Daca proiectul politic al Romaniei este de a adopta moneda unica la 1 ianuarie 2019, atunci e necesar ca la 1 ianuarie 2016, cel mai tarziu, sa fie gata Programul national de trecere la euro, astfel incat sa poata incepe lucrul subcomitetelor. Aceasta inseamna ca autoritatile publice din Romania au la dispozitie doar urmatoarele 15 luni pentru a scrie acest program. Acest program nu poate fi scris de o singura institutie. Publicul din Romania considera ca adoptarea monedei unice este o problema care priveste doar BNR, pentru ca este vazuta doar prin prisma unei preschimbari a monedei. Dar aderarea la Uniunea economica si monetara nu este doar o chestiune tehnica, legata de preschimbarea monedei. Este un proces in care pot fi distinse trei etape, iar cea tehnica este probabil cea mai simpla, desi este costisitoare.

Nicolae Danila, BNRFoto: Agerpres

Cea mai complexa si complicat de realizat dintre aceste etape este cea legata de modificarile sectoriale.

Masurile care vor fi parte din cele doua proiecte implica costuri pentru sectorul privat din Romania, iar acestea trebuie asumate si integrate in functionarea agentilor economici.

In intervalul de timp pana in anul 2019, economia Romaniei trebuie sa realizeze aceste doua proiecte intr-un cadru financiar international dominat de schimbarea ritmului si directiei politicii monetare din zona euro si respectiv SUA. Una dintre consecintele acestei modificari este aceea ca vor aparea variatii in conditiile de finantare ale economiei.

Modificarile sectoriale au in vedere cel putin trei tipuri de activitati: juridice, modificari interne ale operatorilor din fiecare sector si modificari ale interfetei cu clientii. Aceste modificari sectoriale induc costuri, care pot deveni semnificative in functie de domeniul de activitate.

Strategia de comunicare si informare nu este un lucru facil de realizat, pentru ca va trebui ca euro sa fie mijloc de schimb atat intr-o localitate cosmopolita cat si intr-o comuna, cu acces restrictionat catre restul teritoriului tarii.

Mai mult, perceptia cetatenilor va trebui sa se modifice, in sensul in care se vor confrunta cu situatia in care isi vor incasa veniturile, de tipul salariilor sau pensiilor, in cateva bancnote de 20 sau 50 de euro.

  • Exemplu de Program national de trecere la euro - calendarul

Procesul de adoptare a euro necesita realizarea mai intai a unui Program national de trecere la euro care sa permita urmarirea etapa cu etapa, sarcina cu sarcina precum si ajustarea intregului proces. Trebuie mentionat aici, ca la BNR functioneaza inca din 2010 un comitet pentru trecerea la euro care are intalniri regulate si in care se discuta aspectele legate de problemele structurale ridicate de adoptarea monedei unice. Guvernul a emis in 2011 o Decizie prin care a fost infiintat Comitetul interministerial pentru trecerea la euro, dar acesta s-a intrunit doar o singura data.

Asa cum sugereaza exemplul de calendar prezentat in programul de trecere la euro al Ungariei, pregatirile pentru adoptarea euro trebuie sa inceapa cu minim trei ani inainte de momentul intrarii in circulatie a monedei unice.

Perioada de trei ani este necesara pentru realizarea transformarilor sectoarelor economiei astfel incat costurile adoptarii euro sa nu afecteze rezultatele financiare ale companiilor in cursul unei perioade scurte de timp. Trebuie mentionat aici, ca in cazul unora dintre statele mici care au adoptat moneda unica in ultimii sase ani, au existat si probleme legate de intarzierile inregistrate de unele sectoare economice in pregatirea pentru trecerea la euro, iar institutiile europene au devenit din ce in ce mai severe.

Pentru ca sectoarele economice sa poata administra acest efort este nevoie de discutii la nivel national, iar aici intra in joc Comitetul national de trecere la euro. Acest comitet are niste subcomitete pe fiecare domeniu in parte si in cadrul acestora sunt creionate intai modificarile care trebuie realizate, apoi sunt calculate costurile impreuna cu sectorul privat, ca mai apoi sa fie distribuite eforturile de transformare pe perioada celor trei ani (minim).

Daca proiectul politic al Romaniei este de a adopta moneda unica la 1 ianuarie 2019, atunci este imperios necesar ca la 1 ianuarie 2016, cel mai tarziu, sa fie gata Programul national de trecere la euro, astfel incat sa poata incepe lucrul subcomitetelor. Aceasta inseamna ca autoritatile publice din Romania au la dispozitie doar urmatoarele 15 luni pentru a scrie acest program. Acest program nu poate fi scris de o singura institutie.

  • Pregatirile in sectorul financiar

Modificarile sectoriale din domeniul financiar-bancar ocupa una dintre cele mai importante pozitii intre transformarile care sunt vizate de adoptarea monedei unice. In acest caz, vorbim, intr-o prima faza, despre costurile asociate convingerii tuturor actorilor din sector de utilitatea si necesitatea participarii lor la procesul de pregatire a aderarii la moneda unica. Mai departe, trebuie subliniate costurile legate de unificarea procedurilor cu privire la trecerea la euro pentru toti actorii din sector. Nu in ultimul rand, trebuie amintit costul realizarii interfetei intre acest sector si clientela.

Toate aceste costuri, care nu sunt de neglijat, vor fi suportate de entitatile din acest sector, care sunt eminamente persoane de drept privat.

Institutiile din sectorul financiar vor modifica prevederile contractuale astfel incat sa se treaca la alt nivel al dobanzilor. Avand in vedere procedurile juridice prin care au trecut unele institutii de credit din Romania in perioada recenta, din cauza relatiilor incordate cu clientela, modificarea contractelor din cauza trecerii la euro va determina un cost in plus pentru banci, din cauza nevoii lor sporite de a relationa mai bine cu clientii pe aceasta tema.

(Prezentare sustinuta in cadrul Programului "Academica BNR", Constanta, 3 septembrie 2014. Intreaga prezentare o gasiti aici. In format pdf, o aveti atasata prezentului articol. Sublinierile apartin redactiei.)

N.Red. Nicolae Danila este fostul CEO al celei mai mari banci romanesti, BCR (1999-2007). Din 2009 este membru in Consiliul de Administratie al BR.