Bancile vad sectorul imobiliar ca fiind cel mai riscant din perspectiva calitatii portofoliului de credite al bancilor, iar riscurile asociate firmelor care activeaza in constructii si intermediere financiara sunt de asemenea in crestere, se arata in sondajul pe care BNR il face in randul periodic in randul institutiilor de credit. Companiile din zona energiei sunt singurele pentru care bancile percep un risc de credit in scadere comparativ cu trimestrul precedent. Dupa dimensiunea companiei, bancile au considerat ca riscul aferent IMM continua sa creasca, insa cu o intensitate in scadere.

Standardele de creditare s-au mentinut constante in T2/2014, atat in cazul companiilor, cat si pe segmentul creditarii populatiei. Cererea de credite din partea companiilor a cunoscut o crestere marginala la nivel agregat, institutiile de credit preconizand insa o reducere a acesteia pe termen scurt (T3/2014). In cazul populatiei, cererea a cunoscut un avans, indiferent de destinatia creditului (ipotecar sau de consum), o evolutie similara fiind anticipata si pentru T3/2014.

A. Sectorul companiilor nefinanciare

Standardele de creditare au ramas constante in T2/2014, pentru al treilea trimestru consecutiv. Pentru T3/2014, institutiile de credit anticipeaza o relaxare moderata a standardelor de creditare, indiferent de tipul imprumutului.

Termenii creditarii au fost mentinuti in mare masura neschimbati in T2/2014, cu exceptia cerintelor de colateral/garantii si a scadentei maxime, care au inregistrat o relaxare marginala.

Cererea de credite a inregistrat o crestere usoara in T2/2014 la nivel agregat, pe fondul unui avans al cererii de credite pe termen scurt atat din partea IMM, cat si a corporatiilor. Pentru T3/2014, institutiile de credit anticipeaza reducerea cererii de credite la nivel agregat, in special pe fondul contractiei cererii pentru imprumuturi din partea corporatiilor.

Riscurile asociate companiilor, grupate dupa sectorul de activitate al acestora, au continuat sa inregistreze o evolutie mixta. Potrivit institutiilor de credit, riscul de credit asociat companiilor dupa dimensiune este in crestere pe segmentul IMM, in cazul corporatiilor acesta mentinandu-se neschimbat comparativ cu trimestrul

precedent.

Sectorul populatiei

Standardele de creditare au fost mentinute constante in T2/2014, atat pe segmentul creditelor pentru achizitia de locuinte si terenuri, cat si al celor de consum. Pentru trimestrul urmator (T3/2014), bancile anticipeaza relaxarea conditiilor creditarii pentru ambele tipuri de credite.

Termenii creditarii au ramas relativ neschimbati in T2/2014 pentru creditele imobiliare, in timp ce in cazul creditelor de consum s-au inregistrat modificari mixte in ceea ce priveste spread-ul ratei medii de dobanda a creditului fata de ROBOR 1M si alte costuri ale creditarii.

Cererea de credite s-a majorat, indiferent de destinatia creditului (imobiliar sau de consum), tendinta crescatoare fiind anticipata a se mentine si in T3/2014.

Citeste in atasament sondajul integral.