Costul orar al fortei de munca, in serie ajustata dupa numarul zilelor lucratoare, a inregistrat o rata de crestere de 3,7% fata de primele trei luni si de 4,99% comparativ cu acelasi trimestru al anului anterior, iar in forma bruta s-a majorat cu 3,58%, respectiv 4,97%, a anuntat miercuri INS, citat de Mediafax. Fata de trimestrul I din 2014, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a crescut in majoritatea activitatilor economice. Costul total cu forta de munca - reprezinta totalul cheltuielilor (directe si indirecte) suportate de angajator cu forta de munca salariata. Conform metodologiei europene, sunt excluse cheltuielile suportate de angajator cu formarea profesionala a angajatilor, recrutarea personalului si echipamentul de protectie.

Cele mai semnificative cresteri s-au inregistrat in industria extractiva (15,77%), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (13,42%) si intermedieri financiare si asigurari (10,36%). Scaderea costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-a inregistrat doar in constructii (-1,41%). In trimestrul doi din 2014, cresterea fata de trimestrul anterior (pentru indicii in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forta de munca a fost de 3,68%, iar pentru cea privind cheltuielile indirecte (non-salariale) de 3,75%.

Cresterile inregistrate de cele doua componente au fost de 3,57%, respectiv 3,63%. Pe principalele activitati economice, cele mai mari cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) se constata in hoteluri si restaurante (15,35%), activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (14,22%) si alte activitati de servicii (13,69%). Scaderi s-au inregistrat doar in tranzactii imobiliare (-3,48%), constructii (-1,99%) si invatamant (-1,98%).

Cresterea fata de acelasi trimestru al anului precedent (indici in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) pentru componenta privind cheltuielile directe (salariale) cu forta de munca a fost de 4,99%, iar pentru indicii in forma bruta (neajustata) de 4,97%. Componenta privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a inregistrat cresteri similare (4,98%, respectiv 4,96%).

Costul total cu forta de munca - reprezinta totalitatea cheltuielilor (directe si indirecte) suportate de angajator cu forta de munca salariata. Conform metodologiei europene, sunt excluse cheltuielile suportate de angajator cu formarea profesionala a angajatilor, recrutarea personalului si echipamentul de protectie.

Cheltuielile directe cu forta de munca - includ sumele brute platite din fondul de salarii pentru timpul lucrat (inclusiv premii), pentru timpul nelucrat, drepturile in natura ca remunerare a muncii (potrivit prevederilor din contractele colective de munca), sumele brute platite salariatilor (ca stimulente) din profitul net realizat de unitate, sumele brute platite din alte fonduri (inclusiv drepturi in natura) acordate conform legislatiei in vigoare.

Cheltuielile indirecte cu forta de munca - includ contributiile angajatorului la fondurile de asigurari si protectie sociala (somaj, sanatate etc.), sumele brute platite salariatilor care parasesc unitatea (iesire la pensie, transfer, detasare etc.), sumele brute platite pentru intreruperi ale lucrului neimputabile salariatilor, alte cheltuieli cu forta de munca.