Sistemul actual de redevente pentru resursele naturale ale Romaniei va fi prelungit un an, iar de la 1 ianuarie 2016 va fi introdus un nou mod de taxare, a declarat ministrul Finantelor Publice, Ioana-Maria Petrescu, intr-un interviu acordat AGERPRES. Noul mod de taxare a fost elaborat impreuna cu specialisti in domeniu, dupa ce au fost solicitate informatii si cu privire la implementarea sistemelor de taxare a resurselor naturale de catre alte state, si a fost discutat cu Fondul Monetar International, a precizat ministrul.

La acest moment, exista pregatit un proiect de lege privind acest nou mod de taxare a resurselor, iar joi incep consultarile cu companiile din domeniu. Ministrul Finantelor spune ca s-a dorit sa existe suficient timp pentru consultari cu companiile, mediul de afaceri, societatea civila, pentru dezbateri in Parlament, astfel incat sa existe predictibilitate fiscala. Intentia autoritatilor este ca acest nou mod de taxare sa fie aplicat pentru o perioada de 10-15 ani.

"In primul rand vom avea un nou sistem de taxare a resurselor naturale, dar am gandit acest mod de taxare in asa fel incat sa avem predictibilitate fiscala, sa dezbatem acest nou sistem de taxare, sa-l facem din timp, sa nu descurajeze investitiile si sa aduca bani la buget. Vom introduce un nou sistem de taxare a resurselor naturale probabil de la 1 ianuarie 2016, pentru a avea timp sa-l dezbatem cu companiile petroliere, cu mediul de afaceri, cu societatea civila, sa-l trecem prin Parlament si sa-l discutam cu toata lumea, sa fie inteles si sa avem predictibilitate fiscala, sa fie cunoscut cu cel putin un an inainte de toate partile interesate", a spus Ioana Petrescu pentru Agerpres.

"Ca atare, am decis ca de la 1 ianuarie 2015 sa prelungim sistemul actual pentru un an, pentru a putea avea aceste dezbateri si pentru a trece aceasta lege prin Parlament. Vrem ca aceasta lege sa treaca si sa fie vazuta si de Opozitie, eventual si votata de Opozitie, pentru ca, inca o data, aici vorbim de un nou sistem de taxare, vrem sa fie pe 10-15 ani, deci nu numai cat stam noi la guvernare ci si dupa aceea, toata lumea trebuie sa il vada si sa-l aprobe, sa treaca prin Parlament", a mai spus Ioana Petrescu.

Reamintim ca actualele cote de redevente petroliere sunt valabile pana la 31 decembrie 2014, lucru prevazut si in Legea 555/2004 privind unele masuri pentru privatizarea Petrom. Chiar daca termenul prevazut de lege expira luna viitoare, Guvernul a dat dovada de o totala lipsa de transparenta, evitand sa puna in dezbatere publica un proiect privind noul sistem de redevente petroliere. Asta nu inseamna ca nu s-a lucrat la un proiect si ca nu au avut loc negocieri cu reprezentantii companiilor petroliere. Potrivit informatiilor detinute de HotNews.ro, in luna decembrie, cu putin timp inainte de aplicare, urma sa fie aprobat un proiect de ordonanta de urgenta care prevede aplicarea unei taxe pe profitul obtinut din exploatare, in loc de redevente. Practic, OMV Petrom, de exemplu, ar urma sa nu mai plateasca redevente, ci o taxa pe profitul din exploatare. In plus, Guvernul va renunta la alte taxe in vigoare, aplicate companiilor petroliere.