Peste o saptamana ( noua zile mai exact) scotienii vor vota pentru sau impotriva independentei lor fata de Regatul Unit al Marii Britanii. Tentatia "neatarnarii", cum ii spunea Ceausescu, e mare si te gadila la orgoliu.Nu numai Scotia vrea independenta. E si cazul Cataloniei in Spania, alflamanzilor si valonilor din Belgia sau al unor regiuni itaiene (ca sa ramanem doat in Europa). Mai recent, avem cazul Scotiei, care se amageste ca in 18 luni va intra in UE. Cam greu, daca stam sa judecam putin, scrie Dan Popa pe blogul Hymerion.ro.

  • Ce castiga si ce pierde Scotia daca va opta pentru independenta?

In primul rand, Scotia nu are deocamdata moneda proprie. Sa puna bazele ei acum, ar fi putin cam tarziu. Daca va avea dreptul de a utiliza o perioada macar lira sterlina, ramane de vazut.

Ce atuu-uri au scotienii? Whiskey, turism si servicii financiare. Plus zacaminte de petrol, pe care se va duce o mare batalie. Practic, ei produc 860.000 de barili /zi. Pe care, daca ii pierd, ar trebui sa vanda MUUULT whiskey ca sa suplineasca intrarile de bani.(in 2013, intrarile la Trezoreria UK din petrolul Marii Nordului au fost de circa 4.7 miliarde lire sterline)

Avertismente vin insa de peste tot. Pana si din partea ministrului de externe indian. Potrivit noilor legi, aproape orice june de peste 16 ani are drept de vot. Citeste si textul CNN pe tema independentei Scotiei. Nu vreau sa intru prea mult in cifre, dar nu cred ca e o idee buna independenta scotienilor. Nu acum. E drept ca uniunile monetare nu traiesc la nesfarsit. Au o perioada medie de viata, dupa care se destrama, ceea ce se va intampla s cu UE. Dar a forta iesirea inseamna a te decupla de realitate. Ceea ce putine State isi permit in actuala criza mondiala.

Citeste si "Unde se duc uniunile monetare cand se duc?"

Ganditi-va la taxele de export, odata ce ies din UE. La studentii europeni din facultatile din Scotia, care vor fi pusi in situatia de a face parte dintr-un sistem de invatamant extra-UE. Apoi, mutati acest rationament asupra Tinutului Secuiesc, Cu ajustarile de rigoare.

Comenteaza pe blogul Hymerion.ro