Ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, a declarat marti ca nu ii plac exceptiile, referindu-se la posibilitatea evocata de ministrul Finantelor privind exceptarea de la plata taxei pe stalp a sondelor petroliere din Marea Neagra, si a pledat pentru o reducere aplicata tuturor firmelor. "Nu as vrea sa comentez declaratii ale colegilor din Executiv. Mi-am exprimat punctul de vedere in cadrul Guvernului, iar ceea ce pot sa va spun este ca mie personal nu-mi plax exceptiile. Taxa sa scada pentru toata lumea de la 1,5 la 1%", afirmat Nicolescu la conferinta "Mediafax Talks about Energy".

Reamintim ca Ioana-Maria Petrescu, ministrul finantelor, a anuntat ca vor fi exceptate de la impozitare constructiile situate pe platformele off-shore de exploatare din Marea Neagra. Practic, vor fi scutite de la plata "taxei pe stalp" sondele petroliere din Marea Neagra. Este vorba de celebra taxa de 1,5% aplicata de la inceputul anului pentru toate constructiile speciale. Atat companiile, cat si consumatorii au de suferit din cauza acestei taxe. Taxa pe stalp se va regasi mai departe in preturi, mai ales in domeniul energetic. Marii beneficiari ai scutirii de la plata taxei ar urma sa fie companii precum Petrom, ExxonMobil, Lukoil si Sterling.

De exemplu, taxa pe stalp a taiat 69% din profitul Nuclearelectrica pe primele 6 luni. In aceste conditii, Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energetic (ANRE) va recunoaste noile costuri in preturile la energia electrica.

Detalii, aici.