In Monitorul oficial din data de 19 septembrie 2014 a fost publicata legea de reducere a asigurarilor sociale cu cinci puncte. Aceasta reducere se aplica incepand cu salariile aferente lunii octombrie 2014. Documentul publicat vineri nu mai prezinta alte elemente relevante.

  • Ce procente ale contributiei angajatorului la asigurarile sociale - pensii, vor fi utilizate incepand cu luna octombrie 2014?

Tinand cont de incadrarea in categoriile de munca, contributia angajatorului la asigurarile sociale se prezinta astfel:

a) 26,3% pentru conditii normale de munca, din care 10,5% pentru contributia individuala si 15,8% pentru contributia datorata de angajator;

b) 31,3% pentru conditii deosebite de munca, din care 10,5% pentru contributia individuala si 20,8% pentru contributia datorata de angajator;

c) 36,3% pentru conditii speciale de munca si pentru alte conditii de munca, din care 10,5% pentru contributia individuala si 25,8% pentru contributia datorata de angajator.

  • Observam ca potrivit temeiului normativ, contributia salariatului la pensii nu se modifica si salariile nete raman constante fata de perioada anterioara. (material realizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta)