"Industria tutunului a avut astazi o intalnire cu reprezentantii Ministerului Finantelor. Ei bine, Ministerul Finantelor tine cu orice pret sa-l contrazica pe guvernatorul Isarescu. In termeni reali, din cauza acestui curs artificial, de 4,74 lei, acciza la tutun va creste la 1 aprilie la nivelul la care ar fi trebuit sa ajunga in 2018. Totodata, pentru ca lipsa de predictibilitate sa fie totala, va fi schimbata dramatic si structura accizei, astfel incat componenta ad valorem, care ar fi trebuit modificata gradual, cu cate 1% pe an, va fi modificata brusc cu 4%. Aceasta inseamna ca preturile vor creste mai mult in segmentele din partea de jos a pietei, decat in segmentele din partea de sus", a declarat vineri Gilda Lazar, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania, Moldova si Bulgaria.

Gilda Lazar, JTIFoto: AGERPRES

Compresia pietei catre segmentul premium va determina cresterea contrabandei, mai spune Lazar, dat fiind ca diferenta dintre preturile practicate pe piata neagra si preturile legale (in prezent, de circa 4 lei) se va accentua. "Asadar, chiar daca, pe hartie, previziunile vor arata bine, in realitate incasarile la buget vor scadea.

Dupa rationamentul gresit ca daca crestem taxele vom avea mai multe venituri la buget si, in fapt, nu creste decat evaziunea fiscala, asa si acum, Ministerul de Finante crede ca, daca vor creste artificial preturile la tigari, va beneficia de venituri mai mari la buget. La fel de gresit, caci singura care va creste va fi piata neagra.

Contrabanda a ajuns in 2014 la un varf al ultimilor trei ani, 17%, ceea ce se traduce in pierderi anualizate la buget de 500 milioane euro (valoarea unui procent din contrabanda este de circa 35 milioane euro)", mai spune directorul Corporate Affairs JTI.

Aceasta masura fiscala va afecta si competitivitatea, companiile al caror portofoliu este majoritar in segmentele value-base fiind dezavantajate in raport cu companiile al caror portofoliu se situeaza in segmentele premium-prestige, segmente in care preturile vor creste mai putin. Incepand cu 2016, adio predictibilitate. Nu va mai exista nici un fel de calendar. Din 2016, acciza totala, in lei, se va indexa anual, iar componenta ad valorem va ramane, teoretic, 14%. Oricum, nimic nu e sigur: daca FMI-ul o cere, indexarea cu inflatia ar putea avea loc chiar din 2015! Reamintim ca tigaretele nu au atins inca nivelul minim de accizare, ca in cazul celorlalte produse accizabile, in Codul Fiscal fiind prevazut un calendar de crestere graduala a accizelor, la fiecare 1 aprilie, in euro, pana la atingerea nivelului minim din UE, de 90 euro pe mia de tigarete, in 2018. Plata accizelor se face la cursul artificial din 2014, fixat arbitrar si pentru 2015, insa pentru comparatia cu nivelul de accizare din celelalte state membre UE se utilizeaza in continuare cursul de referinta al Bancii Centrale Europene la 1 octombrie, mai crede Gilda Lazar.

Reamintim ca ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, confirmase joi pentru HotNews faptul ca accizele "ingheata" in 2015 la actualul nivel, calculat la un curs inexistent de 4,73 lei/euro, iar din 2016, intentia este ca ele sa fie indexate cu inflatia. Astfel, preturile la tot ce inseamna produs accizabil (carburanti, energie electrica, alcool, tutun, cafea, produse de lux) sunt formate dupa un curs cu 6,4% mai mare decat cel real.

Reamintim ca nivelul cursului euro/leu - dus intentionat mai sus in momentul construirii bugetului pentru 2014, pentru a "forta" incasari mai mari la buget, a facut ca pe primele sase luni din acest an sa se incaseze din accize mai putin decat Guvernul isi programase (97,4%), ceea ce a dus la un minus de venituri din aceasta zona de 301 milioane de lei.

Conform normelor de aplicare a Codului Fiscal, Ministerul de Finante era obligat sa publice pe site-ul propriu cursul de schimb pentru accize, pana cel tarziu pe 20 octombrie 2014, lucru care nu s-a intamplat insa. Codul fiscal in vigoare prevede ca accizele se calculeaza in functie de cursul de schimb mai mare dintre cele comunicate de Banca Centrala Europeana in prima zi lucratoare din octombrie din ultimii doi ani. Cursul se indexeaza cu rata anuala a inflatiei anuntata tot in octombrie de Institutul National de Statistica. Reglementarea a fost introdusa in lege anul trecut.

Pana la 1 ianuarie 2014, valoarea in lei a accizelor se stabilea in functie de cursul comunicat de BCE in prima zi lucratoare din luna octombrie a anului anterior. Prin urmare, in 2014, ar fi trebuit folosit cursul de 4,4485 lei/euro.

Guvernul a modificat anul trecut Codul fiscal astfel incat cursul sa fie mai avantajos pentru buget. Asa a fost stabilit, pentru 2014, cursul din 2012, de 4,5223 lei/euro, mai mare cu 1,67% decat cel din 2013. In plus, Codul fiscal a introdus si indexarea cu inflatia anuala. Anul trecut, inflatia luata in calcul a fost de 4,77%. Astfel, s-a ajuns la un curs de 4,7380 lei/euro in 2014.

Guvernul nu va creste taxe si impozite, a reiterat, miercuri, premierul Victor Ponta, facand referire si la accize si spunand ca acestea vor ramane "exact cum au fost in 2014, niciun leu in plus" in conditiile in care sistemul aplicat pana acum la calculul accizelor ar trebui sa conduca la o scadere

Accizele sunt platite pentru productia de alcool si bauturi alcoolice, tutunul prelucrat, bunuri de lux, produse energetice si cafea. Accizele sunt calculate in euro intrucat nivelul minim al acestor taxe este armonizat la nivelul UE, iar Romania a parcurs un calendar de crestere a valorilor de la momentul aderarii la spatiul comunitar.