Sunt circa 45 de miliarde de euro credite in euro acordate-25 de miliarde pe segmentul creditelor ipotecare si alte 20 in credite de consum. "Daca legea (proiectul Annei Birchall privind conversia la cursul istoric-n.red.) trece in faza in care este acum, estimarea noastra este ca leul se va deprecia cu 20%. Daca acest lucru se produce, sectorul companiilor ar putea intra in colaps, deprecierea facandu-le firmelor foarte dificila rambursarea datoriilor in euro la un curs depreciat. Cred ca toate bancile sunt de acord cu un consens social care sa se intinda pe mai multi ani, 3 ani sau 5 ani, in care sa cream cadrul legal in care fiecare client indatorat in valuta sa isi poata refinanta in lei creditul luat in euro sau franci elvetieni intr-un mod echitabil", spune CEO-ul BCR, Tomas Spurny, intr-o discutie la o cafea si o tigara avuta vineri dupa pranz, scrie Dan Popape blogul Hymerion.ro.

Tomas SpurnyFoto: Hotnews

Daca deschidem insa aceasta poarta a Pandorei, atat leul cat si economia vor ajunge la niveluri insuportabile. E o nebunie, mai spune Spurny. Asculta si discutia cu el,in varianta audio, aici.

"E o lege suicidara, care –admit, poate fi in favoarea interesului public- dar uitati-va ca acesti clienti vor avea de platit mai mult decat platesc in prezent in cazul in care se revine la conditiile initiale de imprumut. Daca incercam sa facem o dreptate sociala peste noapte, riscam sa omoram economia. Cred ca atunci cand pregatesti o lege, e bine sa explici si care pot fi consecintele ei. Nu poti sa dai o lege fara sa stii care e impactul acesteia. Aceasta legea isi urmeaza drumul intr-un fel, i-as spune, iresponsabil. Doamna Birchall are initiative legislative oneste. Nu stiu insa de unde i-a venit ideea acestui proiect. Una peste alta, e bine ca se incearca sprijinirea consumatorilor. Exista parti ale acestei legi care pot fi aplicate, e drept. Dar observ ca am gatit un tort pe care acum trebuie sa-l inghitim. Si, s-ar putea, ca in scurt timp sa ajungem sa ne intoxicam de la el", adauga CEO-ul BCR.

"Am fost consultati de ARB, care a initiat prin iunie-iulie aceste consultari, dar in timpul verii ele au incetinit din cauza vacantei parlamentare. Ele s-au reluat in august si s-au intensificat in septembrie. Ma bucura faptul ca Banca Nationala a trimis la randul ei un punct de vedere avizat pe acest subiect. Inca o data, nu sunt impotriva interesului public. Cred chiar ca acest interes general trebuie urmarit in tot ce facem. Proiectul la care ne referim incearca sa corecteze o situatie care dureaza de ani buni de zile. Nu putem pur si simplu crea o legislatie care sa aduca o alta criza in Romania. Normal ar fi ca toate partile implicate sa se intalneasca si sa dicute in mod constructiv modul in care aceste lucruri pot fi rezolvate. Cred in buna-credinta a acestui proiect legislativ, dar va duce la o fractura in functionarea sistemului bancar si a economiei", a mai adaugat Spurny. Pe tema creditelor in franci am scris de nenumarate ori. Sunt curios de reactia pe care o vor avea-o luni cei de la asociatia Parakletos.

Comenteaza pe blogul Hymerion.ro