Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar putea reduce, in sedinta de politica monetara de marti, nivelul dobanzii cheie de la 3,25% la 3%, in timp ce rezervele minime obligatorii s-ar putea mentine constante, la 12% pentru pasivele in lei si 16% pentru valuta, potrivit anallistilor financiar-bancari, citati de Mediafax. Cei mai multi analisti considera ca rezervele minime obligatorii (RMO) pentru pasivele in lei ar putea fi mentinute de BNR la 12%, in timp ce un numar mic dintre ei estimeaza o reducere a acestora la 10% , potrivit unui sondaj intern al Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR). Totodata, nivelul RMO in valuta ar putea fi pastrat la 16%.

Consiliul de Administratie (CA) al BNR a decis la inceputul lunii august sa reduca dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, de la 3,5% la 3,25% pe an, si sa mentina rezervele minime pentru pasivele in lei si valuta, la 12%, respectiv 16%.

Totodata, BNR a redus din nou prognoza de inflatie, de la 3,3% la 2,2% pentru acest an si de la 3,3% la 3% pentru 2015, si a anuntat prognoze privind rata medie a inflatiei de 1,4% in acest an si 2,4% anul viitor.

Analistii se asteapta la continuarea ciclului de relaxare a politicii monetare si in noiembrie, cu taierea a inca 0,25 puncte procentuale la dobanda cheie, astfel incat aceasta va ajunge la 2,75%. In acelasi timp, majoritatea participantilor la sondaj estimeaza o reducere a RMO in lei, in paralel cu mentinerea RMO in valuta.

De altfel, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat dupa sedinta CA din august ca prognoza de inflatie ofera spatiu pentru o noua reducere dobanzii-cheie, dar o decizie va depinde mult mai mult de contextul international si de fluxurile de capital, dupa experienta ultimelor luni, in care criza din Ucraina a suprins prin intrari mari de capital in Romania.

"Daca va uitati la noua proiectie de inflatie s-ar putea sa mai fie (loc de reducere). Dar noi am avut si avem retineri, probabil ca va amintiti ca noi am spus la inceputul anului ca 3,5% este un nivel pe care ne simteam confortabili. A intervenit aceasta evolutie mult mai avantajoasa, semnificativ mai avantajoasa a inflatiei pe plan intern, categoric si datorita unor influente externe, in Europa miscarea preturilor este deja definita ca o inflatie scazuta si de durata. In plus, avem un mediu international cu particularitati. Este categoric ceva deosebit fata de ce am gandit la inceputul anului. Stiti ca dupa criza din Turcia au fost iesiri de capitaluri, uitati ca suntem la jumatatea anului, realitatea crizei ucrainene este pana acum alta, nu suntem siguri pe ea, mai degraba incertitudine decat certitudine, a la longue, ca sa spun asa, dar pe termen scurt, am asistat la intrari destul de importante de capitaluri si presiuni de apreciere a cursului", spunea Isarescu.

El a aratat ca BNR nu poate estima daca intrarile de capital vor continua, dar a realizat ca pozitia de 3,5% nu a mai fost atat de confortabila.

"Sa vedem cum merg lucrurile. Cu alte cuvinte, un raspuns scurt ar suna cam asa: s-ar putea sa mai fie loc, dar de data aceasta suntem obigati luam decizii, dupa experienta ultimelor luni, luand in considerare intr-o masura mai mare mediul extern", a adaugat guvernatorul BNR.

AAFBR este o asociatie profesionala fara scop lucrativ, infiintata in ianuarie 2008, reunind 60 de analisti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societati de administrare a investitiilor, companii de asigurari si din piata de capital.