Antreprenorii romani au propus marti solutii pentru dezvoltarea Intreprinderilor Mici si Mijlocii (IMM) si antreprenoriatului din Romania, determinand mediul de afaceri sa preia mai multa initiativa si cerand statului, vointa si cooperare."Banii publici pentru IMM-uri trebuie investiti in domenii prioritare si numai in afacerile antreprenorilor care au atitudine si educatie pe masura. Statul trebuie sa urmareasca multiplicarea investitiilor in IMM-uri prin parteneriate public-private si obligand beneficiarii sa returneze (macar partial) banii publici primiti", a declarat Dragos Anastasiu, liderul Grupului de Lucru pentru IMM-uri si Antreprenoriat din Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei, o initiativa privata, non-politica, formata din organizatiile cele mai reprezentative pentru mediul de afaceri din Romania. Ne-ar placea a mai adaugat Anastasiu, ca actualul Minister pentru IMM, Mediu de Aafaceri si Turism sa se numeasca Ministerul pentru Antreprenoriat.

Reprezentanti ai Coalitiei pentru Dezvoltarea RomanieiFoto: Hotnews

"Ceea ce ne propunem pentru 2020 este ca Romania trebuie sa aiba cel mai prietenos mediu pentru antreprenori. Sa fim in top 3 al tarilor UE din acest punct de vedere. Un al doilea proiect este legat de legislatia privind business angels, care sa stimuleze aparitia de noi companii si sa incurajeze dezvoltarea start-up-urilor.Ce face aceasta lege business angels: stimuleaza prin scutiri de impozit investitorii individuali de tip business angels.Circa 40% din investitia de tip business angels se intorc la bugetul de stat, din calculele noastre." a explicat si Marius Ghenea

De 25 de ani, asteptarea generala in Romania a fost ca statul sa rezolve problemele, iar companiile sa creeze locuri de munca, sa produca profit si sa plateasca taxe, au spus marti antreprenorii.Mediul de business propune o strategie scurta si eficienta pentru dezvoltarea antreprenoriatului, bazata pe cinci principii generale: (1) cresterea gradului de implicare a antreprenorilor in gasirea solutiilor generale de dezvoltare si in initiativele autoritatilor; (2) concentrarea programelor de antreprenoriat pe cateva domenii si teritorii importante pentru economie; (3) scheme de ajutor din bani publici in antreprenoriat numai in legatura obligatorie cu educatie antreprenoriala, mentorat si pregatire profesionala; (4) multiplicarea investitiilor statului in antreprenoriat prin implicarea fondurilor private si acordarea banilor nu ca grant ci, mai degraba, ca imprumut (tip revolving) si (5) Simplificarea, debirocratizarea si digitalizarea administratiei publice.

"Este nevoie sa constientizam ca nu putem avea nici piata interna, nici consumatori, nici dezvoltare, fara bunastare, locuri de munca si o clasa medie. Antreprenoriatul este o cale care creeaza independenta economica si scade dependenta de asistenta", a declarat Felix Patrascanu, membru si viitor lider al Grupului de Lucru pentru IMM-uri si Antreprenoriat, incepand cu ianuarie 2015.

Grupul de lucru pentru IMM-uri si Antreprenoriat este coordonat de Dragos Anastasiu (General Manager, Eurolines) si este format din 18 membri: Ioannis Alfieris (Director General, Accord Electronics), Peter Barta (CEO, Fundatia Post-Privatizare), Elena Bocan (Head of Corporate Division, Credit Agricole), Stephan Braune (Best Omnibus), Laurentiu Dinu (Managing Partner, EU Advisors), Florin Porojan Gheaja (General Manager, Franke Romania), Marius Ghenea (proprietar, PC Fun), Sorin Nicolescu (Director General, Olimpic International Turism), Sorin Panturu (Managing Partner, Mackenzie Capital Group), Felix Patrascanu (CEO, FanCourier), Dragos Petrescu (General Manager, City Grill), Liviu Rogojinaru (Vicepresedinte CNIPMMR), Dora Surugiu (Managing Director, MsM Romania), Florin Tancu (director general, Weco Travel), Irina Zugravu (Managing Partner, VAPRO), Sergiu Negut (Managing Partner, Mindit), Bogdan Tudor (Director Executiv, Class IT) si Radu Ionescu (Senior Associate, EY).

Marius Ghenea:

Ceea ce ne propunem pentru 2020 este ca Romania trebuie sa aiba cel mai prietenos mediu pentru antreprenori. Sa fim in top 3 al tarilor UE din acest punct de vedere. Un al doilea proiect este legat de legislatia privind business angels, care sa stimuleze aparitia de noi companii si sa incurajeze dezvoltarea start-up-urilor.Ce face aceasta lege business angels: stimuleaza prin scutiri de impozit investitorii individuali de tip business angels

Circa 40% din investitia de tip business angels se intorc la bugetul de stat, din calculele noastre.

La fel ca exemplele de bune practici din UE, si in Romania ar trebui sa existe o organizatie care sa coordoneze un set de programe de dezvoltare antreprenoriala.

Dragos Petrescu:

Coalitia crede foarte mult in faptul ca antreprenoriatul este motorul economiei. Pentru asta, e nevoie de educatie care sa sadeasca samanta antreprenoriatului si sprijinul care trebuie acordat start-up-urilor.