Salariul mediu net din luna august a fost cu 36 de lei mai mic decat cel din iulie, ajungand la 1683 de lei, dar ramane in crestere fata de august 2013 cu circa 5%, se arata intr-un comunicat transmis marti de Statistica. Cele mai mari salarii au fost inregistrate in extractia petrolului brut si a gazelor naturale (4484 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (996 lei). Statistica pune scaderea salariala din august fata de iulie 2014 pe seama unor prime acordate in iulie, pe nerealizarile de productie sau pe incasarile mai mici (functie de contracte ori ca urmare a concediilor de odihna cand nu se acorda tichete de masa si alte drepturi salariale).

Mai jos aveti evolutia salariului brut din 2000 incoace. Click pe imagine pentru a o mari

Comparativ cu luna august a anului precedent, salriile nete au crescut cu 4,9%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 104,0%.

In luna august 2014, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mic fata de luna iulie 2014.

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:

  • cu 13,0% in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, respectiv cu 11,3% in fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor;
  • intre  6,0% si 8,0% in fabricarea produselor textile, activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), extractia minereurilor metalifere, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat;
  • intre  5,0% si 6,0% in fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor), colectarea si epurarea apelor uzate, fabricarea de masini, utilaje si echipamente n.c.a, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale).

Cresterile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea de prime, sume din profitul net si din alte fonduri, realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte/proiecte). De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net au fost influentate in unele activitati economice si de disponibilizarile de salariati cu castiguri salariale mici.

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:

  • cu 11,7% in extractia carbunelui superior si inferior;
  • intre 7,5% si 8,0% in fabricarea produselor din tutun, alte activitati extractive;
  • intre 3,5% si 5,0% in activitati de editare, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, activitati de servicii anexe extractiei.

In sectorul bugetar s-au inregistrat scaderi ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta, astfel: invatamant (-3,2%) ca urmare a reducerii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacantei scolare, administratie publica (-0,8%). In sanatate si asistenta sociala s-a inregistrat o usoara crestere a castigului salarial mediu net (0,5%).

Datele lunare privind castigul salarial si efectivul de salariati sunt obtinute printr-o cercetare statistica selectiva. Incepand cu luna ianuarie 2014 esantionul cuprinde 22.500 unitati economico-sociale. Pentru sectorul economic, au fost incluse in cercetare unitatile cu 4 salariati si peste, care reprezinta 91,41% din numarul total al salariatilor din acest sector.