Peste 4,5 milioane de turisti romani si straini au innoptat in primele sapte luni ale acestui an in structurile de cazare din intreaga tara, in crestere cu 4,8%, iar numarul de nopti de cazare s-a majorat cu 5,8%, la peste 10,5 milioane, potrivit Institutului National de Statistica (INS), citat de Mediafax. Din numarul total de turisti, romanii au reprezentat 76,9%, restul de 23,1% fiind straini, ponderi apropiate de cele din perioada similara a anului trecut.

Cea mai mare pondere din numarul turistilor straini au detinut-o cei din Europa (77,7% din total), iar dintre acestia, 85,4% au fost din tarile apartinand Uniunii Europene. Sosirile in hoteluri detin in intervalul ianuarie-iulie o pondere de 75,2% din totalul sosirilor in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare. Fata de perioada similara a anului trecut, sosirile in hoteluri sunt in crestere cu 5,2%.

Innoptarile inregistrate in structurile de primire turistica, in aceeasi perioada, au insumat 10,56 milioane de nopti, in crestere cu 5,8%. Din numarul total de innoptari, 80,3% reprezinta innoptarile turistilor romani.

Durata medie a sederii a fost de 2,4 zile la turistii romani, iar la turistii straini a fost de 2 zile.

Indicele de utilizare neta a locurilor de cazare a fost de 24% pe total structuri de cazare turistica, in crestere cu 1,1 puncte procentuale fata de perioada similara a anului trecut. Indici mai mari de utilizare a locurilor de cazare s-au inregistrat la hoteluri (30,1%) si la vile turistice (17,7%) .

Sosirile vizitatorilor straini in Romania, inregistrate la punctele de frontiera, au fost in perioada ianuarie-iulie de 4,58 milioane, in crestere cu 2,2%. Majoritatea vizitatorilor straini provin din tari europene (92,5%). Din totalul sosirilor vizitatorilor straini in Romania 60,2% provin din statele Uniunii Europene. Dintre statele Uniunii Europene cele mai multe sosiri s-au inregistrat din Ungaria (30,2%), Bulgaria ( 23,9%), Germania ( 9,4%), Italia ( 7,2%), Polonia (5,9%) si Austria (4,2%).

Plecarile vizitatorilor romani in strainatate, inregistrate la punctele de frontiera, au fost in primele sapte luni de 6,8 milioane, in crestere cu 4,7%. Mijloacele de transport rutier au fost cele mai utilizate de vizitatorii romani pentru plecarile in strainatate, reprezentand 74,5% din numarul total de plecari.

In luna iulie 2014, comparativ cu luna corespunzatoare din anul precedent, sosirile si innoptarile in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare, au inregistrat cresteri cu 3,7 % , respectiv cu 4,1 %. Comparativ cu luna iulie 2013, in luna iulie 2014 la punctele de frontiera s-a inregistrat o scadere la sosirile vizitatorilor straini (-1,9%), iar la plecarile in strainatate ale vizitatorilor romani s-a inregistrat o crestere cu 1,6 %.