Factura generata de firmele care au intrat in insolventa in prima jumatate a anului 2014: peste 8 miliarde de lei

de Dan Popa     HotNews.ro
Miercuri, 3 septembrie 2014, 15:47 Economie | Finanţe & Bănci

Coface a calculat „factura” generata de firmele care au intrat in insolventa in prima jumatate a anului 2014, pentru a vedea cine sunt platitorii si care a fost impactul pentru fiecare categorie, cifrele finale fiind: furnizori comerciali- 3,25 MLD RON, banci - 2,6 MLD RON, actionari: 1,7 MLD RON (nu este un cost real, direct, ci un cost de oportunitate a deciziei de a nu plati dividende in anul 2008), iar ANAF (Statul): 0,65 MLD RON.
Coface Romania a realizat un nou studiu privind evolutia numarului de insolvente in Romania, de aceasta data luand in considerare cazurile nou inregistrate la Buletinul Procedurilor de Insolventa in perioada Ianuarie - Iunie 2014.

Din analiza Coface, realizata pe baza datelor furnizate de Oficiul National al Registrului Comertului, rezulta ca, pe parcursul primului semestru al anului 2014 s-au deschis 12.453 de insolvente noi, in scadere cu aproximativ 10% fata de aceeasi perioada a anului anterior, cand s-au deschis 13.855 de proceduri noi de insolventa.

Considerand media ultimilor 10 ani, numarul insolventelor deschise in a doua jumatate a anului a reprezentat intre 80% - 85% din nivelul inregistrat in primul semestru. Daca aceasta dinamica se va pastra si in semestrul doi al anului curent, este foarte probabil ca vom asista la un volum total de maximum 23.000 de insolvente deschise pe parcusul anului 2014. Aceasta ar echivala cu o contractie de aproximativ 15% a numarului de insolvente nou deschise in anul curent, comparativ cu anul 2013. Totusi trebuie luat in considerare si faptul ca, in Iunie 2014 a intrat in vigoare noua lege a insolventei, iar impactul acesteia in practica si schimbarea conduitei companiilor sunt dificil de estimat cu exactitate, existand posibilitatea ca evolutia numerica a dosarelor de insolventa nou inregistrate pana la sfarsitul anului sa sufere variatii semnificative.

  • Din punctul de vedere al distributiei sectoriale, sectorul constructiilor, care a ocupat constant un loc in top 10 pentru ultimii 5 ani, este incadrat acum pe prima pozitie. Fabricarea produselor textile, industria extractiva, industria metalurgica si HORECA raman in top 5 sectoare cu cel mai ridicat nivel al insolventelor raportat la 1.000 de firme active. In graficul de mai jos sunt listate Top 10 sectoare care inregistreaza cel mai mare numar de insolvente raportat la 1.000 de firme active.

  • Distributia teritoriala a cazurilor de insolventa din prima jumatate a anului 2014 a suferit modificari importante fata de situatia existenta in aceeasi perioada a anului anterior. Numarul de insolvente a crescut in perioada analizata doar in Bucuresti (+23%) si in zona de Vest (+8%), restul regiunilor inregistrand scaderi pentru acest indicator, cele mai semnificative contractii fiind inregistarte in zona de S-E (-23%) si zona de N-E (-22%).

Pentru o cercetare mai aprofundata a cauzelor care au determinat intrarea in insolventa a companiilor in primul semestru al anului curent, Coface a analizat declaratiile financiare ale acestor companii pentru perioada 2008 - 2013. Ca si concluzie generala privind evolutia firmelor care au intrat in insolventa in primul semestru al anului 2014, analizand in retrospectiva perioada 2008 - 2013, se observa ca:
  •  Majoritatea datoriilor suplimentare (3,3 MLD RON) au fost atrase pentru acoperirea pierderilor (in crestere cu 2,3 MLD RON) si a investitiilor in creante (1,1 MLD RON active circulante in crestere, peste 95% reprezentand creante) in conditiile in care valoarea contabila a activelor fixe a ramas aceeasi;
  • Firmele insolvente au atras capitaluri cu precadere pe termen scurt de la furnizori, soldul acestora in totalul datoriilor pe termen scurt crescand de la 35% (anul 2008) la 50% (anul 2013);
  • Cresterea constanta a duratei medii de incasare indica o politica neadecvata de risc comercial, durata medie de incasare a creantelor crescand cu 81 de zile in intervalul analizat, de la 79 de zile (anul 2008) la 160 de zile (anul 2013);
  • Acest lucru a determinat plata din ce in ce mai lenta a facturilor catre furnizori, durata medie de plata a furnizorilor crescand cu 117 de zile in intervalul analizat, de la 112 de zile (anul 2008) la 229 de zile (anul 2013).

„Chiar daca se observa o scadere cu 10% a numarului de companii care si-au intrerupt activitatea in primul semestru al anului curent, comparativ cu perioada similara a anului anterior, numarul firmelor nou infiintate a inregistrat o contractie si mai mare, respectiv de 24%. Putem discuta despre o revenire graduala a comportamentului de plata, pe fondul reducerii numarului de companii care isi intrerup activitatea, precum si a instrumentelor de plata. Toate acestea intr-un mediu economic care nu este foarte atragator pentru investitorii privati si initiativa antreprenoriatului.”, a declarat Constantin Coman, Country Manager, Coface Romania.


Citeste mai multe despre   
Material sustinut de BCR

VIDEO Antreprenor StartUp Nation / Fondatorul Scolii de Bijuterie Contemporana: Eu nu vin la serviciu, eu vin in propriul meu atelier, in care imi exprim ideile. Ceea ce misca industria asta sunt ideile, nicidecum cifrele

David Sandu s-a ocupat de designul de bijuterii de cand era copil si a invatat pe cont propriu tot ceea ce stie. Assamblage - Scoala de Bijuterie Contemporana a aparut drept consecinta a acestei pasiuni. David face parte dintr-o industrie creativa emergenta, insa atat el, cat si cei care au trecut in ultimii 7 ani pe la bancurile de lucru ale scolii sale se vad adesea nevoiti sa spuna ca fac alte lucruri, pentru ca activitatea lor nu exista intr-un cadru legal.

1049 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă