Executia bugetara la data de 31 august 2014 s-a incheiat cu un deficit de 0,24% din PIB fata de 1,3% din PIB aferent aceleiasi perioade a anului precedent, ceea ce inseamna ca e foarte probabil sa ne incadram in tinta de deficit pe ansamblul anului 2014 de 2,2% din PIB, se arata intr-o nota a Ministerului Finantelor Publice. Pretul acestui deficit foarte mic este insa renuntarea la investitiile publice, lucru care a si dus economia in recesiune tehnica. Strangularea investitiilor doar pentru "a da bine"la indicatorul deficit nu este cea mai buna politica, desi, arata finantistii in comunicatul lor "este de subliniat ca soldul primar (totalul cheltuielilor din care se scad pe cele cu dobanzile- n.red) este pozitiv, fapt ce arata o politica bugetara prudenta si sustenabila".

Citeste si :"De ce ne legam la cap cand ne doare ficatul? Doua vorbe despre deficitul bugetar"

Veniturile bugetare au ajuns dupa opt luni la 136,8 miliarde de lei si reprezinta 20,7% din PIB, potrivit Ministerului Finantelor., scrie si Mediafax.Comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, veniturile au urcat cu 4,3% in termeni nominali, avans foarte apropiat de cel inregistrat la sapte luni (4,1%).

Premierul Victor Ponta declara la mijlocul lunii septembrie ca programul de incasari bugetare a fost realizat in proportie de 100,01% dupa primele opt luni,

Datele Finantelor arata incasari mai mari la contributiile de asigurari sociale (+2 miliarde de lei), impozite si taxe pe proprietate (+1 miliard de lei), accize (+1,5 miliarde de lei), impozitul pe profit (+943 milioane de lei) si TVA (+345 milioane de lei).

Veniturile din taxe pe utilizarea bunurilor au scazut aproape la jumatate, ca urmare a incasarii in 2013 a taxelor de licenta pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecventelor radio in suma de 2 miliarde de lei.

La nivelul administratiilor locale au fost inregistrate cresteri la impozite si taxe pe proprietate (+5%), taxe pe utilizarea bunurilor (+2,8%) si venituri nefiscale (+1,5%).

Sumele primite de la Uniunea Europeana in contul platilor efectuate inregistreaza in continuare un nivel relativ scazut, reprezentand 0,7% din PIB, fiind cu 2,9% mai mari fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 138,3 miliarde lei, au fost mai mici atat in termeni nominali, cu 0,5% fata de aceeasi perioada din anul precedent, cat si in termeni reali, acestea fiind inferioare cu 1,2 punct procentual ca pondere in PIB. Dupa sapte luni, scaderea cheltuielilor a fost in termeni nominali de 0,5%, iar ponderea in PIB mai redusa cu 1 punct procentual.

Cheltuielile de personal au avansat cu 3,1%, ca urmare a cresterii salariului minim brut de la 800 lei (la asfarstul anului trecut) la 900 lei (iulie 2014) si a platii drepturilor stabilite prin hotarari judecatoresti.

Cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut cu 0,3%, influentate in principal de plata arieratelor catre furnizorii de medicamente.

Sumele alocate investitiilor au fost de 14,1 miliarde lei, respectiv de 2,1% din PIB, fata de 17,3 miliarde lei in aceeasi perioada a anului precedent. In perioada corespunzatoare din 2013 au fost platite arierate ale Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale in suma de circa 2 miliarde lei si arierate ale administratiilor locale din imprumuturi din trezorerie in suma de 800 milioane de lei.