Initiativele legislative care ar afecta disciplina de creditare ar trebui evitate, iar opiniile de genul "lasa ca bancile au bani, au de unde sa plateasca" ar trebui abandonate, avand in vedere ca pana acum, 1 leu din 5 lei acordati ca si credit nu s-a mai intors la banca, a declarat, miercuri, presedintele executiv al Asociatiei Romane a Bancilor, Florin Danescu, in cadrul unui seminar de specialitate, noteaza Agerpres. "Directionarea banilor in creditare este afectata de lipsa de incredere in conditiile in care, pana acum, 1 leu din 5 lei acordati ca si credit nu s-a mai intors. Bancile procedeaza la eliminarea din bilant a creditelor neperformante (write off) pentru care nu exista asteptari rezonabile de recuperare, dar care sunt integral provizionate. In acest context, consideram ca ar trebui evitata orice propunere legislativa care ar afecta disciplina de creditare si unde aplicabilitatea legii depinde de buna credinta, mai ales acum cand economia are nevoie de stabilitatea sistemului bancar si de resurse pentru creditare.", spune Danescu

Florin DanescuFoto: Agerpres

"Opinia" unora de genul "lasa ca bancile au bani, au de unde sa plateasca" ar trebui abandonata", a mai spus Florin Danescu.

Presedintele executiv al ARB a amintit si faptul ca rata creditelor neperformante a fost de 17,23% in august 2014, precizand ca necesarul sporit de provizioane pentru acoperirea pierderilor afecteaza profitabilitatea si creditarea.

"Ponderea creditelor in valuta s-a redus cu 5 puncte procentuale in perioada decembrie 2012 - august 2014, pana la 62,1%. Insa sectorul bancar romanesc prezinta in continuare o acoperire corespunzatoare: rata fondurilor proprii era de 17% in iunie 2014, gradul de acoperire cu provizioane IFRS a creditelor neperformante generate de populatie este de 63,5 % (august 2014), iar daca se iau in calcul si filtrele prudentiale, nivelul de acoperire devine 97,2 % (august 2014)", sustine Florin Danescu.

In plus, numarul persoanelor indatorate la banci si IFN s-a redus usor pana la 4,12 milioane in august 2014, de la 4,31 milioane in iunie 2013 si reprezenta 43% din populatia activa la sfarsitul anului 2013. "Valoarea indatorarii populatiei de la banci si IFN autohtone (incluzand si creditele externalizate) este importanta de 111,8 miliarde de lei in august 2014 (25 miliarde de euro)", a mai spus Danescu.

Pe de alta parte, in Romania, ponderea populatiei nebancarizate este de 52,3%, fata de 0,6% in Austria, 0,8% in Germania si 1,3% in Franta, potrivit raportului "Consumer trends - 2014", publicat de Autoritatea Bancara Europeana, citat de oficialul ARB.

Tot el a amintit si datele unui studiu al Uniunii Europene din care reiese faptul ca, in 2011, populatia Romaniei era supraindatorata in proportie de 30%, cu mult peste media europeana de 11,4%.

"Vulnerabilitatea exista! 30% din gospodariile populatiei din Romania erau supraindatorate in 2011, plasand tara noastra in extrema superioara alaturi de Bulgaria si Grecia, media la nivel UE fiind de 11,4% potrivit unui studiu al Comisiei Europene. 90% dintre respondenti au indicat factorii macroeconomici ca fiind determinantii principali pentru aparitia supraindatorarii: somajul, nivelul salariilor, evolutia cursului de schimb. Supraindatorarea este o consecinta a unui optimism exagerat, amplificat de anii de boom economic. In schimb, peste 15% din volumul creditelor totale acordate de banci sunt restructurate", a explicat oficialul ARB.

Danescu a mai precizat ca, potrivit Raportului asupra Stabilitatii Financiare al Bancii Nationale a Romaniei, debitorii cu cele mai reduse venituri sunt in continuare cei mai indatorati la contractarea unui nou credit. "Acestia au un grad de indatorare de circa 39%, fata de 23% in cazul celorlalti debitori", a subliniat Florin Danescu