Proiectul rescrierii Codului Fiscal se afla in faza terminala la Finante, chiar daca vor ramane mai multe clarificari ulterioare de adus. Chiar daca in actuala formula, proiectul nu prevede trecerea de la actualul sistem de impunere a salariilor la unul bazat pe cote progresive de venit (lucru prevazut doar de Strategia fiscala a Guvernului), el mentioneaza schimbarea impozitarii proprietatilor rezidentiale in functie de destinatie, au confirmat luni pentru HotNews.ro oficiali ai Finantelor. In privinta schimbarii cotei unice cu un sistem de impozitare progresiv, aceasta nu poate fi aplicata mai devreme de 1 ianuarie 2016 din considerente strict tehnice, mai spun sursele noastre.

Ioana Petrescu (foto arhiva)Foto: HotNews / DP

"Lucram in acest moment cu un grup de experti cu ajutorul carora sa punem la punct acest impozit pe venitul global urmand ca pe masura ce vom avansa, sa punem in dezbatere publica aceste propuneri", au explicat sursele din Finante. Daca Proiectul viitorului impozit pe venit va fi gata pana in vara viitoare, el ar putea fi inclus in Bugetul pe 2016 si in cel mai optimist scenariu ar putea fi luat in calcul pentru a fi aplicat din 2016.

Discutiile despre impozitul progresiv au inceput inca din 2012, dar initial Guvernul a negat varianta descrisa de HotNews.ro.

Reamintim ca duminica, Klaus Johannis, candidat al Aliantei Crestin Liberale (ACL) in alegerile prezidentiale, a declarat ca potrivit unor surse, la Ministerul de Finante se pregateste o modificare ampla a Codului Fiscal, care ar conduce la majorari de impozite si taxe si chiar la introducerea, incepand din 2015, a impozitului progresiv.

Ioana Petrescu, ministrul Finantelor, a declarat luni, potrivit biroului de presa al Ministerului Finantelor, ca "Anunturile facute sunt doar minciuni, pe care doresc sa le resping categoric. Este o lipsa de responsabilitate si o dovada de viziune pe termen scurt, impardonabile chiar si in context electoral. Vreau sa precizez ferm ca, din punctul meu de vedere, nu exista nicio intentie cu privire la schimbarea cotei unice de impozitare de 16%".

Potrivit unor surse din interiorul Finantelor consultate de HotNews.ro, un grup coordonat de ministrul delegat pentru Buget lucreaza la un proiect prin care cotele progresive privind impunerea veniturilor persoanelor fizice ar urca, intr-unul din scenarii, pana la 24%. Deocamdata insa, informatia nu a fost nici confirmata si nici infirmata oficial.Ministrul Finantelor a admis ca trecerea la impozitarea progresiva este trecuta atat in programul de guvernare si in strategia fiscal-bugetara.

"Cred ca in momentul in care se va lua decizia, daca se va lua, trebuie sa se faca o analiza in ce mod aceasta impozitare este vazuta ca o relaxare fiscala pentru cei cu venituri mici", a spus Petrescu. Ea a precizat ca in niciun caz nu se va renunta la cota unica de impozitare a profitului, de 16%.

In Strategia fiscal-bugetara 2014-2016, postata pe site-ul Ministerului Finantelor in primavara anului trecut si aprobata tot in 2013 de Guvern si Parlament, se afirma, la capitolul privind "Tendinte ale principalelor taxe si impozite pe orizontul 2014-2017", ca se intentioneaza "introducerea impozitului diferentiat pe venitul salarial cu deductibilitati fiscale: cote 8%, 12% si 16 % ce vor putea fi stabilite pe grile de venit, precum si reducerea semnificativa a CAS cu 5 puncte procentuale incepand cu luna iulie 2014, care prin masurile ce vor fi intreprinse va avea un impact bugetar neutru".

Nici impozitarea cladirilor nu va ramane asa cum e acum, ne-au asigurat aceleasi surse. Impozitele vor fi diferite in cazul unui apartament de bloc care are inregistrat pe el o firma sau e in proprietatea si folosinta unei persoane fizice."In niciun caz insa persoanele fizice nu vor trebui sa isi re-elavalueze proprietatile, asa cum am citit in media. E vorba de cladirile care au destinatie comerciala- sedii de firme- doar acestea vor trebui sa fie re-evaluate. Si in prezent exista aceasta obligatie a agentilor economici de a face o data la 3 ani evaluarea, asa incat nu e vorba despre o modificare de substanta fata de prevederile actuale", mai spun sursele noastre. E drept, nici la acest capitol nu sunt inca pe deplin clarificate amanunte care pot genera batai de cap ale intreprinzatorilor. Cum se va aplica aceasta prevedere daca in respectivul apartament isi au sediile doua firme de pilda? Sau daca apartamentul e si sediu de firma si de persoane fizica in co-proprietate?