Reglementarea europeana care limiteaza bonusurile bancherilor in raport cu salariul fix este corecta, a apreciat joi avocatul general al Curtii de Justitie a UE, dupa ce Marea Britanie contestase decizia, scrie AFP.

Un ansamblu de masuri a fost adoptat in 2013 la nivel european pentru a intari reglementarea si stabilitatea pietelor financiare, care a intrat in vigoare la inceputul lui 2014. Una dintre dispozitii fixa o corelatie intre remuneratia fixa a bancherilor si cea variabila, respectiv intre salariul de baza si prime.

Structura veniturilor bancherilor a fost considerata drept unul dintre factorii crizei financiare, deoarece incuraja asumarea de riscuri excesive pentru a incasa bonusuri.

Legea europeana stipuleaza ca acesti salariati nu trebuie sa primeasca primei mai mari de 100% din salariul de baza sau 200% daca statul in cauza autorizeaza acest lucru.

Marea Britanie, unde sectorul financiar constituie un pilon major al economiei, a contestat imediat reglementarea si a sesizat Curtea de Justitie a UE.

Londra a argumentat, printre altele, ca stabilirea salariilor tine de politica sociala si este deci de competenta statelor membre, nu a UE.

In concluziile prezentate joi, avocatul general Niilo Jaaskinen propune Curtii respingerea contestatiei. El recunoaste ca "determinarea diverselor elemente constitutive ale remuneratiei unui angajat ramane incontestabil de resortul statelor membre". Cu toate acestea, explica el, "fixarea unei rate a platii variabile in raport cu salariul de baza nu echivaleaza cu o plafonare a primelor bancherilor, si nici cu fixarea nivelului salariului, deoarece nicio limita nu este impusa salariilor de baza la care sunt calculate primele".