Fluxul net de investitii straine directe (ISD) in anul 2013 a inregistrat un nivel de 2,712 miliarde euro, se arata intr-un raport difuzat miercuri de Banca Nationala. 61,4% din fluxurile investitionale s-au orientat catre Bucuresti-Ilfov, la capatul opus fiind regiunea Nord-Vest, care a atras doar 4,5% din ISD. Primele 4 tari clasate dupa ponderea detinuta in soldul ISD la 31 decembrie 2013 sunt: Olanda (24,4 %), Austria (19,1%), Germania (11,2%) si Franta (7,6%), ierarhie neschimbata din anul 2009.

Cele mai importante observatii ale Raportului:

  • Domeniile care au inregistrat cele mai importante majorari de capital au fost industria (1,253 miliarde euro) si in cadrul acesteia industria prelucratoare (944 milioane euro) si mijloacele de transport (336 milioane euro); alte domenii cu investitii importante de capital au fost constructiile si tranzactiile imobiliare (476 milioane euro), intermedierile financiare si asigurarile (431 milioane euro) si comertul (332 milioane euro)
  • Cateva domenii de activitate au beneficiat de finantari importante pe calea creditului mama - fiica, respectiv industria prelucratoare (trageri de 2,659 miliarde euro), tehnologia informatiei (trageri de 2,05 miliarde euro), comertul (trageri de 1,49 miliarde euro), constructiile si tranzactiile imobiliare (trageri de 1,21 miliarde euro), precum si energia (trageri de 977 milioane euro).
  • Totusi, dintre domeniile economice mentionate, numai tehnologia informatiei si energia au beneficiat de o finantare semnificativa prin creditul net (525 si, respectiv, 305 milioane euro), in toate celelalte domenii tragerile de noi credite de la investitorii straini directi fiind acoperite sau chiar depasite de rambursarile de credite primite, aflate in sold.
  • Industria, prin nivelul participatiilor la capital inregistrate (1,253 miliarde euro) si al profitului reinvestit (411 milioane euro), a beneficiat de un aport la capitalurile proprii de 1,66 miliarde euro, reprezentand 68,6% din aportul total la capitaluri proprii ISD al anului 2013
  • Soldul final al ISD la 31 decembrie 2013 a inregistrat nivelul de 59,958 miliarde euro. Acest rezultat a fost obtinut prin adaugarea la soldul initial al ISD a fluxului net de ISD si a diferentelor valorice pozitive/negative provenite atat din reevaluarile datorate modificarii cursului de schimb si preturilor unor active, cat si din retratari contabile ale valorii soldurilor initiale ale unor intreprinderi raportoare. Aportul la capitalurile proprii (inclusiv profitul reinvestit) al intreprinderilor investitie straina directa avea la sfarsitul anului 2013 valoarea de 40,7 miliarde euro (67,8% din soldul final al ISD), iar creditul net total primit de catre acestea de la investitorii straini directi, inclusiv din cadrul grupului, a inregistrat nivelul de 19,25 miliarde euro, ce reprezinta 32,2% din soldul final al ISD. Creditul net cuprinde atat creditele pe termen mediu si lung, cat si pe cele pe termen scurt acordate de catre investitorii straini intreprinderilor lor din Romania, atat direct, cat si prin intermediul altor firme nerezidente membre ale grupului.
  • Din punct de vedere teritorial se observa orientarea ISD cu precadere spre regiunea de dezvoltare BUCURESTI-ILFOV (61,4%), alte regiuni de dezvoltare beneficiare de ISD intr-o masura relativ insemnata fiind regiunea CENTRU (8,6%), regiunea SUD-MUNTENIA (7,7%), regiunea VEST (7,6%) si regiunea NORD-VEST (4,5%). Mentionam ca ISD au fost localizate teritorial dupa sediul social al intreprinderilor investitie straina directa, ceea ce nu corespunde intotdeauna cu locul de desfasurare a activitatii economice.
  • In anul 2013 investitiile greenfield si cele din categoria fuziuni si achizitii (M&A) au inregistrat un nivel redus, de 112, respectiv, 152 milioane euro; ponderea predominanta in fluxul participatiilor la capital in 2013 fiind detinuta de dezvoltarile de firme cu o valoare de 1 391 milioane euro, respectiv 50,3% din participatii, si de restructurarile de firme cu 1109 milioane euro, reprezentand 40,1 la suta din participatii.
  • Pentru a aprecia impactul de durata al investitiilor greenfield asupra economiei, au fost evidentiate si acumularile de investitii straine directe (solduri) in intreprinderile infiintate prin investitii greenfield, denumite intreprinderi greenfield. Din punct de vedere al repartizarii pe principalele activitati economice, investitiile straine directe in intreprinderi greenfield s-au orientat cu precadere spre industria prelucratoare (33,6% din soldul ISD in intreprinderi greenfield). Alte ramuri in care aceste investitii au o pondere semnificativa sunt: comert (18,2%), constructii si tranzactii imobiliare (12,9%), intermedieri financiare si asigurari (11,2%).
  • Cea mai mare parte a investitiilor straine directe in intreprinderi greenfield se concentreaza, ca si ansamblul ISD, in regiunea BUCURESTI-ILFOV (56,5% din soldul ISD in intreprinderi greenfield); urmeaza regiunea CENTRU cu 13,3%, regiunea VEST cu 9,9% si SUDMUNTENIA cu 8,3% din soldul ISD in intreprinderi greenfield.
  • Considerata dupa marimea investitiilor straine directe in intreprinderi greenfield, ordinea tarilor de provenienta a acestora difera intr-o oarecare masura de ordinea stabilita in functie de originea soldului total al ISD. Astfel, cele mai mari investitii in intreprinderi greenfield provin din Olanda (23,7 la suta), urmate de cele din Germania (18,2%), Austria (14,7%) si Italia (7,6%). Activitatea intreprinderilor investitie straina directa, in ansamblul ei, are un impact pozitiv asupra comertului exterior al Romaniei, contributia acestora la exporturile de bunuri fiind de 70,9%, in timp ce la importuri este de 64,5%
  • In ceea ce priveste soldul balantei comertului cu bunuri a intreprinderilor ISD din diferitele ramuri economice, se constata ca industria prelucratoare este principala ramura cu excedent comercial (5 946 milioane euro) si aceasta in special datorita subramurilor mijloace de transport (excedent de 3 910 milioane euro), produse din lemn inclusiv mobila (excedent de 1 256 milioane euro), metalurgie (excedent de 1 098 milioane euro) si textile, confectii si pielarie (excedent de 911 milioane euro).
  • Intreprinderile ISD din agricultura, silvicultura si pescuit au inregistrat un usor excedent in comertul cu bunuri (10 milioane euro), in toate celelalte ramuri intreprinderile ISD inregistrand deficit comercial.