Guvernul a aprobat in sedinta de luni un proiect de ordonanta de urgenta privind unele masuri fiscale. Una dintre prevederi este deblocarea cuantumului indemnizatiilor de merit pentru 1.650 de personalitati din domeniile culturii, sportului si stiintei. Acestia vor primi lunar cate 2.700 de lei, a anuntat vicepremierul Liviu Dragnea. Potrivit acestuia, indemnizatiile au fost blocate in 2010.

Proiectul de ordonanta de urgenta mai prevede si debocarea plafoanelor pentru indemnizatiile prevazute pentru activitatea de liber profesionisti a artistilor interpreti din Romania. "Cuantumul actual este impartit in trei categorii: 339 de lei pentru artistii cu atestat categoria I, 254 de lei pentru artistii cu atestat categoria a II-a si 198 de lei pentru artistii cu atestat categoria a III-a. Aceste cuantumuri vor fi indexate cu indicele de consum calculat din octombrie 2008 pana in august 2014 care este 125,99%", a spus Dragnea.

Potrivit lui Dragnea, imediat dupa publicarea ordonantei in Monitorul Oficial va fi initiata hotararea de guvern care va stabili sumele efective, in functie de indicele de consum calculat din octombrie 2008 pana in august 2014.

Proiectuil mai prevede alocarea de bani din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului pentru plata catre cadrele didactice a unor drepturi salariale stabilite prin hotarari judecatoresti. "Nu stim acum cate hotarari judecatoresti vor veni, nu poate sa evalueze nimeni lucrul acesta, dar ele trebuie platite. Noi am stabilit acum mecanismul de plata", a spus Dragnea. Proiectul mai prevede ca institutiile de invatamant universitar de stat sa poata finanta din bugetele proprii activitati sportive, culturale si artistice.