In primele noua luni ale anului 2014, Banca Comerciala Carpatica a inregistrat o pierdere de 21,7 mil. lei, generata de necesitatea constituirii unor provizioane in valoare de 54.6 mil. lei, au transmis vineri Bursei de Valori actionarii institutiei de credit. Presedintele executiv al Bancii Carpatica, Johan Gabriels, declara in luna aprilie ca managementul si-a propus sa gaseasca pana in luna septembrie o varianta de fuziune care sa sustina propulsarea bancii in top 10, cu pastrarea numelui, avand si sustinerea actionarului majoritar, Ilie Carabulea, in ciuda unor probleme de comunicare initiale. In comunicatul de vineri, Gabriels spune ca s-au facut "progrese importante" in directia identificarii de investitori strategici, urmand ca in scurt timp, "actionarii bancii sa analizeze si sa decida in acest sens". Carpatica este curtata de doi investitori puternici - Fondul de investitii JC Flowers (infiintat de un fost partener si executiv la Goldman Sachs),AnaCap si Axxess Capital.

Johan Gabriels, CEO CarpaticaFoto: Hotnews

Flowers este specializat in investitii in industria financiara, iar cea mai cunoscuta si de succes tranzactie in care a fost implicat o reprezinta preluarea bancii japoneze Shinsei Bank de catre Ripplewood Holdings, afacere care i-a adus un castig de circa 1 miliard de dolari.

Infiintata la Londra in 2005, AnaCap (Analytical Capital) are in gestionare fonduri de peste 2,1 miliarde de euro, atat pentru investitii de capital, cat si pentru preluarea de portofolii de credit. Fondurile administrate de AnaCap au atras investitori globali precum Goldman Sachs, Honeywell si Allianz.

AnaCap nu este la prima incercare de preluare a Bancii Comerciale Carpatica, in urma cu cativa ani fiind chiar in dicutii avansate cu actionarul majoritar al bancii, Ilie Carabulea, care nu ar fi fost insa de acord cu suma avansata de britanici.

AnaCap Financial Partners impreuna cu HIG si Deutsche Bank au finalizat in urma cu o luna preluarea unui portofoliu de credite neperformante de la Volksbank Romania in valoare de aproape 500 de milioane euro.

In ciuda faptului ca este compania cu cele mai mici active sub administrare, Axxess Capital se pozitioneaza bine in cursa pentru Banca Comerciala Carpatica, intrucat este singura care detine o banca in Romania, prin fondul de investitii Emering Europe Accession Fund (EEAF), care a cumparat MKB Romexterra, redenumita Nextebank. Surse bancare au declarat pentru Mediafax ca in camera de date ar fi cerut acces si investitori din Israel, iar o banca din Romania ar fi interesata sa inceapa discutiile cu managementul si actionarii Bancii Carpatica.

  • In septembrie 2014, banca a scos in afara bilantului credite reprezentand 19% din portofoliul de neperformante

"Provizioanele de risc inregistrate si politica de evaluare mai conservatoare au influentat in mod semnificativ rezultatul net. Cu toate acestea, suntem consecventi strategiei noastre, continuand procesul de remodelare al bancii pentru a raspunde asteptarilor clientilor, angajatilor si actionarilor nostri, in conditiile incadrarii in cerintele autoritatii de reglementare. In viziunea noastra, 2014 nu este un an propice pentru cresterea apetitului de risc in vederea contracararii scaderii veniturilor provenite din portofoliul istoric de credite" Johan Gabriels, CEO

Veniturile totale au inregistrat o scadere de 2%, comparativ cu perioada similara a anului trecut, pana la un nivel de 155 mil. lei. Scaderea veniturilor de pe segmentul de clienti IMM a fost partial compensata de cresterea accelerata inregistrata pe segmentul corporatist.

Volumul de credite noi acordate in primele noua luni ale anului 2014 a fost de aproximativ 332 mil. lei, reflectand capacitatea echipei noastre de a atrage noi clienti cu profil redus de risc. In acelasi timp, am eliminat sau redus expunerile pe unii clienti aflati in afara segmentului nostru tinta.

In luna septembrie 2014, banca a scos in afara bilantului credite provizionate integral cu o valoare totala de 121,4 mil. RON, reprezentand 19% din portofoliul de credite neperformante. La 30 septembrie 2014, rata creditelor neperformante era de 37,8% fiind acoperite cu provizioane si garantii in proportie de 128%.

Influentata de factorii de mai sus, comparativ cu finele anului 2013, valoarea neta a creditelor acordate a scazut cu 2,8%, pana la 1192 mil. lei.

Fata de sfarsitul anului precedent, volumul depozitelor atrase de la clientela nebancara s-a diminuat cu 2,9%, pana la valoarea de 2738 mil. lei. Dupa declinul din prima parte a anului datorat aspectelor reputationale cu privire la actionarul majoritar, depozitele clientilor persoane fizice au revenit la valoarea de la finele anului 2013, inscriindu-se pe un trend ascendent incepand cu luna iunie 2014. Comparativ cu perioada similara a anului precedent, depozitele persoanelor fizice au crescut cu 3%.

La sfarsitul lunii septembrie 2014, rezerva de lichiditate a fost de 1481 mil. lei, in usoara crestere fata de trimestrul al doilea, reprezentand o resursa importanta pentru cresterea activitatii de creditare.

Activele totale au scazut cu 19%, pana la 3295 mil. lei, in linie cu strategia aprobata de reducere a portofoliului de active financiare si de sustinere a dezvoltarii activitatilor bancare de baza.

Solvabilitatea bancii la 30 septembrie 2014 a fost de 12,4%, iar raportul credite/depozite a inregistrat o valoare de 53%.

"Ne bucuram de progresele inregistrate cu privire la prioritatile noastre strategice. Suntem motivati de realizarile de pana acum fiind, in acelasi timp, pe deplin constienti de provocarile care ne asteapta. Ne aflam in fata unor provocari importante in ceea ce priveste gestionarea problemelor portofoliului istoric si a aspectelor reputationale, insa dispunem de competenta, capacitatea si motivatia necesare pentru a continua procesul de transformare a bancii Carpatica intr-o banca de top. Am facut progrese importante in directia identificarii de investitori strategici, urmand ca in scurt timp, actionarii bancii sa analizeze si sa decida in acest sens", explica Johan Gabriels, CEO