UPDATE Finante: ​Trecerea la sistemul de impozitare progresiva a veniturilor nu e posibila de la 1 ianuarie 2015, dar se poate aplica din 2016. Ioana Petrescu: Nu exista nicio intentie cu privire la schimbarea cotei unice de impozitare de 16%

de Dan Popa     HotNews.ro
Luni, 27 octombrie 2014, 12:07 Economie | Finanţe & Bănci

Ioana Petrescu
Foto: HotNews / DP
Proiectul rescrierii Codului Fiscal se afla in faza terminala la Finante, chiar daca vor ramane mai multe clarificari ulterioare de adus. Chiar daca in actuala formula, proiectul nu prevede trecerea de la actualul sistem de impunere a salariilor la unul bazat pe cote progresive de venit (lucru prevazut doar de Strategia fiscala a Guvernului), el mentioneaza schimbarea impozitarii proprietatilor rezidentiale in functie de destinatie, au confirmat luni pentru HotNews.ro oficiali ai Finantelor. In privinta schimbarii cotei unice cu un sistem de impozitare progresiv, aceasta nu poate fi aplicata mai devreme de 1 ianuarie 2016 din considerente strict tehnice, mai spun sursele noastre.

"Lucram in acest moment cu un grup de experti cu ajutorul carora sa punem la punct acest impozit pe venitul global urmand ca pe masura ce vom avansa, sa punem in dezbatere publica aceste propuneri", au explicat sursele din Finante. Daca Proiectul viitorului impozit pe venit va fi gata pana in vara viitoare, el ar putea fi inclus in Bugetul pe 2016 si in cel mai optimist scenariu ar putea fi luat in calcul pentru a fi aplicat din 2016.

Discutiile despre impozitul progresiv au inceput inca din 2012, dar initial Guvernul a negat varianta descrisa de HotNews.ro.


Reamintim ca duminica, Klaus Johannis,  candidat al Aliantei Crestin Liberale (ACL) in alegerile prezidentiale, a declarat ca potrivit unor surse, la Ministerul de Finante se pregateste o modificare ampla a Codului Fiscal, care ar conduce la majorari de impozite si taxe si chiar la introducerea, incepand din 2015, a impozitului progresiv.

Ioana Petrescu, ministrul Finantelor, a declarat luni, potrivit biroului de presa al Ministerului Finantelor, ca "Anunturile facute sunt doar minciuni, pe care doresc sa le resping categoric. Este o lipsa de responsabilitate si o dovada de viziune pe termen scurt, impardonabile chiar si in context electoral. Vreau sa precizez ferm ca, din punctul meu de vedere, nu exista nicio intentie cu privire la schimbarea cotei unice de impozitare de 16%".

Potrivit unor surse din interiorul Finantelor consultate de HotNews.ro, un grup coordonat de ministrul delegat pentru Buget lucreaza la un proiect prin care cotele progresive privind impunerea veniturilor persoanelor fizice ar urca, intr-unul din scenarii, pana la 24%. Deocamdata insa, informatia nu a fost nici confirmata si nici infirmata oficial. Ministrul Finantelor a admis ca trecerea la impozitarea progresiva este trecuta atat in programul de guvernare si in strategia fiscal-bugetara.

"Cred ca in momentul in care se va lua decizia, daca se va lua, trebuie sa se faca o analiza in ce mod aceasta impozitare este vazuta ca o relaxare fiscala pentru cei cu venituri mici", a spus Petrescu. Ea a precizat ca in niciun caz nu se va renunta la cota unica de impozitare a profitului, de 16%.

In Strategia fiscal-bugetara 2014-2016, postata pe site-ul Ministerului Finantelor in primavara anului trecut si aprobata tot in 2013 de Guvern si Parlament, se afirma, la capitolul privind "Tendinte ale principalelor taxe si impozite pe orizontul 2014-2017", ca se intentioneaza "introducerea impozitului diferentiat pe venitul salarial cu deductibilitati fiscale: cote 8%, 12% si 16 % ce vor putea fi stabilite pe grile de venit, precum si reducerea semnificativa a CAS cu 5 puncte procentuale incepand cu luna iulie 2014, care prin masurile ce vor fi intreprinse va avea un impact bugetar neutru".

Nici impozitarea cladirilor nu va ramane asa cum e acum, ne-au asigurat aceleasi surse. Impozitele vor fi diferite in cazul unui apartament de bloc care are inregistrat pe el o firma sau e in proprietatea si folosinta unei persoane fizice."In niciun caz insa persoanele fizice nu vor trebui sa isi re-elavalueze proprietatile, asa cum am citit in media. E vorba de cladirile care au destinatie comerciala- sedii de firme- doar acestea vor trebui sa fie  re-evaluate. Si in prezent exista aceasta obligatie a agentilor economici de a face o data la 3 ani evaluarea, asa incat nu e vorba despre o modificare de substanta fata de prevederile actuale", mai spun sursele noastre. E drept, nici la acest capitol nu sunt inca pe deplin clarificate amanunte care pot genera batai de cap ale intreprinzatorilor. Cum se va aplica aceasta prevedere daca in respectivul apartament isi au sediile doua firme de pilda? Sau daca apartamentul e si sediu de firma si de persoane fizica in co-proprietate?Citeste mai multe despre   [P] Tu ce mananci azi la birou? Preparate culinare delicioase, care iti asigura energia necesara pentru intreaga zi

In intelepciunea populara se spune ca "toamna se numara bobocii". Adaptata la secolul vitezei, aceasta zicala arata ca toamna se numara proiectele, care vin pe banda rulanta si trebuie finalizate cu brio in cel mai scurt timp. Iar intr-o perioada plina de task-uri solicitante la birou, masa de pranz reprezinta singura perioada in care va puteti incarca cu energia necesara pentru a le duce la bun sfarsit. Cum, de multe ori, programul nu va permite sa gatiti acasa preparatele culinare preferate, foodpanda.ro, cea mai mare platforma de comenzi de mancare din Romania, va intampina cu cea mai variata gama de mancaruri gustoase, pline de vitamine si proteine sanatoase, care va dau energie pentru intreaga zi.
14287 vizualizari
 • +15 (17 voturi)    
  2 pasi (Luni, 27 octombrie 2014, 12:41)

  demaGOGU [utilizator]

  (i) cote de 8%/12%/16% , la 01.01.2016

  (ii) majorarea cotelor la 16%/30%/45%, 01.01.2017
   #showComment#showComment#showComment#showComment
 • +18 (18 voturi)    
  buuuuun... (Luni, 27 octombrie 2014, 12:57)

  Asgardi Metrovich [utilizator]

  ca să reluăm o întrebare a lui Băsescu: ”cum vor fi compensate pierderile bugetare?”
  ce taxe și impozite vor crește și se vor înmulți?
   #showComment#showComment
 • +25 (25 voturi)    
  ABERATII FISCALE CARE TE IMPING SPRE EVAZIUNE. (Luni, 27 octombrie 2014, 13:12)

  Johanis [utilizator]

  Pt cladirile nerezidentiale cresc de 20 de ori impozitele. Dupa ce au introdus deja CAS pe veniturile din chirii, acum cresc si impozitele pe cladiri.
  Exemplu:
  - incasezi 1.500 euro / luna pt o vila inchiriata unei firme. Total incasari anuale - 18.000 euro.
  - platesti 265 euro lunar impozit pe chirie. Total anual 3.200 euro.
  - Pt cladire vei avea de plata impozit anual cca 4.000 euro adica 2% din valoarea imobilului (360 mp x 500 euro evaluare / mp).
  Pe scurt incasezi 18.000 si platesti statului 7.200 euro. Adica statul ia, ATENTIE, 40% din venituri, desi PROPRIETARUL a facut credit pt constructie si teren.
  Cine mai declara CINSTIT veniturile?
  Cate derogari de la aceasta lege exista in Noul Cod fiscal?
  Daca vand socrului meu casa, acesta avand cerftificat de handicapat fiind dializat, nu voi mai plati ABSOLUT NIMIC.
  Succesuri, doamna Petrescu!
   #showComment
 • +11 (11 voturi)    
  Ioana Petrescu! (Luni, 27 octombrie 2014, 13:50)

  misa2002_2006 [utilizator]

  nu vrei tu sa meri acolo unde ti se ofera bani cu ghiotura.. si sa ne lasi in saracia noastra??
  Guvernul din care faci parte=cel mai incapabil guvern din istoria Romaniei!!!!!!
 • +3 (3 voturi)    
  daa, goniti-ne ! (Luni, 27 octombrie 2014, 14:31)

  tecumseh [utilizator]

  ramaneti voi si cu majoritatea retarda ! o sa castigati alegerile cu 80% si o sa ramaneti 90% stelisti !
 • +7 (7 voturi)    
  intrebare (Luni, 27 octombrie 2014, 14:46)

  cetatean2 [utilizator]

  Nu se spune nimic despre nivelul impozitelor pe cladiri, terenuri, autovehicule. Daca grilele de impozitare vor creste si cu cat . La aceasta intrebare vad cadD-na ministru nu a raspuns, a ocolit raspunsul.
 • +3 (5 voturi)    
  Vreti cu adevarat reforma fiscala ? (Luni, 27 octombrie 2014, 14:52)

  GheorgheStan [anonim]

  Este greu sa impozitezi ceva ce se declara - si deobicei ce se declara este falsificat si "redistribuit" pe la diverse "firme" - mama, tata sau cum s-or mai numi ele ; daca cu adevarat se doreste sa se revitalizeze economia - trebuie ca domnisoara asta sa mai citeasca si din "clasici" " : daca tot ce se fura RAMANE in tara - este OK ! / numai ca tot ce se fura IESE din tara...si de aici prapadul !
  TAXATI tot banii ce ies din tara cu impozit 50% si atunci o sa vedeti ce "presiune" puneti pe acesti asa zisi investitori strategici ( ca sa nu mai vorbesc de ce loby veti avea de la cine nici prin cap nu va trece !).
  Restul sunt doar fantezii "erotice" ale unuia sau a altuia care mai doreste sa -si arate muschii prin guvern sau prin Parlament...aviz si celui supranumit ..."pinochet" de dambovita !
 • +8 (8 voturi)    
  Mitomania e molipsitoare bag seama (Luni, 27 octombrie 2014, 15:02)

  Locke Lamora [utilizator]

  or Fatuca vorbeste cu limba lui ponta (limba de pisic, inselatoare). Care 2016? Colapseaza tara pana atunci la cati bani a dat aiurea ponta. O sa fie de la anul si o sa usture.
 • +4 (6 voturi)    
  minciuna corupe...minte și asta de îngheață apele (Luni, 27 octombrie 2014, 15:17)

  visio [utilizator]

  câtă nesimțire!
 • +4 (4 voturi)    
  Ioano, treci la numarul oualor si impoziteza-le (Luni, 27 octombrie 2014, 15:22)

  Plagarus [utilizator]

  Guvernele Romaniei au fost tot timpul intr-un cerc vicios care a dus la cresterea treptata a fiscalitatii
  Exista evaziunea fiscala. cu cat impozitele cresc, cu atat e mai mare tentatia de a nu le plati. pt a te proteja de controale, apelezi la protectie. asta duce la coruptie.
  Coruptia duce la si mai mare foame de bani din evaziune. duce si la un apetit extraordinar pentru contracte publice paguboase pt stat.
  Cei care incearca sa lucreze cinstit observa toate acestea. chiar daca doresc ca sa isi plateasca darile, observa ca banii pe care ii dau ca impozite si taxe sunt prost folositi. si atunci incearca sa dea cat mai putin. mai bine ii fura el de la stat decat sa ii fure statul, prin coruptie, de la el
  Diminuarea coruptiei va duce, in timp, la o mai mare conformare voluntara la plata impozitelor
  insa coruptii nu isi doresc o diminuare a coruptiei. Ei nu doresc decat sa dea comenzi justitiei ca sa fie lasati in pace. toate partidele, fara exceptie, au facut asta (heretic)

  Modelul femeii de afaceri în Guvernul Ponta II vine însă de la Bombonica Dragnea. După o scurtă carieră de contabil la o fabrică de bere, soţia vicepremierului Liviu Dragnea a devenit acţionar cu 98,4% la Hotel Turris din Turnu Măgurele.
  Pentru a se ocupa de hotel, Bombonica Dragnea a renunţat în 2010 la postul de inspector pe care îl avea la Direcţia Generală de asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului, Teleorman.
  În prezent, Bombonica Dragnea este în proces cu ANAF care a dat în judecată compania familiei Dragnea pentru neplata a 31,2 milioane de lei impozite şi alte restanţe la stat.
 • +5 (5 voturi)    
  guvernul, minciunii si cersetoriei....de voturi (Luni, 27 octombrie 2014, 15:32)

  geocrin [utilizator]

  Asa se poate numii acest guvern dupa comportament si smecheriile prin care promite marea cu sarea, fara a da nimic romanilor, decit iluzii desarte.
 • 0 (2 voturi)    
  Natural Born Killers (Marţi, 28 octombrie 2014, 6:27)

  Iluce [utilizator]

  Asa suntem considerati, sau mai exact evazionisti de cum deschidem ochii. Pentru ca ei nu pot combate evaziunea si deci mai multi bani la buget atunci cotizati voi fortat ca oricum furati si va descurcati. Mai cresteti niste oratanii si aveti de unde manca, mai vindeti niste cosmetice pe la birou si nu declarati veniturile, mai inchiriati o garsoniera de la o matusa decedata, mai ...., mai ...., mai ...., etc.


Abonare la comentarii cu RSS

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică