Scumpirea lamailor si a fasolei a facut ca rata inflatiei pentru luna august sa fie cotata la 1,2%(IPC), respectiv 1,3% pe masuratoarea indicelui armonizat al preturilor de consum, mai important decat IPC intrucat criteriul de convergenta nominala privind inflatia ce trebuie indeplinit pentru intrarea in zona euro este exprimat in termeni de IAPC, iar Banca Centrala Europeana defineste stabilitatea preturilor tot in termeni de IAPC. IAPC masoara preturile care fac obiectul comertului cu amanuntul pe teritoriul Romaniei, bazandu-se pe principiul "intern" al conceptului de consum. IPC utilizeaza principiul "national" al consumului, adica urmareste cheltuielile de consum ale rezidentilor indiferent daca sunt efectuate in interiorul sau in afara granitelor tarii.

O alta diferenta intre metodologia IAPC si definitia nationala consta in utilizarea de catre IAPC a conceptului de "cheltuieli nete de rambursari" in cazul medicamentelor (se deduc sumele compensate) si al primelor de asigurare (se deduc despagubirile).

Revenind la inflatia din august, topul scumpirilor arata ca mai jos:

La capatul celalalt al topului, adica printre produsele care s-au ieftinit cel mai mult gasim ouale, zaharul si cartofii.

In luna august, preturile marfurilor alimentare au fost mai mici cu 0,9% fata de iulie, la cele nealimentare s-au redus cu 0,06%, in timp ce tarifele serviciilor au crescut cu 0,2%. Comparativ cu august 2013, preturile la alimente s-au diminuat cu 1,97%, in schimb s-au scumpit marfurile nealimentare cu 2,38% si serviciile cu 2,74%. Rata medie lunara a inflatiei a fost de 0,1% in primele opt luni ale acestui an, fata de 0,2% in perioada similara a anului trecut.

BNR a redus inca o data prognoza de inflatie, de la 3,3% la 2,2% pentru acest an si de la 3,3% la 3% pentru 2015, si a anuntat prognoze privind rata medie a inflatiei de 1,4% in acest an si 2,4% anul viitor, a anuntat guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu.