Deocamdata nu spun ca este tot o pomana electorala, desi asa pare in acest moment. O captatio benevolentiae care sa mearga la sigur. Si cu asa ceva mergi clar la sigur. Faptele sunt asa: Au trecut de Senat doua propuneri asemanatoare, unul al UDMR si altul al PSD. Unul al d-lui deputat Cseke iai celalalt Anei Birchall. Fisa primului o gasiti aici, iar despre cel de-al doilea avem detalii aici. Proiectele au trecut de Senat si urmeaza sa fie votate (sau respinse) in Camera, care e si for decizional. Bancile nu prea vor sa comenteze oficial, intrucat si asa au imaginea sifonata si un eventual comentariu negativ nu le-ar aduce prea multe like-uri. BNR insa a raspuns in termeni de cateva ore intrebarii noastre, scrie Dan Popa pe blogul Hymerion.ro.

"Stimate domnule Dan Popa , Ca raspuns la solicitarea dumneavoastra, va comunicam ca orice propunere legislativa ce vizeaza obligativitatea acceptarii de catre creditor a rambursarii creditelor in valuta la un curs diferit de cel de la momentul agrearii restructurarii creditului (pentru schimbarea monedei) nu poate fi sustinuta de BNR intrucat contravine dispozitiilor comunitare in materie - Directiva 2014/17/UE a Parlamentului European si a Consiliului privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile rezidentiale, din 4 februarie 2014 - act comunitar ce trebuie transpus in legislatia Statelor Membre nu mai tarziu de 21 martie 2016 (subl.mea) "

Surse apropiate acestei situatii au marturisit ca bancile nu au fost consultate nici formal si nici informal. Ca vor exista pierderi provenind din diferente de curs valutar, diferite de la banca la banca dar care, agregate la nivelul intregului sistem, pot duce la sume consistente. Inaintea datei de 20 septembrie, cam pe cand se estimeaza a avea loc discutia in Camera, voi avea si aceste cifre (asa sper, asa mi s-a promis, acum se fac calculele).

  • Trei lucruri pe care le gasesc ok in aceste proiecte:

Daca Ionescu a luat un credit in euro la 3,3 lei iar acum euro e la 4,4 lei, rata lui va scadea si ii vor ramane bani mai multi in buzunar pe care-in parte macar- ii va investi in consum. Orice initiativa care duce la o cresere a bunastarii cetateanului este buna Bancile trebuie sa suporte si ele lacomia unor corporatisti pusi sa atinga cu orice pret tinte de vanzari nerealiste care ii faceau sa arunce cu bani oriunde, oricui, chiar si prin fraude.

  • Trei lucruri pe care NU le gasesc ok in aceste proiecte:

Parte din parlamentari au credite. N-o sa uit ce mi-a spus anul trecut unul din parlamentari, membru in Comisia de specialitate: Dom`ne, zice el, fiu-meu are o fabricuta. A luat si el amaratul un imprumut la o banca. Dupa doi ani i-au dublat rata. Ia mai da-i in ma-sa de camatari!. Corect, sunt camatari, dar faptul ca fiul tau a semnat ca prostul un contract, e irelevant Orice lege (care e un contract social la urma urmei) trebuie discutata si cu cei implicati. Cand un barbat se casatoreste, AMANDOI sunt intrebati daca se vor reciproc. Dam un semnal ne-elegant, in genul celui pe care il da Ungaria, in UE. In plus, daca asemenea proiecte apareau la mijlocul ciclului electoral, nimeni nu putea banui ca e vorba de o posibila pomana electorala

  • Ce nu pricep:

De ce bancile ezita in a-si spune un punct de vedere?

De ce propunerile parlamentarilor nu sunt insotite de un calcul privind impactul economic?

De ce parlamentarii nu invita bancherii la o masa rotunda, publica, unde sa se discute transparent ce vrea fiecare parte si cum vad ei armonizate interesele tuturor partilor?

Ce se va intampla daca trecem la euro? Revenim iar la moneda in care a fost acordat creditul? La ce curs?

Restul sunt povesti.

Voi ce parere aveti?

Raspunde pe blogul Hymerion.ro