Discutiile cu patronatele din domeniul carnii si din cela al legumelor si fructelor au inceput, dar o posibila reducere a TVA la aceste produse vor trebui negociate cu FMI, CE si BM in noiembrie, a spus miercuri ministrul Finantelor Ioana Petrescu. "Trebuie sa reducem TVA si la alte categorii la legume, fructe si carne. Trebuie sa facem niste calcule realiste si sa avem curajul de a lua aceste masuri.Trebuie sa avem rabdare pentru ca in primele luni am avut scaderi dar apoi au aparut incasarile. La anul, cand veti lua aceste masuri va voi sprijini, nu va voi critica", a spus si premirul Ponta, adresandu-se ministrilor Finantelor si Agriculturii.

"Daca va fi un nou Guvern, eu nu vreau sa ma angajez in numele noului Guvern, vreau doar sa spun ceea ce cred ca e bine de facut in continuare, dar responsabilitatea va fi a noului Guvern", a spus Ponta. Intrebat de jurnalisti daca bugetul de stat pentru 2015 va fi elaborat in perioada in care el va ocupa postul de prim-ministru, Ponta a raspuns ca nu. "E anormal sa fac eu bugetul pentru altcineva", a explicat Ponta. La finalul discursului sau, premierul a reiterat solicitarea adresata celor doi ministri, respectiv reducerea TVA si a apreciat ca, daca ar fi facute "doar calculele de la Cotoceni", nu ar mai fi aprobata vreo masura. Cota TVA pentru paine si produse de panificatie a fost redusa de la 24% la 9% incepand cu 1 septembrie 2013. Ministerul Finantelor Publice estimeaza ca, dupa reducerea TVA la paine de la 24% la 9%, evaziunea fiscala s-a redus cu 300 milioane de lei, in timp ce patronatul din domeniul panificatiei Rompan indica o scadere de 200 milioane lei, calculele plecand de la ipoteze diferite. Patronatele din industria carnii au solicitat in repetate randuri reducerea TVA la carne si produse din carne de la 24% la 5%, argumentand ca masura ar urma sa combata evaziunea fiscala din domeniu, estimata la 450 de milioane de euro.