Peste 200 de persoane au fost prezente luni la conferinta "Dinspre RASDAQ spre viitor", organizata de Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si casa de avocatura PeliFilip, incercand sa afle ce se va intampla cu firmele in prezent cotate pe Rasdaq si ce optiuni au odata cu intrarea in vigoare a Legii 151/2014, care prevede ca activitatea pietei RASDAQ si a pietei valorilor mobiliare necotate inceteaza de drept la 12 luni de la intrarea ei in vigoare.

Din pacate, o parte din intrebarile punctuale pe care reprezentantii companiilor aflate inca pe Rasdaq le-au adresat au ramas fara raspuns. Aceste firme trebuie sa decida in urmatoarele luni daca se vor muta pe piata reglementata sau pe ATS. Reprezentantii BVB si PeliFilip au prezentat luni in linii mari noul cadru legal, optiunile si oportunitatile create de acesta si aspectele tehnice pe care le implica procesele de cotare pe piata, fara a reusi insa sa clarifice toate intrebarile sosite din public.

Participantilor la aceasta intalnire le-au fost prezentate cerintele aplicabile companiilor listate pe piata reglementata si pe noua piata AeRO, sistemul alternativ de tranzactionare al BVB pentru start-up-uri si IMM-uri, ce va fi lansat in perioada urmatoare.

"Bursa de Valori poate da o noua viata companiilor. Pentru companiile bune, sa devina companii listate pe una din pietele BVB este echivalentul unei transfuzii de sange. Noi, cei de la BVB, ne bucuram ca putem sprijini acest proces si multumim tuturor partenerilor nostri implicati in acest proiect", a declarat Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB.

"Legea 151/2014 reprezinta o schimbare importanta pentru piata de capital romaneasca, intrucat clarifica statutul unei piete aflate de mult timp intr-o situatie de precaritate perpetuata. Aceasta lege aduce, insa, in acelasi timp, o serie de provocari pentru companiile listate pe RASDAQ - incepand de la intelegerea prevederilor legale si a optiunilor de care dispun, pana la implementarea acestora. Am dorit prin acest eveniment sa venim in ajutorul acestor companii, clarificand eventualele neintelegeri legate de noul cadru legal si implicatiile sale si explicand in detaliu care sunt urmatorii pasi de urmat", a precizat Alexandru Birsan, partener PeliFilip SCA.

In cadrul evenimentului au mai oferit prezentari si studii de caz reprezentanti ai Bancii Transilvania, Conpet SA Ploiesti, Electromagnetica si Braiconf Braila, despre experienta companiilor pe care le reprezinta, in calitate de emitenti.

Pe piata RASDAQ sunt listate peste 900 de companii, cu o capitalizare cumulata de 7,5 miliarde lei (1,7 miliarde euro) la jumatatea lunii noiembrie.

Statutul RASDAQ a fost una dintre cele mai problematice situatii care au afectat opinia investitorilor despre piata de capital, deoarece aceasta piata nu este incadrata, conform directivei MIFID, nici in categoria pietelor reglementate, nici in cea a sistemelor alternative de tranzactionare.

Piata Rasdaq va fi desfiintata, iar actionarii firmelor de pe acest segment trebuie sa decida mutarea pe o piata reglementata sau pe un sistem alternativ (ATS), in caz contrar societatile respective vor fi transferate pe un sistem alternativ administrat de BVB, potrivit unui proiect de lege.Statutul neclar al pietei Rasdaq este o problema care treneaza de mai multi ani si pe care fosta Comisie Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) si Bursa nu au reusit sa o solutioneze. Aceasta situatie a dus la numeroase dispute intre Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC), CNVM si Bursa.

In 2004, la nivel european s-a stabilit impartirea pietelor in reglementata si sistem alternativ de tranzactionare. De atunci, Rasdaq nu mai poate fi considerata piata reglementata, asa cum CNVM a stabilit la infiintare, in 1996, insa Comisia nu a incadrat Rasdaq nici ca sistem alternativ de tranzactionare.

CNVM a stabilit, totusi, ca firmele si investitorii de pe Rasdaq trebuie sa respecte aceleasi reguli ca pe o piata reglementata, inclusiv lansarea de oferte publice de preluare si dreptul actionarilor minoritari de a se retrage din actionariat inainte de delistare. Clarificarea statutului Rasdaq a fost ceruta chiar si de procurori, pentru a putea stabili daca unele infractiuni sunt de factura penala.

Comisia Europeana a transmis Romaniei ca ar putea primi un avertisment daca statutul Rasdaq nu va fi clarificat, stabilindu-se ca este o piata reglementata conform directivelor europene sau un sistem alternativ de tranzactionare.

Companiile listate pe o piata reglementata si actionarii semnificativi trebuie sa respecte o serie de cerinte de raportare si transparenta prin care sa fie asigurata protectia investitorilor. Incalcarea unora dintre prevederile respective, cum ar fi interdictia de utilizare de informatii privilegiate, poate fi sanctionata chiar cu inchisoare.

Pentru listarea pe o piata reglementata companiile sunt obligate sa aiba, printre altele, o capitalizare anticipata de minim echivalentul in lei al sumei de 1 milion de euro si sa functioneze de cel putin trei ani.

Companiile care nu indeplinesc aceste conditii pot fi listate pe un sistem alternativ de tranzactionare, unde cerintele sunt mai permisive.

"Cele doua optiuni (...) sunt alternative, adunarea generala a actionarilor urmand a adopta o singura hotarare care sa reflecte vointa actionarilor pentru una dintre optiuni. In situatia in care adunarea generala a actionarilor nu aproba initierea demersurilor pentru admiterea la tranzactionare pe o piata reglementata autorizata de CNVM/ASF, ci tranzactionarea pe un sistem alternativ de tranzactionare, actionarii care nu au votat in favoarea hotararii adunarii generale a actionarilor au dreptul de a se retrage din societate si de a solicita cumpararea actiunilor lor de catre societate", se arata in lege.

Ulterior, firma trebuie sa convoace o noua AGA in care sa se prezinte un raport de evaluare in baza caruia a fost stabilit pretul ce va fi platit actionarilor care nu sunt de acord cu decizia AGA privind mutarea de pe Rasdaq. Actionarii respectivi pot solicita retragerea din actionariat si plata actiunilor in termen de 30 de zile de la publicarea deciziilor AGA in Monitorul Oficial, iar firma trebuie sa achite actiunile respective in termen de 45 de zile de la primirea cererii.

Pe piata Rasdaq sunt listate 985 de societati, cu o capitalizare totala de 7,9 miliarde lei (1,76 miliarde euro). In ultimii sase ani, mai mult de jumatate dintre companiile de pe Rasdaq s-au delistat, numarul acestora coborand de la 2.019 in anul 2007, cand bursa atingea maxime istorice.

In ultimii ani, rulajele au scazut continuu pe piata Rasdaq, concomitent cu numarul de companii listate, ajungand sa insumeze in acest an abia 300,6 milioane lei (68 milioane euro). Rulajul din acest an este mai mare decat cel de anul trecut (218,6 milioane - 48,9 milioane euro), insa cu mult sub nivelul din 2011 (575,3 milioane lei - 136,2 milioane euro).

In anul 2007, cand bursa de la Bucuresti era la maxime istorice, pe piata Rasdaq a fost atins un varf de 4,254 miliarde lei (1,287 miliarde euro).

Pe piata reglementata operata de BVB sunt cotate actiunile a 83 de companii, cu o capitalizare de 132,78 miliarde lei (29,66 miliarde euro).