Guvernatorul bancii centrale a Poloniei, Marek Belka, recomanda bancilor sa elimine creditele ipotecare in franci elvetieni, inainte ca parlamentarii sa le oblige sa converteasca aceste imprumuturi in moneda locala, ceea ce le-ar putea provoca pierderi, asa cum s-a intamplat in Ungaria.

Imprumuturile in valuta ar putea tenta politicienii populisti sa ia exemplu de la premierul ungar Viktor Orban, care a impus bancilor pierderi de ordinul miliardelor de euro, a spus Belka intr-un interviu, transmite Bloomberg, citata de Mediafax.

Pe de alta parte, bancile care incearca sa transforme creditele ipotecare din valuta in moneda locala se confrunta cu reticenta imprumutatilor, care nu vor sa renunte la termenii favorabili de finantare de care beneficiaza in prezent.

"Este o tema atractiva pentru toate categoriile de politicieni. Am cerut bancilor sa faca tot posibilul sa elimine creditele in valuta si, dupa stiinta mea, sunt deschise sa faca acest lucru. Problema este ca ratele lunare pentru imprumuturile in franci sunt mai scazute decat cele in zloti, iar imprumutatii nu prea vor sa suporte costuri mai mari", a aratat bancherul.

Autoritatile de reglementare vor eliminarea creditelor in valuta din Europa de Est, intrucat acestea au adus unele tari in pragul default-ului, in timpul crizei creditelor. Astfel de imprumuturi ofera beneficiarilor din statele emergente dobanzi mai mici, dar ratele pot creste daca monedele locale se depreciaza, asa cum s-a intamplat in Ungaria, Romania si Ucraina.

Ponderea creditelor ipotecare in valuta in totalul imprumuturilor imobiliare din Polonia era de de 48% la sfarsitul lunii iunie, fata de 70% la sfarsitul lui 2008. Dintre acestea, 80% sunt credite in franci elvetieni. Autoritatea de reglementare a sectorului financiar din Polonia a interzis in 2009 noile credite in valuta in 2009.

In ultimii trei ani, premierul ungar Orban a aplicat cea mai agresiva politica de convertire a creditelor ipotecare in franci elvetieni. In 2011, Ungaria a impus bancilor pierderi de 1,7 miliarde de dolari, atunci cand a permis imprumutatilor sa ramburseze integral creditele ipotecare in valuta, la un curs sub cel al pietei.

Bancile din Ungaria vor suporta in acest an noi pierderi, fiind fortate sa returneze comisioane de pana la 3,8 miliarde de dolari aplicate la imprumuturi si sa converteasca restul de credite in valuta in moneda locala.

"Riscul pentru banci este mai mic decat in Ungaria, dar este totusi considerabil. Costurile sunt cu adevarat uriase. Suntem impotriva unei solutii generale, intrucat ar mai mai periculoasa decat sa nu se faca nimic", a spus Belka.

Autoritatile din Polonia incurajeaza bancile, intre care liderul pietei PKO, Bank Pekao, divizie a UniCredit, si mBank, divizie a Commerzbank, sa converteasca imprumuturile, dar Belka a spus ca nu vrea sa le preseze.