Adriana Tanasoiu, fosta sef a Depozitarului Central de la infiintarea institutiei (noiembrie 2006) a fost eiberata din functie miercuri, Consiliul de Administratie al Depozitarului Central S.A. reprosandu-iincalcarea clauzelor contractului de mandat stipulate in contract. "Principalele motive care au stat la baza acestei decizii sunt: nerespectarea obligatiilor din contractul de mandat cu privire la loialitate, confidentialitate, buna-conduita, precum si modul in care a fost gestionat circuitul unor documente interne fara caracter public.", se arata intr-un email remis HotNews.ro din partea Depozitarului. Institutiaasigura compensarea si decontarea tranzactiilor cu instrumente financiare, precum si evidenta registrelor societatilor emitente. Estemembra a grupului Bursa de Valori Bucuresti.

"Decizia de incheiere a relatiilor contractuale intre d-na Adriana Tanasoiu si Depozitarul Central a fost rezultatul unei analize ample, fiind fundamentata pe evaluarea indeplinirii obligatiilor sale din contractul de mandat. Documentatia care a stat la baza acestei decizii a fost transmisa oficial tuturor institutiilor abilitate.

Evaluarea a avut la baza o opinie legala independenta, care a invederat incalcarea clauzelor contractului de mandat stipulate in contract, fapt ce a atras revocarea mandatului d-nei Adriana Tanasoiu. Principalele motive care au stat la baza acestei decizii sunt: nerespectarea obligatiilor din contractul de mandat cu privire la loialitate, confidentialitate, buna-conduita, precum si modul in care a fost gestionat circuitul unor documente interne fara caracter public.

Dorim sa subliniem faptul ca au fost luate toate masurile necesare pentru a ne asigura ca activitatea institutiei nu va fi afectata de incetarea relatiilor contractuale cu d-na Adriana Tanasoiu, careia ii multumim pentru activitatea sa de pana acum.

Pentru asigurarea unui management eficient, coerent si in armonie cu regulile de guvernanta corporativa, doamna Silvia Buicanescu a fost numita director general interimar. Aceasta decizie a avut in vedere criteriile de experienta profesionala si manageriala ale d-nei Silvia Buicanescu, respectiv 18 ani in cadrul grupului BVB si sase ani in pozitia de Director de operatiuni in cadrul Depozitarului Central. Avem incredere in competenta intregii echipe executive a institutiei si a angajatilor societatii de a asigura continuitatea proiectelor existente. Toate proiectele Depozitarului Central vor fi continuate cu eficienta si profesionalism, iar abordarea privind implementarea proiectelor strategice pentru piata de capital va fi una prudentiala, cu respectarea legislatiei nationale si a directivelor europene.

Consiliul de Administratie al Depozitarului Central asigura pe aceasta cale intreaga piata de capital ca va urmari, in continuare, implementarea strategiei de dezvoltare a pietei de capital romanesti, in sensul promovarii acesteia la statutul de piata emergenta", se mai arata in comunicat.