Ca sa stim unde sa ne facem reclama ca sa aducem straini. Ei aduc in tara valuta, asta ajuta la un leu mai puternic, cumpara servicii romanesti (cazare, masa, distractie samd), asa ca e bine sa stim cum stam. Din start incepem cu faptul ca cele mai mari venituri din turismul particular (am eliminat datele privind turissmul de business) sunt aduse de Germania, Italia si Franta. Cele 3 tari au adus in semestrul I 2014 aproape 44 milioane de euro. Cel putin asa zice Statistica, intr-o lucrare pe care am primit-o ieri, scrie Dan Popa peblogul Hymerion.ro. Graficul e mai jos, dati click pe el pana se mareste.

fakepath\chelt turisti strainiFoto: Hotnews

chelt turisti straini Daca luam in calcul turismul de business, Germania rana primamodificari survin dincolo de pozitia a cincea. Datele pot fi alterate statistic de numarul de turisti, adica topul de mai sus nu inseamna ca un german a cheltuit mai mult decat un italian, ci poate insemna ca au fost mult mai multi turisti germani care chiar daca au cheltuit mai putin pe persoana decat turistul italian, volumul cheltuielilor a fost mai mare. Prin urmare, la nivelul cheltuielilor/persoana, israelienii conduc detasat. Ei vin in week-enduri probabil sa joace la cazino si pleaca dupa 2-3 nopti de cazare. Sa revenim. Principalul motiv al sejurului petrecut de turistii nerezidenti in Romania l-a reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferinte, cursuri, targuri si expozitii (62,1% din numarul total de turisti nerezidenti), cheltuielile acestora reprezentand 69,4% din total.

pondere cheltuieli

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezinta cheltuielile pentru cazare (50,7%), fiind preferata in special cazarea cu mic dejun inclus (92,8% din totalul cheltuielilor pentru cazare). Cheltuielile turistilor nerezidenti in restaurante si baruri au fost de 16,3% iar cele pentru cumparaturi au reprezentat 12,0%. Din totalul cheltuielilor pentru cumparaturi 34,9%au reprezentat cheltuielile pentru cumpararea alimentelor si bauturilor, urmate de cheltuielile pentru cumpararea de cadouri si suveniruri (33,6%). Cheltuielile pentru inchirierea de autoturisme au avut o pondere de 54,9% din totalul cheltuielilor pentru transport iar cheltuielile pentru accesul in parcuri de distractii, targuri, cazinouri, sali de jocuri mecanice au reprezentat 64,3% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Din totalul nerezidentilor sositi in Romania, 41,0% si-au organizat sejurul prin agentii de turism iar 33,5% si-au organizat singuri sejurul. Restul sejururilor au avut alt organizator (sindicate etc.) 19,5%, precum si agentia de turism, o parte si turistul nerezident cealalta parte 6,0%. Principalul mijloc de transport utilizat de turistii nerezidenti pentru a sosi in Romania a fost avionul (77,5% din numarul total de turisti). Autoturismele proprii au reprezentat 13,2%, urmate de autocare si autobuze cu 7,2%, alte mijloace ( tren, ambarcatiuni fluviale, autoturisme inchiriate, motociclete etc.) 2,2%. In atasament, aveti lucrarea integrala a Statisticii.

Prin urmare, nu e mare scofala sa vezi ce vor strainii care te viziteaza si sa iti adaptezi oferta turistica. Totul e sa citesti ultimele 3 cercetari similare ale INS. Restul e politica.

Comentati pe blogul Hymerion.ro