In ultimii 10 ani, doar de doua ori s-a intamplat ca vanzarile de carburanti din luna august sa fie mai mici decat in iulie. "Regula" spune ca in august vanzarile sunt mai mari, aceasta fiind o luna de concedii, in care lumea se suie in masina si pleaca la mare, la munte sau in strainatate. Spuneam ca au fost doar doi ani in care vanzarile de carburanti din august au fost mai mici decat in iulie: o data in 2008, cand izbucnise criza, si in acest an-2014. Potrivit unui comunicat al Statisticii, comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate a scazut pe serie bruta cu 1,6% fata de iulie, iar pe serie ajustata cu 2.2%.

comert cu carburanti (indici)Foto: Hotnews

Click pe imagine pentru a o mari

Ianuarie si februarie sunt lunie cu vanzarile cele mai slabe. La fel de normal, lumea nu mai are banii de concediu, vremea nu e nici ea propice calatoriilor, iar vanzarile de carburanti sunt sustinute de transportatorii de marfa si de cei de persoane.

In martie 2014, volumul vanzarilor a crescut foarte mult. Motivul? Se anuntase introducerea accizei si mult soferi si-au facut plinul, intentionand sa "economiseasca" in vederea apropiatei scumiri ce urma sa fie. In martie 2014, s-a vandut benzina de circa 3,3 miliarde, fata de o medie a vanzarilor pe luna martie (calculata pe ultimii 4 ani) de 2,8 miliarde.

Mai jos aveti afacerile cu carburanti, in volum. Click pe imagine pentru a o mari. (sursa datelor, aici)

Cauzele? In principal introducerea accizei la carburant, dar scaderea numarului de firme care se ocupa de transport de marfa si persoane (potrivit unui studiu Coface).

Ce spune comunicatul Statisticii:

  • In august 2014, afacerile din comertul cu amanuntul (fara sa luam in calcul comertul cu autovehicule si motociclete) a crescut fata de iulie 2014 ca serie bruta cu 0,1%  si a scazut ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 0,6% .
  • Fata de august 2013, acelasi indicator a crescut  atat ca serie bruta cu 3,7% cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 5,6%.
  • Cumulat pe primele 8 luni, vanzarile din comertul cu amanuntul au crescut atat ca serie bruta cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 7,6%, fiecare.
  • In august 2014 comparativ cu iulie 2014, scaderi au inregistrat comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (-1,6%) si vanzarile de produse nealimentare (-1,6%).
  • In august 2014 fata de august 2013 comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate a scazut cu 4,9%.

Cum mai poate fi citit comunicatul INS:

"In perioada ianuarie-august comertul cu amanuntul (indicator reprezentativ pentru consumul privat) a fost sustinut de o serie de factori: declinul preturilor la alimente in contextul productiei agricole foarte bune, cu impact pentru cererea de astfel de bunuri; majorarea salariului mediu net real (cu aproximativ 3.9% in perioada ianuarie-iulie), pe fondul decelerarii inflatiei si a cresterii salariilor; relansarea creditarii in moneda nationala, cu impact favorabil pentru cererea de produse nealimentare.

■ Cu toate acestea, atragem atentia cu privire la faptul ca dinamica vanzarilor din comertul cu amanuntul in luna august exprima urmatoarele aspecte, unele exprimate in Raportul BT de luna trecuta:

■ Comportamentul de consum resimte climatul de recesiune (la jumatatea lunii august au fost comunicate datele prelimare cu privire la PIB-ul din trimestrul II);

Dinamica puternica a consumului privat din primul semestru al anului nu este sustenabila fara o relansare a fluxurilor investitionale productive;

■ Consumul privat ar putea consemna o decelerare semnificativa in a doua jumatate a anului curent;

■ Contractia comertului cu amanuntul pentru a doua luna consecutiv in august exprima premise nefavorabile pentru dinamica trimestriala a PIB-ului in T3.", se arata intr-un raport transmis joi de Banca Transilvania, semnat de economistul sef al institutiei, Andrei Radulescu.