averii si valoarea rezultata din impozitele platite, iar pana la finele anului va intari serviciile regionale de verificari fiscale cu 200 de specialisti, informeaza Mediafax.

"Consecinta verificarilor pe esantionul precedent din cele 30 de cazuri este ca avem o crestere a veniturilor declarate din surse, sa spunem, mai putin uzuale, cum ar fi dividende realizate in strainatate. Oamenii, vazand ca mai sunt si intrebati, sau ca prieteni sau oameni din cercul de afaceri sau din cercul relational au fost luati la intrebari, prefera sa inceapa sa declare. De fapt, derularea programului, care se va intinde si va fi o chestiune cu caracter permanent, dar care din pacate presupune parcurgerea unor proceduri extrem de laborioase, nu va avea ca rezultat principal constatarea unor venituri suplimentare atrase la bugetul statului. Principala consecinta pozitiva o constituie cresterea nivelului declarat al veniturilor de la momentul cand un astfel de program are impact in spatiul public", a declarat presedintele ANAF, Gelu Stefan Diaconu, ppentru agentia de presa citata.

Seful Fiscului a adaugat ca pe esantionul precedent, verificat in 2013 -2014, veniturile declarate au crescut substantial, chiar daca ANAF nu a inceput inspectii fiscale, iar aceasta situatie demonstreaza ca scopul programului a fost atins, de crestere a gradului de conformare voluntara.

Diaconu a anuntat ca pana la finele anului vor fi selectate 200 de persoane dintr-un numar de 400 de propuneri pentru infiintarea serviciilor regionale de verificari fiscale. Cei selectati vor urma cursuri de pregatire profesionala specifica si isi vor incepe activitatea de la 1 ianuarie 2015.

"Vom selecta riguros, inclusiv cu verificari specifice altor autoritati ale statului. Aici, va puteti imagina, nu putem angrena persoane asupra carora planeaza unele suspiciuni legate de integritate, persoane care nu au un background profesional perfect", a continuat seful ANAF.

Serviciile regionale se vor subordona doar administrativ directiilor regionale ale Finantelor Publice, dar vor avea prin regulamentul de organizare si functionare un grad de autonomie sporit, urmand sa fie in directa coordonare metodologica a Directiei de Verficari Fiscale din cadrul ANAF central.

"In paralel vom finaliza esantioanele cu persoanele fizice in profil teritorial pentru care aplicarea criteriilor de selectivitate ne arata o discrepanta peste nivelul legal acceptat dintre veniturile obtinute si averea personala si veniturile declarate din evidentele noastre de date. Din acest esantion in profil teritorial la nivelul fiecarui judet se vor extrage intre 15 si 40 de cazuri pentru care se vor declansa verificarile preliminare. Acest numar este stabilit in functie de capacitatea administrativa de control a fiecarui regiuni si numarul de cazuri identificate in fiecare regiune. Una este Bucurestiul si una este regiunea Craiova", a adaugat Diaconu.

El a precizat ca verificarile asupra persoanelor fizice rezultate din esantionare vor fi efectuate de catre inspectori din cadrul serviciilor de verificari fiscale din afara judetului.

"Cel din Iasi il verifica pe cel din Vrancea, ca sa evitam pe cat posibil anumite relationari. Noi esantionarea o facem de la centru, bazele de date le avem aici, numai ca, practic, pe cel de Vaslui il intrebam: <>. Prin aplicarea unui criteriu specific, dar pe care-l definim ca atare si trebuie sa fie cat mai neutru si cat mai obiectiv", a completat Diaconu.

Seful Fiscului a aratat ca pentru cazurile mai pusin relevante inspectia fiscala va fi realizata si de catre inspectorii din judetul respectiv, dar mai curand cu titlu de exceptie.

Primele discutii pentru infiintarea departamentului de control al marilor averi au avut loc in anul 2009, iar ulterior aceasta structura a facut obiectul planului de restructurare a ANAF convenit cu Banca Mondiala.