Ministrul Finantelor Publice, Ioana Petrescu, a revenit miercuri cu declaratii legate de eliminarea taxei pe constructii speciale pentru sondele aflate in Marea Neagra. Petrescu a explicat ca eliminarea taxei este prevazuta intr-un amendament depus in Comisia de Buget-Finante din Camera Deputatilor, la legea privind impozitarea constructiilor speciale. Reamintim ca anuntul Ioanei Petrescu ca vor fi exceptate de la impozitare constructiile situate pe platformele off-shore de exploatare din Marea Neagra au starnit o serie de discutii.

In primul rand a provocat un schimb de replici intre ministrul finantelor, Ioana Petrescu, si ministrul delegat pentru energie, Razvan Nicolescu. Acesta a spus ca lui, personal, nu-i plac exceptiile.

Dupa aceea, a oferit in fata jurnalistilor o explicatie discutabila in ceea ce priveste motivul acestei exceptii in cazul constructiilor petroliere din Marea Neagra. A spus ca trebuie eliminata taxa pentru ca sondele petroliere se afla in afara teritoriului Romaniei, in afara apelor teritoriale care se intind pe 12 mile marine de la tarm.

Este adevarat ca aceste sonde nu se incadreaza in cele 12 mile, insa se afla in zona economica exclusiva a Romaniei care se intinde pe 200 de mile marine in larg. Potrivit legislatiei in vigoare, in zona sa economica Romania are jurisdictie exclusiva asupra insulelor artificiale, instalatiilor si lucrarilor, inclusiv dreptul de a exercita controlul pentru prevenirea infractiunilor si a altor incalcari privind legile si reglementarile sale in domeniul vamal, fiscal, sanitar si al imigratiei, precum si in legatura cu legile si regulamentele privind securitatea.

"Echipamentele off-shore nu se gasesc pe teritoriul Romaniei sau in apele teritoriale ale Romaniei. Sunt la mai mult de 12 mile marine de tarmul Romaniei. In lege, prin amendamentele care s-au pus, se defineste foarte clar ca este vorba de aceste constructii speciale pe teritoriul Romaniei sau in apele teritoriale ale Romaniei", a fost explicatia de marti a ministrului. Dupa principiul enuntat de ministrul finantelor, ar trebui sa fie eliminate toate taxele, inclusiv redeventele, pentru sondele din afara celor 12 mile marine cat reprezinta apele teritoriale.

Miercuri a fost intrebata din nou despre aceasta exceptie. Ea a spus ca taxa va fi eliminata in acest caz deoarece exista un amendament. "Taxa pe constructii speciale nu se va aplica la constructiile speciale de drilling off shore pentru ca a fost un amendament introdus in aceasta lege, in Comisia de Buget-Finante, care defineste exact care este teritoriul Romaniei si care sunt apele teritoriale, iar aceste platforme off shore fiind la mai mult de 12 mile marine de mal nu se incadreaza".

Intr-adevar exista un amendament depus la Legea care aproba Ordonanta Guvernului 102/2013 prin care a fost introdusa de la inceputul lui 2014 taxa pe constructiile speciale. Insa, in acest amendament explica mai clar ceea ce voia sa spuna Ioana Petrescu si face referire inclusiv la Zona economica exclusiva a Romaniei. Proiectul de lege spune ca taxa se va reduce de la anul la 1% din valoarea constructiilor de la 1,5% cat este in prezent. Insa, sunt exceptate constructiile "situate in afara frontierei de stat a Romaniei, astfel cum aceasta este definita potrivit legii, inclusiv cele situate in Zona contigua a Romaniei si Zona economica exclusiva a Romaniei".

Intrebata daca se vor elimina si redeventele in situatia in care se merge pe principiul ca sondele se afla in afara apelor teritoriale, Ioana Petrescu a spus ca "aici nu vorbim de alte taxe". "Este definit foarte clar in acel amendament ce se incadreaza pe teritoriul Romaniei din punct de vedere al taxei speciale, deci nu vorbim aici de alte taxe", a spus Ioana Petrescu.

Reamintim ca Ioana-Maria Petrescu, ministrul finantelor, a anuntat ca vor fi exceptate de la impozitare constructiile situate pe platformele off-shore de exploatare din Marea Neagra. Practic, vor fi scutite de la plata "taxei pe stalp" sondele petroliere din Marea Neagra. Este vorba de celebra taxa de 1,5% aplicata de la inceputul anului pentru toate constructiile speciale. Atat companiile, cat si consumatorii au de suferit din cauza acestei taxe. Taxa pe stalp se va regasi mai departe in preturi, mai ales in domeniul energetic. Marii beneficiari ai scutirii de la plata taxei ar urma sa fie companii precum Petrom, ExxonMobil, Lukoil si Sterling.

De exemplu, taxa pe stalp a taiat 69% din profitul Nuclearelectrica pe primele 6 luni. In aceste conditii, Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energetic (ANRE) va recunoaste noile costuri in preturile la energia electrica.